Žiemą storėjame net valgydami mažiau. Kodėl?

Visi aptempti ir trumpi drabužiai jau nukišti į spintos galą, o dietos vėl pradės rūpėti tik sausio mėnesį. Esame pasiruošę priaugti po keletą kilogramų.

Žmogus vidutiniškai per žiemą priauga 2-4 kg, tačiau ar toks svorio pokytis neišvengiamas?

„Daily Mail“ kalbinti ekspertai atskleidžia tiesą apie žiemos svorio priaugimą.

Ar reikia valgyti daugiau, kad kūnas išliktų šiltas?

Chirurgas Ahmedas Ahmedas teigia, kad tai pats klaidingiausias įsitikinimas. „Tiems, kurie turi papildomo svorio, iš tiesų yra šalčiau, - aiškina gydytojas. – Vieninteliai riebalai, kurie padeda išlaikyti kūno šilumą yra „rudieji“ riebalai, kuriuos turi kūdikiai dėl genetinio programavimo. Dėl per didelio kalorijų kiekio atsiradę „baltieji“ riebalai šilumos sulaikymo funkcijos neatlieka“.

Žmogaus „baltieji“ riebalai – kaupia energiją, o „rudieji“ – degina kalorijas šilumai. Tai kodėl žmogus valgo daugiau, nors priauginti riebalai nepadeda išlaikyti šilumos?

Senovėje žiemos mėnesiai buvo asocijuojami su badu. Todėl viena iš teorijų teigia, kad mes esame genetiškai užprogramuoti padidinti riebalų „atsargas“ rudenį, kad tai padėtų išgyventi.

Jaučiatės visą laiką alkanas?

Jei jūsų namuose bus šilta, o į lauką lįsite šiltai apsirengę, tikėtina, kad žiemą jokių pokyčių jūsų apetitui nebus.

Endokrinologas Jeremy Tomlinsonas teigia: „Žmogaus kūnas visus metus bando išlaikyti pastovią kūno temperatūrą“. Pasirodo, kad melatoninas – hormonas, kuriam įtaką daro tamsa ir priverčia mus jaustis mieguistai, gali turėti įtakos ir apetitui.

„Vasarą ir pavasarį metalonino kiekis nukrinta, tačiau rudenį ir žiemą jo kiekis išauga, - pasakoja mokslininkas Perry Barrettas, kuris tyrinėja žinduolių svorio pokyčius. – Šis hormonas veikia ir apetitą.“ Daugumoje žinduolių melatonino padidėjimas lemia mažesnį alkį, tačiau kai kurioms rūšims šio hormono pokyčiai sukelia atvirkštinį poveikį.

Tas saldusis pudingas...

Tikriausiai labiausiai jus nustebins tai, kad dauguma žmonių daugiau valgo vasarą ir pavasarį. Tiesiog rudenį ir žiemą valgomas kitoks maistas.

P.Barrettas teigia, kad šąlant orui pradedama valgyti riebesnį maistą, norint save pralinksminti dėl trumpėjančių dienų.

Psichologas Craigas Jacksonas pasakoja, kad žmonės žiemos metu „generuoja“ mažiau laimės. Taip nutinka dėl šalčio, drėgmės ir tamsos. „Rudenį ir žiemą žmonės pradeda rinktis saldesnius ir riebesnius produktus save taip pralinksminti“, - sako profesorius.

Daugiau nevalgau, bet storėju

Moksliniai tyrimai rodo, kad mažas kiekis vitamino D – saulės vitamino – gali daryti įtaką jūsų svoriui žiemą.

„Kūnui yra reikalinga saulės šviesa, kad būtų susintezuotas vitaminas D, tačiau žiemos metu yra mažiau saulės šviesos, žmonės mažiau eina į lauką. Net ir išėję į lauką jie maunasi pirštines ir rišasi šalikus, todėl oda lieka uždengta nuo saulės spindulių“, - pasakoja maistingumo ekspertas Stephanie Dillonas.

Preliminarūs tyrimai rodo, kad žmonės su mažu kiekiu vitamino D labiau linkę kaupti riebalus. „Atrodytų, kad vitamino D trūkumas sulėtina riebalų skaidymąsi ir skatina jų kaupimąsi“, - aiškina S.Dillonas.

Tai ne mano kaltė – kaltas televizorius

Šis teiginys iš dalies teisus. Vasaros mėnesiais žmogus užsiima daug aktyvesne veikla. Nuo spalio mėnesio sofa ir televizorius tampa geresniu draugu nei žmonės.Praleidžiant laiką prie televizoriaus, daugiau ir suvalgoma, nes tuo metu įprasta užkandžiauti.

Visi ekspertai siūlo, kad rudenį ir žiemą nepamirštumėte sportuoti ir deginti nereikalingų kalorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių