Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją.

Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis ligomis serga tik paauglės ar jaunos moterys. Neretai nervine anoreksija ar bulimija serga ir vyresnio - 40 - 50 - metų moterys. Dietologai tvirtina, kad šiomis ligomis serga 95 procentai moterų, likusioji dalis - vyrai.

Jokiu būdu nekalkite sau galvon minties: „susirgau - nepagysiu“. Dietologė Aušra Jauniškytė tikina, kad šios ligos pagydomos, tik reikia suvokti ir pripažinti ligą bei kreiptis pagalvos į specialistus. „Labai dažnai moterų galvose užsistovi sąvoka „esu per stora“, tačiau neretai tokioms moterims nereikia mesti svorio, nes jų kūno masės indeksas yra normalus. Prisiminkite, kad numetus per daug svorio - jūsų gyvenimas tikrai nepagerės ir nepasidarys gražesnis“, - sako dietologė.

Šakaliuku tapti nebemadinga. Ir ne tik todėl, kad sugadinsite savo sveikatą, bet ir mylėdamos savo kūną tapsite patrauklesnės aplinkiniams. „Jei žmogus serga plaučių uždegimu ar cukriniu diabetu - tai žmonės juos supranta, tačiau kai moterys serga psichikos ligomis, tokiomis kaip bulimija ar anoreksija, žmonės šnairuoja ir nesupranta tokių moterų, - teigia A.Jauniškytė. - Tokioms moterims problemas spręsti padės psichoterapija, o ne sauja vaistų.“

Kai kurioms moterims įveikti svorio reguliavimo problemas padeda knygos arba dienoraščio rašymas. Dienoraštyje galite pasižymėti kokius produktus valgėte, ir kokia buvo jūsų savijauta.  Tačiau moterys, kurios save graužia dėl svorio, turėtų prisiminti, kad tik normalus valgymas gali padėti atstatyti ne tik fizinę, bet ir dvasinę sveikatą. „Maisto ribojimas lemia persivalgymą. Jeigu visą dieną valgėte vien vaisius ar lengvus užkandžius, didelė tikimybė, kad vakare ar kitą dieną persivalgysite“, - dietologė rekomenduoja valgyti reguliariai, kas 4 - 5 valandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių