Pasikeitė reikalavimai dėl laukinių gyvūnų paleidimo į laisvę

  • Teksto dydis:

Pasikeitė reikalavimai dėl laukinių gyvūnų, augalų ir grybų rūšių introdukcijos, reintrodukcijos ir perkėlimo, penktadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Pasak pranešimo, įstaigos, organizacijos ir asmenys, kurie planuoja introdukuoti gamtoje laukinių augalų, grybų ar gyvūnų rūšis, turės gauti leidimą iš Aplinkos apsaugos agentūros. Iki šiol šiuos leidimus išduodavo Aplinkos ministerija.

Norintiesiems perkelti augalus ar grybus nebereikės rengti plano ar programos ir jų derinti su ministerija.

Ketinant išleisti į laisvę arba perkelti laukinius gyvūnus, privalu pateikti pranešimą Aplinkos apsaugos departamentui ir gauti jo pritarimą.

Šie pokyčiai numatyti naujos redakcijos Introdukcijos, reintrodukcijos ir perkėlimo tvarkos apraše, kuris įsigaliojo vasario 16 dieną. Jis parengtas įgyvendinant praėjusiais metais Seimo priimtus Laukinės gyvūnijos įstatymo ir Laukinių augalų ir grybų rūšių įstatymo pakeitimus.

„Siekiame, kad laukinių gyvūnų, augalų ir grybų rūšių introdukcija, reintrodukcija ir perkėlimas, taip pat laukinių gyvūnų paleidimas į laisvę vyktų atsakingai, nepakenktų gamtai, nekeltų pavojaus žmonių gyvybei ir sveikatai“, – pranešime sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyresnioji patarėja Lina Čaplikaitė-Denisovienė.

Laukinių augalų ir grybų rūšių įstatyme nustatyta, kad Lietuvos teritorijoje natūraliai augančių rūšių laukinius augalus ir grybus perkelti į jiems būdingas buveines leidžiama tik įsitikinus, kad tai nekelia grėsmės ekosistemų stabilumui, buveinių pakitimui, vietinių rūšių populiacijoms.

Aplinkos ministerija primena, kad Laukinės gyvūnijos įstatymas į laisvę draudžia išleisti ar perkelti svetimžemių rūšių gyvūnus.

Nelaisvėje laikyti ir tyčia ar netyčia išleisti į laisvę ar ištrūkę hibridai, svetimžemių ir invazinių rūšių gyvūnai privalo būti skubiai paimami iš aplinkos (sugauti, nužudomi arba sumedžiojami) laukinės gyvūnijos išteklių naudotojų lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius Urlikys Kauno raj. 862139415

Saulius Urlikys Kauno raj. 862139415 portretas
Mano sodyba yra kauno raj misko apsupty.Atsakykit ar galima taip: Kaimynas prisijaukino ir maitina pabegusius is aptvaro laukinius danielius apie 100-200m nuo mano sodybos ribu. manes nesant sodyboj sie laukiniai gyvunai vaiksto po mano teritorija ,vasara niokoja pasisodintas darzoves.nieks nespeja uzaugti.rudeni naikina soda,lauzo obelaiciu sakas nuskina obuolius ir sugrauzia.uzpernai beveik neliko ka ir sau paragaut. kiemas istrypiamas pridergiamas ismatomis.klausimas ar taip gali but.Kartais anksti ryte isejus pro duris uz kokiu 5m stovi burys zveriu,nezinai kaip jaustis ar tave puls ar nubegs.Burys nemazas 15 ar18 zveriu. To paties kaimyno tevukas pries keliu metus yra labai nukentejes nuo tokiu zveriu ispuolio,gydytojai vos isgelbejo jo gyvybe.laukinis zveris ,koks jis bebutu yrs zveris.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių