Čekijos gyventojai pasirašo užuojautų knygose

Čekijos žmonės rašo užuojautas specialiose knygose, reikšdami pagarbą mirusiam buvusiam šalies prezidentui Vaclavui Havelui, kuris vadovavo taikiai revoliucijai, nuvertusiai komunistų režimą 1989 metais.

Dabartinis šalies vadovas Vaclavas Klausas, parlamento pirmininkė Miroslava Nemcova ir Prahos arkivyskupas Dominikas Duka pirmadienį tapo pirmaisiais, palikusiais savo įrašus užuojautų knygose Prahos pilyje.

„Atėjau ištarti jam sudie. Ponas prezidentas man daug reiškė kaip valstybės veikėjas ir kaip žmogus. Man jis patiko visais atžvilgiais - jis buvo sąžiningas žmogus. Man labai liūdna“, - Prahoje gyvenanti pensininkė Marta Čabanova sakė naujienų agentūrai AFP, pasirašiusi pilyje padėtoje užuojautų knygoje.

Eilėje prie Prahos pilies su savo mažamečiu sūnumi laukianti 32 metų Martina Binarova sakė, kad V.Havelas buvo „puikus pavyzdys“.

„Man buvo dešimt metų, kai įvyko 1989 metų revoliucija, o mane tai labai sujaudino, nors buvau dar vaikas“, - ji pasakojo apie V.Havelo vadovaujamą Aksominę revoliuciją, nuvertusią buvusios Čekoslovakijos komunistinį režimą.

Vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) gedintys žmonės pradėjo vienas po kito eiti pro uždengtą karstą, atsisveikindami su V.Havelu vienoje buvusioje Prahos Šv.Onos bažnyčioje įkurtame kultūros centre „Prahos kryžkelė“, tokiu būtų simboliškai pagerbdami teatro pjeses kūrusio buvusio šalies vadovo šaknis ir daug metų trukusią jo kovą prieš komunistinį režimą.

V.Klausas planuoja susitikti su V.Havelo našle Dagmar, su kuria planuoja aptarti valstybinių laidotuvių, tikriausiai vyksiančių penktadienį, kelios dienos prieš sekmadienį švenčiamas Kalėdas, detales.

Trečiadienį velionio palaikai bus perkelti į Šv.Vaclavo salę Prahos pilies komplekse, kur bus laikomi dvi dienas.

Būdamas valstybės vadovu taip ir nepriprato prie šio komplekso viduramžiško santūrumo ir mėgino jį pagyvinti, kviesdamas aktorius ir muzikos atlikėjus, tarp jų garsią roko grupę „The Rolling Stones“.

Čekijos vyriausybė vėliau pirmadienį nuspręs dėl oficialaus nacionalinio gedulo trukmės.

Vienas buvęs V.Havelo padėjėjas sakė, kad į buvusio prezidento laidotuves galbūt atvyks JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Jos vyras Billas Clintonas, kuris būdamas JAV prezidentu viešėjo Prahoje 1994 metais su oficialiu vizitu, kartu su V.Havelu apsilankė viename šio miesto džiazo klube ir grojo saksofonu.

V.Havelas mirė sekmadienį, būdamas 75 metų.

V.Havelo gydytojas Tomašas Bouzekas sakė Čekijos nacionaliniam transliuotojui, kad buvęs prezidentas mirė nuo „kraujotakos sutrikimo, sukelto visų jo patirtų sveikatos problemų, pradedant plaučių uždegimu, kuriuo jis persirgo būdamas kalėjime“.

Sekmadienio pavakare pasklidus žiniai apie V.Havelo mirtį, žmonės niekieno neraginami rinkosi į budynes, o Prahos centrinėje Šv.Vaclavo aikštėje, kurioje vykdavo 1989 metų antikomunistinės demonstracijos, ir prie Prahos pilies buvo įrengti improvizuoti memorialai.

Sekmadienio vakarą visoje Čekijoje skambėjo bažnyčių varpai.

Žmonės nešė žvakeles ir gėles prie V.Havelo vasarnamio Hradečeko miestelyje, esančiame už maždaug 140 kilometrų į šiaurės rytus nuo sostinės. Jame buvęs prezidentas mirė miegodamas sekmadienį paryčiais.

Vienas gedėtojas tarp žvakių pastatė du butelius alaus iš vietos alaus daryklos, kurioje V.Havelas dirbo 1974 metais, kai komunistinis režimas šiam dramaturgui uždraudė dirbti teatre.

V.Havelas vasarą buvo pasitraukęs atgauti jėgų į savo vilą ir tik trumpam buvo sugrįžęs į Prahą gruodžio 10 dieną, kur susitiko su Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama.

Šis susitikimas galimai suteikė pasveikti nebesitikinčiam V.Havelui stiprybės prieš mirtį, žurnalistas Michaelis Hvizdala sakė Čekijos dienraščiui DNES.

„Drįstu teigti, jog Dalai Lama suprato, kad jo užduotis - palaikyti jį, baigiant gyvenimo kelią, ir nukreipti jį paskutiniosiomis dienomis“, - aiškino M.Hvizdala.


Šiame straipsnyje: Vaclavas Havelas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių