Kaip susikurti saugų slaptažodį ir jo nepamiršti?

  • Teksto dydis:

Vartotojų internete naudojami slaptažodžiai yra labai paprasti ir populiarūs visuotinai. Tai pavojinga, nes į kiekvieno paskyrą lengvai gali įsilaužti programišiai. Apie slaptažodžius ir jų saugumą LNK žurnalisto pokalbis su kibernetikos specialistu Mariumi Pareščiumi.

Ar sunku nulaužti slaptažodį „123456“. Kiek laiko užtrunka?

– Dažniausiai tokie slaptažodžiai naudojami vadinamuosiuose slaptažodžių žinynuose, kurie naudojami prisijungiant prie tam tikrų tinklų, e. pašto dėžučių. Programišiai dažniausiai naudoja failus, kuriuose populiariausi slaptažodžiai, kad parinktų vartotojo slaptažodį net jo nežinant. Kadangi paprastai daugumą vartotojų nenaudoja dviejų faktorių autorizacijos, nenaudoja ilgesnių slaptažodžių, tokias paskyras lengva nulaužti. Yra kita pusė – nutekėjus slaptažodžiams iš įvairių portalų, kai nuteka tiek slaptažodžiai, tiek e. pašto adresai, kurie yra vienoje grupėje, juos panaudojus prisijungti prie kito portalo, tada paskyrų nulaužimai kartojasi ir galite visko netekti.

Visas reportažas- LNK vaizdo įraše: 

Kiek laiko užruktų įsilaužėlis, jei norėtų patekti į socialinio tinklo paskyrą, kai slaptažodis paprastas?

– Sekundę. Tačiau jei portalų programinė įranga pasiruošusi, gali būti, kad neleis dažnai pateikti slaptažodžių. Vėliau pradės blokuoti paskyrą, vartotojo vardą. Visiems siūlome naudoti dviejų faktorių autorizaciją. Antras faktorius – arba programėlė, kuri surenka slaptažodį, arba SMS žinute atsiunčiamas slaptažodis, kad būtų galima prisijungti prie paskyros.

Kokį jūs rekomenduotumėte sukurti slaptažodį?

– Siūlau dvylika simbolių, nes kompiuterija tampa vis greitesnė ir greičiau parenka. Taip pat būtinos mažosios ir didžiosios raidės, skaičiai ir bent vienas specialus simbolis (taškas, kablelis, šauktukas ir pan.).

Kaip atsiminti visus slaptažodžius, kai žmogus turi daugybę paskyrų?

– Kai kas sugalvoja savo algoritmą, pvz., slaptažodyje naudoja svetainės, prie kurios jungiasi, pavadinimo dalį. Naudoja spec. programėles, kurios generuoja slaptažodžius ir juos įsimena.

Kaip manote, ar kažkada nereikės slaptažodžių ir užteks akių rainelės, pirštų anspaudo?

– Biometrika tik sunkina mums gyvenimą, nes biometriniai duomenys irgi nuteka.

Gal pastebite tendencijų, kaip žmonės sugalvoja slaptažodžius?

– Yra įvairių būdų, vieni naudoja klaviatūros tam tikrą išsidėstymą, kiti įsimena, kaip surenkami skaičiai klaviatūroje. Kiekvienas vartotojas su savo įpročiais. Svarbu neužmiršti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kažkaip dabar siūloma pasilikti neuždarant paskiros ,nesuprantu kodėl.Jeigu neuždarysi paskiros tai pamirši slaptažodį,nes ji atsidarys ir nereikalaus slaptažodžio.,per ilgą laiką slaptažodį pamiršti.As manau taip neturėtų būti ir slaptažodžių reikalauti turėtų visada.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių