Cirkai – be laukinių gyvūnų

  • Teksto dydis:

Viešojoje erdvėje pasirodžius kvietimams į gyvūnų parodas, Aplinkos ministerija atkreipė dėmesį, kad nuo pernai lapkričio Lietuvoje įsigaliojo nauja Laukinės gyvūnijos įstatymo nuostata, draudžianti laukinius žinduolius, paukščius, roplius ir varliagyvius naudoti parodose ir cirkuose.

Laukinės gyvūnijos įstatymo nuostatoje "cirko" sąvoka apibrėžiama kaip keliaujanti paroda arba kilnojamas žvėrynas, kuriame yra vienas arba daugiau gyvūnų, tai yra apima ir visiems suprantamą tradicinį keliaujantį cirką, kuriame gyvūnai demonstruoja triukus.

Gyvūnų neturi būti ir keliaujančiose parodose, į kurias laukinius gyvūnus reikia atvežti iš nuolatinės jų laikymo vietos.

Ministerija ragina gyvūnų parodų organizatorius laikytis įstatymo reikalavimų ir nevežti (netransportuoti) ir nedemonstruoti (viešai neeksponuoti, nerodyti) rengiamose parodose laukinių žinduolių, paukščių, roplių ir varliagyvių.

Nes jų transportavimas ir naudojimas keliaujančiose parodose yra nesuderinamas su gyvūnų gerovės standartais.

Paprastai pervežant gyvūnai kelias valandas ar ilgiau laikomi uždaryti narvuose ar dėžėse, kur neįmanoma užtikrinti jų poreikių, o demonstruojami gyvūnai jiems nepažįstamoje aplinkoje patiria stresą.

Draudimas demonstruoti laukinius gyvūnus parodose netaikomas, kai laukiniai gyvūnai lankytojams demonstruojami gyvūnų laikymo vietose – kai jie neišvežami iš nuolatinės jų laikymo vietos ir nepervežami į kitą, pavyzdžiui, į kitoje vietoje organizuojamą (rengiamą) parodą.

Jeigu keliaujančiose parodose būtų rodomos laukinių gyvūnų rūšys, kurių demonstruoti Laukinės gyvūnijos įstatymas nedraudžia, pavyzdžiui, žuvys, vabzdžiai, tai gali būti eksponuojami tik kliniškai sveiki laukiniai gyvūnai.

Demonstravimo metu būtina atsižvelgti į rūšių biologinius poreikius ir rūšiai būdingą socialinį jautrumą.

Negalima demonstruoti rūšių ar individų, kurie yra jautrūs temperatūros svyravimams, stresui ir perkėlimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ožius \\\\\..../////

Ožius \\\\\....///// portretas
galima dresiruoti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių