Bepilotis, saulės energija varomas JAV kosminis lėktuvas po 908 dienų grįžo į Žemę

Bepilotis JAV karinis kosminis lėktuvas grįžo į Žemę anksti šeštadienį, per savo šeštąją misiją orbitoje praleidęs rekordinį skaičių dienų – 908 – ir atlikęs mokslinius eksperimentus.

Saulės energija varoma transporto priemonė, atrodanti kaip miniatiūrinis erdvėlaivis, nusileido NASA Kenedžio kosmoso centre. Ankstesnė jos misija truko 780 dienų.

„Nuo pirmojo X-37B paleidimo 2010 metais jis sumušė rekordus ir suteikė mūsų šaliai neprilygstamą galimybę greitai išbandyti ir integruoti naujas kosmines technologijas“, – sakė X-37B kūrėjas, „Boeing“ vyresnysis viceprezidentas Jimas Chiltonas (Džimas Čiltonas).

Pirmą kartą kosminiame lėktuve buvo įrengtas tarnybinis modulis, kuriame buvo atliekami Karinio jūrų laivyno tyrimų laboratorijos, JAV karinių oro pajėgų akademijos ir kitų institucijų eksperimentai. Modulis atsiskyrė nuo aparato prieš išskrendant iš orbitos, kad būtų užtikrintas saugus nusileidimas.

Tarp eksperimentų buvo ir palydovas „FalconSat-8“, kurį suprojektavo ir pagamino akademijos kadetai, bendradarbiaudami su Karinių oro pajėgų tyrimų laboratorija. Jis buvo dislokuotas 2021 metų spalį ir iki šiol tebėra orbitoje.

Kitame eksperimente buvo vertinamas ilgalaikio buvimo kosmose poveikis sėkloms.

„Ši misija pabrėžia, kad Kosmoso pajėgos daug dėmesio skiria bendradarbiavimui kosmoso tyrinėjimo srityje ir pigios prieigos prie kosmoso plėtrai mūsų partneriams, esantiems Karinių oro pajėgų departamente ir už jo ribų“, – sakė Kosmoso operacijų vadas generolas Chance'as Saltzmanas (Čansas Salcmanas).

X-37Be jau nuskrido daugiau kaip 1,3 mlrd. mylių (2,1 mlrd. kilometrų) ir iš viso kosmose praleido 3774 dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorijos mokytoja

Istorijos mokytoja portretas
Pasiutiškas technologinis pranašumas . O štai buvę 1968 metų konkurentai sovietai jau beviltiškai atsiliko. Ir dar labiau atsiliks -----dėl išlaidų ''žaibo karui '' Ukrainoje , sankcijų , neturėjimo vakarietiškų detalių .Šakės .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių