Vietname 13 metų kalėti nuteistas skujuočių ir raganosių dalis gabenęs kontrabandininkas

Vietnamo teismas 13 metų kalėti nuteisė vyrą, kontrabanda pervežusį beveik 10 tonų raganosių ragų, skujuočių žvynų ir kitų draudžiamų laukinės gamtos produktų.

Aplinkosaugos aktyvistai antradienio verdiktą vadina „reta sėkme“ kovoje su nelegalia prekyba laukinės gamtos produktais.

Nguyen Duc Tai (Ngujen Duk Tai), kuris  buvo sulaikytas pernai, 2021-ųjų liepą ir 2022-ųjų sausį iš Pietų Afrikos ir Nigerijos į Vietnamą vežė raganosių ragus, dramblių iltis, skujuočių žvynus ir liūtų kaulus, nurodė centrinio Da Nango miesto teismas.

Vietnamas yra svarbus nelegalių laukinės gamtos produktų gabenimo centras.

Skujuočiai – dažniausiai kontrabanda gabenami žinduoliai – yra laikomi delikatesu ir naudojami tradicinėje kinų bei vietnamiečių medicinoje.

Nors ši prekyba nelegali, aplinkosaugininkai sako, kad įstatymų dažnai nesilaikoma.

Minėtas retas teismo procesas yra „pirmas žingsnis siekiant išardyti prekybos laukinės gamtos produktais... tinklą“, sakė nevyriausybinės organizacijos „Education for Nature Vietnam“ (ENV) vicedirektorė Bui Thi Ha (Bui Ti Ha).

Tai rodo gerą pavyzdį kitiems Vietnamo pareigūnams, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė Bui Thi Ha. Tačiau ji pabrėžė, kad dar reikia daug nuveikti.

„Negalime laimėti šio mūšio, jei gaujų lyderiai nebus rimtai baudžiami“, – sakė ji.

Nuo 2018 metų svarbiuose Vietnamo uostuose buvo sulaikyta daugiau kaip 60 t dramblio kaulo, skujuočių žvynų ir raganosių ragų, sakoma ENV 2021 metų ataskaitoje. Nė vienas tų siuntų savininkas nebuvo areštuotas ar teistas.

Vietname už laukinės gamtos produktų kontrabandą skirta ilgiausia įkalinimo bausmė yra 14 metų, nurodo ENV. Tačiau vidutinė bausmė už tokius nusikaltimus 2021-aisiais buvo kiek mažiau nei ketveri metai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

naikina

naikina portretas
gamtą , gyvūnija visi kaip kas išmano ...brūdai visur .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių