Grožio pamokos: kaip pasiruošti vasarai?

  • Teksto dydis:

Atšilus orams, nešiojame atviresnius drabužius, tačiau ar džiaugiamės savo išvaizda. Prieš šiltąjį sezoną norisi pokyčių, ir jokia paslaptis, kad jie turėtų prasidėti nuo sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo. Tačiau ką daryti, jei atsisakyti prasto maisto sudėtinga, o į sporto salę užeiti trūksta motyvacijos?

Pagrindinė priemonė

„Valia yra išsiugdoma ir užauginama“, – įsitikinusi Almina Vaičiulė, sertifikuota sporto trenerė, mitybos specialistė. Pasak jos, pirmiausia reikėtų sau atsakyti į klausimą, ar noriu eiti pirmyn ir tobulėti. Jei atsakymas teigiamas, svarbu nusiteikti ir dėti visas pastangas, kad kelionė tikslo link būtų sėkminga.

Kalbėdama apie kūno linijų dailinimą, A. Vaičiulė pabrėžia, kad sveika mityba yra viena pagrindinių priemonių, kurios padeda turėti sveiką ir dailų kūną. Anot jos, pirmiausia, norint pradėti maitintis sveikai, reikėtų nebadauti ir valgyti tris kartus per dieną, taip pat papildomai vieną ar du kartus per dieną užkandžiauti.

Pirmoje dienos pusėje geriau maitintis sočiau, taip galima išvengti vakarinio šaldytuvo varstymo, tad pietums geriausia rinktis maistą, papildytą baltymais ir angliavandeniais.

„Pietums valgykite mėsą ar žuvį su garnyru ir daržovėmis, o vakarienei – riebalus ir baltymus, pavyzdžiui, įvairias salotos su žuvimi, mėsa, pieno produktais, pagardintais sėklomis, alyvuogėmis ir aliejumi“, – pagrindinius mitybos principus įvardija specialistė.

Cukraus spąstai

Kita problema, su kuria susiduria norintys sveikiau maitintis, – priklausomybė nuo cukraus. Kaip aiškina specialistė, nereikėtų kategoriškai atsisakyti saldumynų, geriausia juos mažinti po truputį.

„Užkandžiaudami tarp pusryčių ir pietų be jokios sąžinės graužaties leiskite sau suvalgyti tai, ko iš tikrųjų norite, svarbu nepamiršti saiko“, – sako A. Vaičiulė.

Tiesa, jei jausite alkį nuo pietų iki vakarienės, specialistė rekomenduoja nebadauti, o suvalgyti užkandį – puikiai tiktų riešutai su kietuoju sūriu.

„Idealus ir efektyvus mitybos planas yra toks, kurio gebėsite laikytis ilgai“, – pabrėžia specialistė.

Svarbus dienos įvykis

Geriausią rezultatą dailinant kūno linijas suteikia pastovumas ir rutinos laikymasis. Pasak sporto trenerės, ši taisyklė galioja ir laikantis sveikos mitybos principų, ir sportuojant.

„Planuokite sportą kaip svarbų dienos įvykį. Tos pačios taisyklės galioja ir laikantis sveikos mitybos principų – pavalgymas svarbus rūpinimosi savimi ir meilės sau ženklas, todėl valgymo laiko geriau neatidėlioti“, – teigia A. Vaičiulė.

Kaip teigia specialistė, geriausia pradėti nuo tokio tempo, kuris kardinaliai nepakeis kasdienybės. Ji rekomenduoja pradėti sportuoti po du kartus per savaitę, vėliau krūvį didinti.

„Iš pradžių neužsibrėžkite tiek, kiek negalėsite įgyvendinti, nes jus tai gali nuvilti, nebeliks rutinos, kuri ir atneša rezultatų“, – akcentuoja sporto trenerė. Pasak jos, reikėtų pasirinkti sau malonų tempą.

Visapusiškas dėmesys odai

Pradėjus sveikai maitintis ir daugiau judėti, akys nukrypsta ir į odos būklę. Pamaitinta ir natūraliai švytinti, lygi oda yra daugelio siekiamybė. Kosmetologė Kristina Paulauskienė rekomenduoja rinkis tokias procedūras, kurios ne tik padeda atsikratyti celiulito, bet ir skaido riebalus, ir maitina odą.

„Patariu naudoti ne tik kokybišką kosmetiką, bet ir kūno pirštinę, kuri yra nepakeičiamas priedas, naudojamas siekiant pagerinti aktyvių ingredientų įsiskverbimą ir sustiprinti procedūrų, atliekamų namuose, poveikį“, – pasakoja K. Paulauskienė.

„Kūno pirštinė, kurią naudoju namuose, yra dviejų pusių. Viena jų padengta storais smaigaliais, kurie paruošia odą ir skatina veikliųjų medžiagų įsiskverbimą. Kitoje pusėje yra smulkūs spygliukai, skirti  susikaupusiems riebalams atlaisvinti ir pašalinti“, – pasakoja kosmetologė.

Pasak jos, renkantis kosmetikos priemones kūnui galioja tos pačios taisyklės kaip ir veidui – reikėtų naudoti tokias priemonės, kurios tinka pagal odos būklę ir tipą.

Alinimasis – be naudos

Nepaisant augančio visuomenės sąmoningumo ir domėjimosi sveikos mitybos principais, vis dar galima išgirsti rekomendacijų pasilaikyti drastiškų dietų, atsisakyti tam tikrų kategorijų maisto produktų ar stipriai riboti suvartojamo maisto kiekį. Ekspertai primena, kad toks eksperimentavimas ne tik neatneš trokštamų rezultatų, bet ir gali neigiamai paveikti sveikatą.

„Iš senų laikų yra likęs įsitikinimas, kad tik save alindamas gali pasiekti norimų rezultatų, tuo grįstas ir dietų laikymasis, tačiau taip nėra. Valgant subalansuotą, visavertį maistą kūno riebalinis sluoksnis puikiai degs“, – perspėja sporto trenerė A. Vaičiulė.

Anot jos, raktas į sėkmę yra pastovumas. Nereikėtų norėti visko iš karto, geriausia įpročius keisti po truputį, kokybiškai pailsėti ir ne eksperimentuoti, o pasikonsultuoti su specialistais. Taip ne tik išvengsite žalos sveikatai, bet ir bus psichologiškai lengviau keliauti pageidaujamų pokyčių link.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių