MIT prognozė: pasaulinė ekonomika sugrius 2030-aisiais

Prieš 40 metų, dar 1972 m. Romos Klubo parengta prognostinė studija „The Limits to Growth“ („Augimo ribos“) niūriai pildosi. Studijos rezultatuose buvo įspėjama, jog jei ir toliau pasaulyje taip sparčiai augs vartojimas, pasaulinė ekonomika 2030-aisiais sugrius. Ekonominės griūties pasekmės – gyventojų populiacijos sumažėjimas ir visaapimantis regresas.

Tyrimo rezultatai ekonomistų buvo (ir tebėra) vertinami skeptiškai bei vadinami kontraversiškais. Tačiau australų fiziko Grehemo Ternerio (Graham Turner) atliktos prognostinių prielaidų ir realios statistikos palyginimo rezultatai byloja, jog Romos Klubo prognozės pildosi, rašo Masačiusetso technologijų universiteto (MIT) žurnalas „Smithsonian Magazine“. MIT įspėja: pasaulis – kelyje į pražūtį.

Romos Klubo prielaidų tikrinimo tyrimas MIT institute buvo atliktas taikant ekonominių tendencijų kompiuterinį modeliavimą. Modeliavimo rezultatai parodė, jog, jei reikalai iš esmės nepasikeis ir žmonės toliau drastiškai vartos gamtinius resursus, šie vieną dieną baigsis. Naftos gavybos pikas (kai kurie tvirtina, jog jis – jau praeityje) bus pasiektas prieš pat tą momentą, kai jos gavybos kreivė pradės kristi. Tačiau maisto ir paslaugų poreikio kreivės tik kils.

G. Terneris tvirtina, jog reali 1970-2000 m. statistika atitinka drakoniškas Romos Klubo studijos prognozes. „Mums skamba ypatingo pavojaus varpai“, - portalui „Smithsonian.com“ pažymi MIT mokslininkas.

Tačiau, anot G. Ternerio, pokyčiams dar ne per vėlu. Jei vyriausybės imtųsi griežtesnę politiką garantuojančių priemonių, o technologijos būtų patobulintos taip, kad reikėtų kuo mažiau gamtinių išteklių, ekonominis augimas neturėtų tapti rinkos baltąja nykštuke, kuriai gresia virsmas į neutroninę žvaigždę ar juodąją skylę. Tiesa, visa tai dar reikia įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių