Tokijuje vėl rekordiškai anksti pražydo sakuros

Japonija antradienį oficialiai paskelbė Tokijo sakurų žydėjimo sezono pradžią – dešimčia dienų anksčiau nei įprastai.

Tokia rekordiškai ankstyva sakurų žydėjimo sezono pradžia anksčiau fiksuota tik du kartus.

Šalies meteorologai vis ankstyvesnį sakurų žydėjimą siedavo su klimato kaita. Pastarosiomis dienomis Tokijuje buvo neįprastai šilta.

Oficialiai sakurų žydėjimas Tokijuje stebimas 70 metų ir per šį laikotarpį jis taip anksti prasidėjo tik 2021 ir 2020 metais, nurodo meteorologijos agentūra.

Japonijos sakurų žydėjimo sezono kasmet nekantriai laukia ir šalies gyventojai, ir lankytojai; apie jo pradžią sostinėje paskelbė didžiosios naujienų agentūros ir tiesiogines transliacijas surengusios televizijos.

Sezonu paprastai mėgaujamasi tradiciniais piknikais ir – kartais – išgertuvėmis po žydinčiomis sakuromis.

Tačiau per pandemiją visuomenės prašyta švenčių neorganizuoti, o turistai, šiuo sezonu paprastai plūstantys į šalį, nebuvo įleidžiami.

Sienos vėl buvo atvertos pernai spalį, ir dabar Tokijo parkai skelbia, kad žmonėms pirmą kartą nuo 2019-ųjų leidžiama būriuotis be jokių apribojimų.

Sezono pradžią, nustatomą pagal Tokijo Jasukunio šventykloje augančią sakurą, stebint žiniasklaidos atstovams ir susirinkusiems smalsuoliams paskelbė Japonijos meteorologijos agentūros pareigūnas.

„Šiandien, kovo 14-ąją, skelbiame sakurų žydėjimą Tokijuje“, – sakė jis. Šiemet sezonas prasidėjo šešiomis dienomis anksčiau nei pernai.

„Kovą buvo daug šiltų dienų, – sakė pareigūnas. – Prie to galėjo prisidėti ir klimato kaita.“

Veislės „Somei-yoshino“ medžiai, sudarantys daugiau kaip 90 proc. Japonijoje pasodintų sakurų, žydi tik maždaug savaitę ir maždaug vienu metu savo regione, nes yra vieno individo klonai.

„Sveikinimai su žydėjimu!“ – pareigūnui paskelbus sezono pradžią sušuko vienas žiūrovas, o kiti jo žodžius palydėjo džiaugsmingais plojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių