- Parengė Jūratė Kuzmickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?
Sėklos ir kauliukai
Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galbūt taip ir liks neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.
Bene daugiausia klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Vis dėlto suvalgius kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį.
Vynuogės valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos, imamos šakute arba pirštais.
Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.
Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan. turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų dar pasmulkinti peiliu.
Kai valgyti trukdo žievė
Arbūzas turi ne tik sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą, pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.
"Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute", – sako G.Drukteinis.
Ananasas dažnai tampa vaisiumi, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą, jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti su šakute.
Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute.
"Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jeigu jie aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis", – sako etiketo specialistas.
Universali taisyklė
Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba, atvirkščiai, didelė braškė.
Smidrus, jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada smeigti reikia tik po vieną šparagą.
Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu žirnelių semti nederėtų.
Taigi pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, kad nesusipratimai ir neišmanymas netrukdytų mėgautis vaisiais ir daržovėmis.
Universalus patarimas: jeigu kyla klausimas, kaip imti vaisių ar daržovę – pirštais ar šakute, visuomet reikia rinktis šakutę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Mirė žinomas japonų mados dizaineris I. Miyake1
Būdamas 84-erių mirė žinomas japonų mados dizaineris Issey Miyake, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė jo biuro Tokijuje darbuotoja. ...
-
Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?4
Žodis „tvarumas“ jums vis dar asocijuojasi su vėjo jėgainėmis ar elektriniais automobiliais? Be reikalo. Aplinkos tausojimu galima užsiimti ir vaikščiojant po prekybos centrą bei ieškant naujų marškinėlių ar renkantis...
-
Lininiai drabužiai – ir biure, ir paplūdimyje
Visi žinome, kad vasarą labai tinka dėvėti lininius drabužius. Tačiau neretai mums kyla klausimų, kiek plačiai galima naudoti liną, ypač kalbant apie progas, reikalaujančias elegantiškos aprangos. ...
-
Tekstilės dizainerė kuria pagal nulinio švaistymo principus
Ar kada matėte drabužį, sukirptą ir pasiūtą taip, kad neliktų jokių atliekų? Kaunietė Ieva Keliauskaitė-Mališauskė zero waste filosofijos ir technikos bando laikytis kiekviename savo gaminyje. Kad ir ką kurtų – moteriškus drab...
-
Uoslė vintažiniams drabužiams padėjo sukurti verslą14
Serialo „Emily in Paris“ kūrėjams sėkmingai parduotas švarkelis kaunietę Augustę Barborą išgarsino per naktį, o perskaityta knyga „Vintažinis romanas“ ją įkvėpė naujoms idėjoms. ...
-
Surenk vasaros šventę kolektyvui iki 30 žmonių: viskas lengviau, nei atrodo5
Vasara – švenčių metas. Tiek mažos, tiek didelės įmonės organizuoja renginius, kuriuose poilsio nusipelnę darbuotojai gali atsipūsti, pabendrauti neformalioje aplinkoje, sutvirtinti tarpusavio ryšius. Kaip įsimintiną susibūrimą ...
-
Madingiausios suknelės – kokius papuošalus derinti prie jų?2
Kaip tobulą suknelę paversti dar tobulesne? Papildyti ją stilingais papuošalais. Jei nesate tikra, kokią suknelę ir papuošalus pasirinkti, skaitykite toliau ir sužinosite, kokios suknelės yra madingiausios šiais metais ir kokie papu...
-
Patarimai tėvams: kaip išrinkti akinius vaikui, kad jis juos nešiotų
Dauguma mažamečių tėvų nežino, kad jų vaikams jau reikia akinių, kol apsilanko pas akių gydytoją. Juk mažylis, ypač ikimokyklinukas, dar nesupranta, ar aiškiai mato. Jis gali klaidžioti lyg ežiukas rūke ir net nesuprasti, kad pasaulis gal...
-
Ir vėl aplenkė estai: ar Lietuva verta „Michelin“ žvaigždučių?11
Estija ir vėl aplenkė Lietuvą – du Talino restoranai gavo prestižines „Michelin“ žvaigždes ir pateko į geriausių restoranų pasaulyje gidą. Kodėl Lietuvoje nėra tarp aukščiausių įvertinimų gavusių restoranų, pokalbis s...
-
Pristato moterims skirtą drabužių liniją: kai susipina elegancija ir rokenrolas7
Lietuviškos mados pasaulyje gimė naujas prekės ženklas „Scale 11“. Moterims skirtą drabužių liniją pristato architektė Indrė Dorofėjūtė. Sukurti kolekciją įkvėpė 7–8-ojo dešimtmečių dvasia ir noras puošt...