Lietuvoje siekiama steigti dvylika naujų draustinių

  • Teksto dydis:

Lietuvoje rengiamasi steigti 12 naujų draustinių, kuriuose bus saugomi baliniai vėžliai ir kitos retos rūšys ir buveinės, antradienį pranešė Aplinkos ministerija.

„Paskutinį kartą naujas gamtinis draustinis buvo įkurtas senokai – 2015 metais. Todėl po tokios pertraukos planuojame šiemet įsteigti net dvylika naujų draustinių“, – pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Plėtrai dar turės pritarti Vyriausybė. Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pavesta parengti Vyriausybės nutarimų dėl minėtųjų plečiamų ir atrinktų steigti draustinių teritorijos ribų planų keitimo pradžios ir planavimo tikslų projektus.

Ministro teigimu, taip atliepiamas visuomenės lūkestis stipriau saugoti šalies gamtą.

Šiais metais sklypų savininkų kompensacijoms už buveinėms perleidžiamą žemę bendra suma iš valstybės biudžeto ir ES fondų lėšų sudarys 5 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių 402 valstybinių gamtinių draustinių sąrašą papildys Avižienių ir Bestraigiškių herpetologiniai, Ažukriaunio, Kalvelių ir Strėvininkų botaniniai-zoologinai, Gervelės, Giedraitiškių, Gratiškių ir Vilūniškių telmologiniai, Norkiškės ir Šilo botaniniai draustiniai. Be to, pernai dar prasidėjo Juodymų pelkės draustinio steigimo procedūra.

Bus plečiamos Rėkyvos ir Grūžių botaninių-zoologinių, Šalčios ir Visinčios hidrografinių, Širvintos kraštovaizdžio, Lygiaraisčio telmologinio draustinių, taip pat Birvėtos ir Gedžiūnų miško biosferos poligonų ribos. Išplėtus jau esamų draustinių ribas, pasak ministerijos, bus sukurtos dar palankesnės sąlygos tausoti ir puoselėti jų gamtines vertybes.

Ministerijos duomenimis, daugiausia Lietuvoje yra genetinių (112), telmologinių (52), kraštovaizdžio (45), geomorfologinių (40), botaninių (35), hidografinių (34), botaninių-zoologinių (31) draustinių.

Vien pernai „Natura 2000“ ir Buveinių apsaugai svarbių teritorijų plotas padidėjo 35 tūkst. hektarų iki 784,5 tūkst. hektarų. Vyriausybė šį mėnesį taip pat turėtų pritarti Punios šilo rezervato didinimui penkis kartus.

Šiuo metu saugomos teritorijos iš viso užima 1151 tūkst. hektarų, tai yra apie 17,63 proc. Lietuvos teritorijos. Vyriausybė Lietuvos saugomas teritorijas numačiusi išplėsti iki 20 proc. šalies ploto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojai

Gyventojai portretas
Nemuno -Nevėžio draustinį sunaikino...atvėrė vaizdus ,.krabai atropoja...

che

che portretas
Na reikia parodyti darbą, o paskui tuose draustiniuose ir pasistatyti namus galės. Ir kaina bus didesnė. Žodžiu visiems gerai. Idiotizmas ir tiek.

ttt

ttt portretas
manau, šiandien steigiami draustiniai, tai saugomos teritorijos "pinigų maišams" vėliau įsikurti, kaip buvo prie Kauno draustinyje. bet sveikinu, nors kelis metus pasidžiaugsim gražia gamta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių