Plaukų priežiūros enciklopedija

  • Teksto dydis:

Kaip tinkamai pasirinkti plaukų priežiūros priemones, kad plaukai būtų sveiki ir gražūs, o galvos oda – puikios būklės? Ar tik šaltasis metas kaltas, kad labiau slenka plaukai?

Rūpintis ir oda, ir plaukais

BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Donata Švarcaitė sako, kad svarbiausia yra tinkamai pasirinkti priemones dviem pagrindiniams galvos plaukų priežiūros etapams – valymui ir drėkinimui bei maitinimui.

Norint, kad plaukai būtų sveiki, gyvybingi, būtina rūpintis ir galvos oda, ir pačiais plaukais. Ir tam gali tekti įsigyti ne vieną skirtingų priežiūros linijų priemonę, nes galvos odos poreikiai gali būti vienokie, o plaukų – kitokie.

„Šampūno paskirtis – išplauti plaukus, pašalinti ant jų ir galvos odos susikaupusius riebalus, negyvas odos ląsteles ir nešvarumus, plaukų priežiūros priemonių likučius. Antras žingsnis – pasirūpinti pačiais plaukais naudojant kaukes, emulsijas, balzamus, kondicionierius. Daugumą kondicionierių reikia tepti nuo plaukų galiukų nesiekiant plaukų šaknų: ant švarių plaukų paskirstome priemonę, palaikome 1–2 minutes (siekiant didesnio efekto, galima palaikyti ilgiau) ir kruopščiai nuplauname šiltu vandeniu“, – sako D.Švarcaitė.

Šampūnas – ne bet koks

Naudoti ne tik šampūną, bet ir plaukų kondicionierių reikia ne tik moterims, bet ir vyrams, vaikams, ypač jeigu plaukai išsausėję, sunkiai šukuojami. D.Švarcaitė sako, kad plaukų priežiūros priemonės ir šampūno galvos odai gali reikėti skirtingų.

„Pirmiausia įvertinkite galvos odos būklę ir pagal tai rinkitės šampūną – riebiai galvos odai, net jei plaukai sausi, trapūs, reikėtų rinktis riebios odos priežiūros linijos šampūną, jautriai ir sudirgusiai odai tiks švelnus, raminantis šampūnas su alavijų, vaistinių ramunių ekstraktais, alantoinu. Kondicionierių reikia rinktis pagal plauko tipą ar būklę“, – sako specialistė.

Retiems ir ploniems plaukams geriausiai tiks lengvi drėkinantys kondicionieriai, kurie neapsunkina jų. Galima naudoti ir nenuplaunamus purškiamus kondicionierius, kurie suteikia purumo, pakelia prigludusius plaukus nuo šaknų, suteikia daugiau apimties, bet neapsunkina jų. Kartais galima naudoti maitinantį plaukų balzamą, kuris plauką prisotina iš vidaus, atkuria jo struktūrą, glotnina plauko žvynelius.

Pagal plaukų ypatumą

Garbanotiems plaukams nuolat trūksta drėgmės, todėl reikėtų rinktis intensyviai drėkinančias plaukų priežiūros priemones. Kad plaukai nesišiauštų ir nesipūstų, garbanas palepinkite specialiai plaukų galiukams skirtais aliejais arba plaukų kaukėmis su aliejais. Svarbu kaukių nenaudoti per dažnai, nes jos įsigeria į plauko vidų ir išlieka iki septynių plovimų, o plaukų kondicionierius išsiplauna jau kitąkart trenkant galvą.

Dažytiems plaukams rinkitės specialias priemones, kurių sudėtyje esančios medžiagos išlaiko spalvos pigmentą ir uždaro plauko žvynelius, apgaubia plauką, taip suteikdamos natūralaus blizgesio.

Vyresnių žmonių plaukai dažnai ne tik išretėja, bet ir tampa ploni, trapūs – tai siejama su hormonų pakitimais. Taip pat su amžiumi plaukai ima žilti ir sausėti, tampa šiurkštūs ir mažiau paklusnūs. Senstant melaniną gaminančioms ląstelėms nebeužtenka resursų pigmentui gaminti, plaukų folikulai pradeda gaminti ir mažiau sebumo – natūralių aliejų, kurie drėkina plaukus, todėl žili plaukai būna sausesni. Tokiems plaukams geriausiai tiks sausų ir trapių plaukų priežiūros priemonės arba skirtos specialiai žiliems plaukams.

Slenka plaukai?

Pastebėjus slenkančius plaukus visuomet šiek tiek sunerimstama. „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė Aušra Vareikienė sako, kad pavieniai iškrentantys plaukai neturėtų gąsdinti, tačiau, pastebėjus didėjančią problemą, priemonių svarbu imtis nedelsiant.

Dažnai manoma, kad būtent šaltasis metas yra laikas, kai labiau slenka plaukai, tačiau A.Vareikienė sako, kad nereikėtų suversti visos kaltės žemai temperatūrai. „Ir vasarą gali slinkti plaukai. Mitas, kad jie labiau slenka nuo šalčio. Tai tiesiog gali įspėti, kad organizmui trūksta tam tikrų medžiagų“, – apibendrina A.Vareikienė.

Plaukų slinkimą gali lemti hormonų disbalansas, vartojami medikamentai, patiriamas stresas, nėštumas, jei organizmui trūksta svarbių medžiagų. Lemiamos įtakos gali turėti ir genetika – plaukai, jų struktūra, slinkimas yra paveldima.

Vis dėlto, pasak specialistės, nereikėtų painioti plaukų slinkimo su natūraliu plaukų iškritimu – neturėtų gąsdinti, jei po keletą plaukų iškrinta juos šukuojant ar plaunant. Sunerimti vertėtų, jeigu plaukų iškrenta gerokai daugiau nei įprastai arba pastebite išretėjusius plaukų plotus.

Svarbu nepasiduoti

A.Vareikienė pasakoja dažnai išgirstanti, kad, pradėję naudoti priemones nuo plaukų slinkimo, iš pradžių klientai pastebi, jog iškrinta dar daugiau plaukų.

„To nereikėtų išsigąsti. Medžiagos stimuliuoja plaukų svogūnėlius ir jie atsikrato silpnų plaukų – tai laikina. Jei naudojate serumus ar specialias ampules, naudinga jas gerai įtrinti į galvos odą, pamasažuoti. Tai ne tik ramina, bet ir suteikia plauko svogūnėliui daugiau deguonies“, – sako specialistė.

Pastebėjus slenkančius plaukus, svarbu juos dažnai šukuoti. Neretai išsigąstama po šukavimo pamačius daug iškritusių plaukų, tačiau, anot A.Vareikienės, tai svarbu, kad plaukų būklė taptų geresnė. Plaukus šukuoti turėtume bent du kartus per dieną – ryte ir vakare, tačiau nereikėtų bijoti to daryti ir dažniau.

Jei plaukai slenka, specialistė pataria rinktis įvairias plaukų priežiūros priemones, kurios stimuliuoja kraujotaką, gerina plaukų augimą ir folikulų formavimąsi; naudingi specialūs šampūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių