Į TKS „SpaceX“ erdvėlaiviu išskrido keturi NASA astronautai

NASA, bendradarbiaudama su privačia Elono Musko (Ilono Masko) bendrove „SpaceX“, į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) trečiadienį išsiuntė keturis astronautus, parodyta per NASA tiesioginę transliaciją.

Po virtinės atidėjimų misijos „Crew-3“ įgula išskrido „Crew Dragon“ tipo erdvėlaiviu, pavadintu „Endurance“. Pilotuojamą kapsulę iškėlė raketa „Falcon 9“, startavusi iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro Floridoje 21.03 val. vietos (ketvirtadienį 4.03 val. Lietuvos) laiku. Startas buvo palydėtas plojimais „SpaceX“ skrydžių valdymo salėje.

TKS amerikiečių segmente šiuo metu yra tik vienas NASA astronautas – ankstesnės misijos „Crew-2“ astronautai sekmadienį vakare nusileido Meksikos įlankoje.

„Crew-3“ nariai – amerikiečiai Raja Chari (Radža Čaris), Kayla Barron (Keila Baron), Tomas Marshburnas (Tomas Maršbernas) ir vokiečių astronautas Matthias Maureris (Matijas Maureris) – į TKS turi atskristi ketvirtadienį 19.10 val. (penktadienį 2.10 val. Lietuvos laiku).

NASA administratoriaus pavaduotojas, buvęs astronautas Bobas Cabana (Bobas Kabana) startą pavadino fantastišku.

„Galvoju, kad tai nuostabus Amerikos kosmoso programos metas. Tikrai esame persilaužimo taške“, – pridūrė jis.

Startas iš pradžių planuotas spalio 31-ąją, bet buvo atidėtas dėl prastų orų. Vėliau misija dar kartą atidėta dėl vieno įgulos nario „nedidelio sveikatos sutrikimo“. NASA nenurodė, kas tai buvo, bet sakė, kad sutrikimas nebuvo susijęs su COVID-19.

„Amerikos išradingumas“

Misijai vadovauja R. Chari, JAV oro pajėgų pulkininkas, į kosmosą skrendantis pirmą kartą, kaip ir K. Barron bei M. Maureris.

Gydytojas T. Marshburnas 2009-aisiais skrido vienu „Space Shuttle“ erdvėlaiviu ir rusų erdvėlaiviu „Sojuz“ per misiją 2012–2013 metais.

K. Barron, kuri drauge su R. Chari į NASA astronautų korpusą buvo atrinkta 2017 metais, anksčiau tarnavo kariniame jūrų laivyne kaip povandeninio laivo karininkė, o M. Maureris, dvyliktasis kosmose pabuvojęs vokietis, yra medžiagų mokslo inžinierius.

„Crew 3“ yra dalis NASA daugiamilijardės partnerystės su „SpaceX“, sudarytos siekiant rasti alternatyvą 2011 metais nutrauktai programai „Space Shuttle“, kad JAV vėl galėtų siųsti žmones į kosmosą.

NASA vadovas Billas Nelsonas (Bilas Nelsonas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad dalyvavo paleidžiant raketą.

„Tiesiai prieš mūsų akis atsiskleidžia Amerikos išradingumo galia“, – parašė jis pakilus raketai.

Pagyręs NASA ir „SpaceX“ partnerystę, jis pridūrė: „Laimingos kelionės, „Crew-3“, negaliu sulaukti, kol pamatysiu visa, ką nuveiksite!“

Keturi astronautai TKS praleis šešis mėnesius ir atliks tyrimų, padėsiančių rengti būsimus tolimų kosmoso sričių tyrinėjimus ir gerinti gyvenimą Žemėje.

Tarp svarbiausių misijos mokslinių eksperimentų bus augalų auginimas kosmose be dirvožemio ar kitų terpių, bandymai mikrogravitacijos sąlygomis pagaminti šviesolaidžius –  tokie laidai, kaip rodo ankstesni tyrimai, bus geresnės kokybės nei pagaminti Žemėje.

Misijos „Crew 3“ astronautai taip pat išeis į atvirą kosmosą, kur baigs atnaujinti stoties saulės baterijas.

Šie keturi astronautai dirbs TKS, kuomet joje per dvi misijas lankysis kosmoso turistai. Per pirmąją iš misijų į stotį šių metų pabaigoje rusišku erdvėlaiviu „Sojuz“ atvyks turistai iš Japonijos, o vasarį į stotį turėtų atvykti „SpaceX“ organizuojamos išvykos „Axiom“ dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių