Kaip pasirūpinti vaiko saugumu už namų sienų?

  • Teksto dydis:

Dažnai tėvai susiduria su nerimu, kai dar mažamečius vaikus reikia išleisti į mokyklą, važiuoti viešuoju transportu. Nerimaujantiems tėvams gali padėti įvairios išmaniosios programėlės. Apie vaikų auginimą ir nesaugumo jausmą, ar vaikui viskas gerai, pokalbis su Lietuvoje žinoma moterimi, mama Indre Stonkuviene.

– Ar mano apibūdintas jausmas pažįstamas auginant du mokyklinio amžiaus vaikus?

– Tikrai taip. Teisingai pasakėte, kad yra labai neramu, kai vaikai keliauja su viešuoju transportu, ypač pirmokai. Tikrai nejauku, kamuoja nerimas, kaip jiems sekasi. Aš už visas priemones, kad sumažinti nerimą.

– Kokia jūsų patirtis, kaip susigyvenote su nerimu?

– Šia tema kalbėjau su vaikais ir nuomonė sutapo, jie nustatė net amžiaus tarpsnį. Mes naudojame laikrodį „Gudrutis“. Tai geras dalykas tiek vaikui, tiek vaikams. Jis dedasi ant rankos. Visą laiką, net netrukdant vaiko, gali pažiūrėti, kur jis yra, pasiklausyti, ką jis veikia, kokioje jis aplinkoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar vaikas neprieštarauja?

– Dėl to ir yra tam tikras amžius – pirmokai, antrokai. Ypač vaikai, kurie patys keliauja viešuoju transportu.

– Ar buvę situacijų, kai turima priemonė pravertė?

– Taip. Pirmus kartus išmėginome mūsų gyvenamojoje teritorijoje. Išbandėme funkcijas. Gerai, kad funkcijų daug, fiksuojamas vaiko aktyvumas. Ramiau, nes nereikia jų sekti, kontroliuoti. Ramybės tikrai suteikia. Patariu dėl ramios sąžinės ir širdies visiems tėveliams, nes suprantu, ką reiškia išleisti savo mažylius į mokymosi įstaigas.

Ne tik vaikus galime stebėti, jaustis saugūs, bet ir dalytis savo lokacija, kad vaikai žinotų, kur mes, jaustų ryšį.

– Ar tai suteikia ramybės, kad jei vaikas pasiklystų, aš jį rasčiau?

– Tikrai taip. Patys vaikai sako, kad jie jaučiasi saugiau, jei žino, kad turi galimybę susisiekti su tėvais ar artimais žmonėmis.

Apie vaikų saugumą ir tėvų ramybę, išmaniąsias priemones, programėles ir kaip kuo daugiau to saugumo užtikrinti pokalbis su „Telia“ tvarumo vadove Indre Bimbiryte-Yun.

– Gyvename puikiu metu, kai turime labai daug pagalbinių priemonių, kurios padeda užtikrinti saugumą. Kaip yra skirtingų programėlių, taip ir funkcijų yra skirtingų. Viena iš jų – lokacijos nustatymas. Kai kurios siūlo galimybę nustatyti net tam tikrus saugumo burbulus. Tėveliai informuojami, jei vaikas palieka saugumo burbulą – namus, mokyklą, būrelį. Kitos funkcijos – priminimai, kada reikia eiti į būrelius, nuvažiuoti pas močiutę ir pan. Yra galimybė su šeima turėti bendrą pokalbį. Programėlė tampa bendra priemone ne tik vaikams. Noriu pabrėžti, kad ne tik vaikus galime stebėti, jaustis saugūs, bet ir dalytis savo lokacija, kad vaikai žinotų, kur mes, jaustų ryšį.

Labai svarbu paaiškinti vaikams, ar tai būtų šešerių metų vaikas, ar trylikametis, kodėl yra programėlė, kam ji reikalinga, kokia abipusė nauda. Kad vaikai nejaustų, kad tai pažeidžia jų privatumą.

– Kaip tai paaiškinti?

– Pateikiant argumentus, diskutuojant. Šešerių metu vaikas, manau, nesiginčys, kad tėveliams svarbu, kaip jis nukeliavo iki mokyklos ir pan. Trylikametis gali jaustis daug savarankiškesnis, tačiau svarbu, kad vaikai jaustųsi saugiau. Gal net tai suteiks vaikui daugiau laisvės. Reikia ieškoti kompromisų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aferistu geroves valstybe

aferistu geroves valstybe portretas
padare viska ka zmones begtu is ju uzimamu teritoriju.... mokesciai persekiojimai draudimai kontroles tikrinimai vakcinos kaukes ,gardeliai ...uzdaromos mokyklos , naikinamos bibliotekos , kultruros ystaigos, gesinamos ligonines..... kas kaltas del smunkancios pragyvenimo kokybes ?....a.... gi tas Valodia kaltas...karas...u...ina.... a realai kodel jus man statot naujus erdvius kalejimus a vietoj mokymo priemoniu vaikams perkat brangias masinas policijai i baudeju batalijonams ? kovidas parode ka bauduva tai lazas ir lanzbergu lageris....nieko asmenisko tiesiog biznis...pinigas...kirsint draust baust apmokestint...licenzija leidimas sertifikatas patentas...

Pedofilus \\\\\.../////

Pedofilus  \\\\\...///// portretas
suriesti į o'Žio ragą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių