Lietuva jungiasi prie COP27 pristatytų klimato kaitos mažinimo iniciatyvų

  • Teksto dydis:

Lietuva prisijungė prie dešimties tarptautinių iniciatyvų, pateiktų Egipte vykstančioje Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijoje COP27, ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Prie septynių iniciatyvų Lietuva prisijungė nacionaliniu pagrindu, prie dar trijų – kaip Europos Sąjungos (ES) narė.

Daugiausia dėmesio skiriama konferencijai pirmininkaujančio Egipto iniciatyvai dėl darnių, klimatui atsparių miestų plėtros, teigiama pranešime.

„Egipto vyriausybės iniciatyva gali tapti papildomu įrankiu vietos ir regioninei valdžiai imantis aktyvesnių veiksmų siekiant tvarios ir atsparios klimato kaitai miestų plėtros“, – pranešime sakė aplinkos viceministras Danas Augutis, dalyvavęs ketvirtadienį vyksuioje ministrų apskrito stalo diskusijoje, skirtoje šiai iniciatyvai.

Egipto iniciatyva numato mažinti anglies dioksido išmetimus, didinant energinį efektyvumą ir diegiant atsinaujinančios energijos išteklius, skatinant inovatyvias technologijas, stiprinti miesto sistemų ir gyventojų atsparumą klimato kaitos padariniams, išnaudojant gamta pagrįstų sprendimų potencialą, skatinti žiedinę vertės grandinę pastatuose ir konstrukcijose, taip pat infrastruktūros sistemose, taip mažinant oro taršą ir atliekų kiekius.

Ministerija nurodo, kad smerkdama Rusijos agresiją ir išreikšdama solidarumą Lietuva COP27 prisijungė ir prie Ukrainos pateiktų iniciatyvų dėl Pasaulinės karinių veiksmų klimato ir aplinkos žalos vertinimo platformos bei dėl Žaliųjų grūdų tiekimo kelių.

Taip pat prisijungta prie JAV iniciatyvos dėl klimato kaitai neutralių nacionalinių vyriausybių, Pasaulio meteorologijos organizacijos iniciatyvos dėl ankstyvojo perspėjimo sistemų sukūrimo ir prie Jungtinės Karalystės darbotvarkės, skirtos proveržiui kelių transporto srityje.

Lietuva pritarė ir memorandumui dėl nulinės taršos vidutinių ir sunkiasvorių transporto priemonių, atnaujintai Jungtinės Karalystės ir Kanados deklaracijai dėl akmens anglies atsisakymo.

Tuo tarpu kartu su ES Lietuva prisijungė prie Europos Komisijos inicijuotos Miškų ir klimato kaitos partnerystės, Ispanijos iniciatyvos dėl kovos su sausromis aljanso bei COP 27 pirmininkaujančio Egipto pasiūlytos iniciatyvos dėl gamta pagrįstų sprendimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Jo, jungiasi. Ir baigia iškirst ne tik daugiamečius medžius miestuose, parkuose, pakelėse, bet ir savo miškus su draustiniais ir rezervatais

:)))

:))) portretas
o kodel lietuva seria tik bezdalus gaminancius beretnykus?

L.

L. portretas
Visa tai kainuos ir tai reiškia kad viskas vėl brangs.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių