Apie duomenų teikimą į jungtines skolininkų rinkmenas

Duomenų valdytojas turi teisę skolininkų duomenis, taip pat ir asmens kodą, teikti duomenų valdytojams, tvarkantiems jungtines skolininkų duomenų rinkmenas (toliau – jungtines rinkmenas).

Tai numato Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo (toliau – ADTAĮ) 21 straipsnio 2 dalis.

Taigi kreditorius turi teisėtą interesą perduoti asmens duomenis tiems duomenų valdytojams, kurie tvarko jungtines rinkmenas (t. y. „juoduosius sąrašus“).

Duomenys perduodami be asmens sutikimo. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija atkreipia dėmesį, kad asmens duomenys gali būti perduoti į jungtines rinkmenas nepriklausomai nuo to, ar kreditorius kreipėsi į teismą dėl skolos priteisimo (išskyrus, kai asmuo ginčija įsiskolinimą teisme ADTAĮ 21 straipsnio 3 dalies 2 punkte nurodytu atveju). Jungtinės rinkmenos duomenų valdytojas turi teisę gautus asmens duomenis teikti tretiesiems asmenims, siekiantiems įvertinti asmens mokumą ir valdyti įsiskolinimą.

ADTAĮ 21 straipsnio 3 dalyje nurodoma, kad prieš teikdamas asmens duomenis jungtinėms rinkmenoms kreditorius privalo Jums raštu pateikti priminimą apie asmens įsipareigojimų nevykdymą. Per 30 kalendorinių dienų nuo tos dienos, kai buvo išsiųstas priminimas, asmuo turi galimybę atlikti šiuos veiksmus: padengti įsiskolinimą, kreiptis dėl mokėjimo termino atidėjimo arba pagrįstai ginčyti įsiskolinimą.

Asmeniui neatlikus nė vieno iš aukščiau nurodytų veiksmų arba jeigu kreditorius mano, kad asmens atlikti veiksmai nebuvo tinkami (pvz., įsiskolinimo ginčijimas nėra pagrįstas, nėra priežasčių atidėti mokėjimo terminą, padengus ne visą įsiskolinimą ir pan.), kreditorius turi teisę perduoti asmens duomenis jungtinėms rinkmenoms.

Jungtinės rinkmenos duomenų valdytojas iš kreditoriaus gavęs asmens duomenis privalo asmeniui suteikti šią informaciją (išskyrus atvejus, kai tokią informaciją asmuo jau turi):

1) apie savo (duomenų valdytojo) ir savo atstovo, jeigu šis yra, rekvizitus ir buveinę;

2) kokiais tikslais tvarkomi asmens duomenys;

3) iš kokių šaltinių ir kokie duomenys surinkti, kam ir kokiais tikslais teikiami, apie asmens teises susipažinti su savo asmens duomenimis, reikalauti ištaisyti neteisingus, netikslius, neišsamius savo asmens duomenis buvimą.

 

Duomenys apie faktą, jog asmuo laiku ir tinkamai neįvykdė savo finansinių ir (arba) turtinių įsipareigojimų, jungtinėje rinkmenoje negali būti tvarkomi ilgiau negu 10 metų nuo įsiskolinimo padengimo dienos. Įsiskolinimą padengus, jungtinės rinkmenos duomenų valdytojas ir kreditorius privalo užtikrinti, kad tvarkant duomenis apie asmens tinkamai ir laiku neįvykdytus finansinius ir (arba) turtinius įsipareigojimus būtų nurodoma:

1) kad asmuo įsiskolinimą padengė;

2) įsiskolinimo padengimo data.

Asmuo, kaip duomenų subjektas, turi teisę susipažinti su kreditoriaus ir jungtinės rinkmenos duomenų valdytojo tvarkomais asmens duomenimis. Ši teisė įgyvendinama ADTAĮ 23 ir 25 straipsniuose nustatyta tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių