Socialdemokratai ragina rengti neeilinę Seimo sesiją

Seimo socialdemokratai ragina parlamento pirmininkę Ireną Degutienę inicijuoti neeilinę Seimo sesiją, per kurią būtų taisomas Mokslo ir studijų įstatymas.

Seimo socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija siūlo neeilinę sesiją surengti šių metų sausio 16-20 dienomis.

Anot jų, skubiai taisyti Mokslo ir studijų įstatymą verčia Konstitucinio Teismo (KT) nutarimas, kuriuo pripažinta, kad aukštąjį mokslą reformavusio Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos tiek dėl universitetų valdymo, tiek dėl studijų finansavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai.

„Studentai, gerais pažymiais išlaikę šią žiemos sesiją, jau turėtų žinoti, kaip bus užtikrintas jiems nemokamas mokslas artėjančioje pavasario sesijoje. Abiturientai, besiruošiantys įstoti į aukštąsias mokyklas, turi iš anksto, dar iki šių mokslo metų pabaigos, žinoti priėmimo į jas ir finansavimo tvarką“, - pirmadienį išplatintame pranešime cituojamas LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Konstituciniam Teismui pripažinus per 30 įstatymo nuostatų prieštaraujančiomis Lietuvos Konstitucijai, akivaizdu, jog šis įstatymas nebegali reguliuoti universitetų valdymo, aukštųjų mokyklų ir studentų santykių bei įtakoti studijų eigos“, - pabrėžė jis.

Socialdemokratai taip pat pakartojo esantys įsitikinę, kad švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius turi prisiimti atsakomybę už antikonstitucišką dokumentą, todėl prasidėjus eilinei Seimo pavasario sesijai bus surinkti parašai ir keliamas nepasitikėjimo ministru klausimas.

Pagal Seimo statutą, neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas ne mažiau kaip 47 Seimo narių siūlymu.

Pirmadienį Seimo pirmininkės Irenos Degutienės atstovas spaudai Juozas Ruzgys BNS sakė, kad tokio siūlymo parlamento vadovė nėra gavusi.

Seimo statutas numato, jog po KT nutarimo paskelbimo per vieną mėnesį Seimo Teisės departamentas parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetui pateikia siūlymus dėl šio nutarimo įgyvendinimo. Šis ne vėliau kaip per du mėnesius nuo KT nutarimo gavimo Seime tai apsvarsto.

Jeigu Seimo priimtas aktas (ar jo dalis) prieštarauja Konstitucijai, Teisės ir teisėtvarkos komitetas arba kitas paskirtas komitetas ar darbo grupė ne vėliau kaip per keturis mėnesius turi parengti ir pateikti Seimui svarstyti Konstitucijai prieštaraujančio įstatymo pakeitimo projektą.

Konstitucinis Teismas gruodžio viduryje paskelbė, kad aukštąjį mokslą reformavusio Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos tiek dėl universitetų valdymo, tiek dėl studijų finansavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai.

Prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintas vienas esminių valstybinių aukštųjų mokyklų organizacinės ir valdymo struktūros pertvarkos elementų - aukštųjų mokyklų savivaldai būdingų valdymo funkcijų perdavimas tarybai, kurią sudarant akademinė bendruomenė neturi lemiamos įtakos.

Teismas nutarė, kad tvarka, kai studentų mokymosi rezultatai vertinami ne po kiekvieno akademinio mokymosi laikotarpio - semestro, o kas dveji metai, irgi prieštarauja Konstitucijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Ir šitie abeliai ruošiasi valdyti Lietuvą....nesugeba net parašų surinkti...visiški infuzorijos

Anta

Anta portretas
nesiparinkit, socdemai, vistiek jūsų nerinksim. O Aukštojo mokslo įststymą suspės pakeisti ir pavasario sesijoje.

Kęstas

Kęstas portretas
R.Ginevičius: universitetų tarybos tebuvo reikalingos palankiems rektoriams išrinkti Konstitucinio Teismo sprendimas rodo, kad nedidelė banda žmonių, vadovaujami Andriaus Kubiliaus ir Gintaro Steponavičiaus, pažeidė Konstituciją, bandydami įtvirtinti jų neteisėtą įtaką universitetuose. Dabar būtinas apsivalymas. Visa nusikaltėlių klika už Konstitucijos laužymą ir Lietuvos kultūros naikinimą turi gauti ilgus metus kalėjimo. Užtenka mums valdžios grobimo revoliucijomis. Laikas pradėti dirbti, vadovaujantis Konstitucija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių