Mokslininkai rado paprastą ir saugų būdą utilizuoti „amžinas“ chemines medžiagas

„Amžinomis“ vadinamos cheminės medžiagos, naudojamos tokiuose kasdienės apyvokos daiktuose kaip neprisvylančios keptuvės, jau seniai yra siejamos su sunkaus žmonių sveikatos sutrikdymo atvejais – dėl savo potencialaus toksiškumo ir itin didelio patvarumo.

Tačiau chemikai Jungtinėse Valstijose ir Kinijoje ketvirtadienį paskelbė pagaliau radę revoliucingą metodą naikinti perfluorintiems alkilo sulfonatams (PFAS) gana žemoje temperatūroje ir pasitelkiant įprastus reagentus.

Jų tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Science“, tikriausiai suteikia sprendinį pašalinti ilgalaikį taršos šaltinį, kenkiantį aplinkai, naminiams gyvuliams ir žmonėms.

„Iš tikrųjų būtent todėl užsiimu mokslu – kad galėčiau daryti teigiamą poveikį pasauliui“, – per spaudos konferenciją žurnalistams sakė vienas iš pagrindinių studijos autorių Williamas Dichtelis (Viljamas Diktelis), dirbantis Šiaurės Vakarų universitete Ilinojuje.

PFAS buvo pirmąkart sukurti 5-ajame dešimtmetyje ir dabar aptinkami daugelyje daiktų, įskaitant teflonines keptuves, vandeniui atsparius audinius ir putas gaisrams gesinti.

Ilgainiui šie teršalai kaupiasi gamtoje, patekdami į orą, dirvožemį, požeminius vandenis, ežerus ir upes tiek dėl pramonės procesų, tiek dėl nuotėkio iš sąvartynų.

Praeitą savaitę Stokholmo universiteto mokslininkai paskelbė nustatę, kad lietaus vanduo niekur mūsų planetoje nebėra saugus gerti žmonėms dėl užterštumo PFAS.

Net ir maža šių medžiagų koncentracija per ilgą laiką gali pažeisti kepenis, lemti padidėjusį cholesterolio kiekį, silpnesnį organizmo imuninį atsaką, mažesnį naujagimių svorį ir kai kurių atmainų vėžio išsivystymą.

PFAS grupės medžiagos iš vandens gali būti pašalintos filtruojant, bet iki šiol nebuvo parankių būdų jas utilizuoti.

Atveriami nauji keliai

Iki šiol PFAS buvo ardomos daug energijos ir ypatingų sąlygų reikalaujančiais metodais, pavyzdžiui, deginant itin aukštoje temperatūroje arba paveikiant intensyviu ultragarsu.

Be to, deginimas ne visuomet pasiteisina – nustatyta, kad vienoje įmonėje Niujorko valstijoje dalis šių medžiagų būdavo paskleidžiama su dūmais.

PFAS patvarumą lemia anglies ir fluoro jungtys – vienos tvirčiausių organinėse medžiagose.

Fluoras yra elektroneigiamiausias elementas, linkęs prisijungti elektronus iš kitų atomų, o anglis yra linkusi juos atiduoti.

PFAS molekulėse būna ilgos šių jungčių grandinėlės, bet tyrėjų komanda sugebėjo nustatyti kai kurioms šios grupės medžiagoms būdingą silpnąją vietą.

Viename tokių molekulių gale būna grupė deguonies atomų, suteikiančių elektros krūvio netolygumą. Dėl šios priežasties medžiaga gali būti paveikta įprastu tirpikliu ir reagentu esant vos 80–120 Celsijaus laipsnių temperatūrai. Tuomet įvyksta reakcija, per kurią atsiskiria molekulės „galva“, atidengdama lengvai reaguojančią „uodegą“.

„Kai tai įvyksta, suteikiama prieiga prie anksčiau neįžvelgtų [reagavimo] kelių, lemiančių visos molekulės suirimą per virtinę sudėtingų reakcijų“, – sakė W. Dichtelis ir pridūrė, kad galutiniai šio skilimo produktai nekenksmingi.

Antroji studijos dalis yra susijusi su našiais skaičiavimo metodais, padedančiais sudaryti PFAS skaidymo reakcijos kvantinės mechanikos „žemėlapį“.

Šis naujas metodas tikriausiai dar galės būti patobulintas ir pritaikytas kitoms patvarioms medžiagoms ardyti.

Dabartinė studija susijusi su 10 PFAS klasės medžiagų, įskaitant svarbų teršalą „GenX“. Pastaraja medžiaga buvo užteršta Baimės Kyšulio upė Šiaurės Karolinoje, iš kurios vandeniu aprūpinami apie 350 tūkst. žmonių.

Tačiau tai tėra ledkalnio viršūnė, nes JAV Aplinkos apsaugos agentūra yra nustačiusi daugiau kaip 12 tūkst. PFAS grupės cheminių medžiagų.

„Esama kitų klasių, neturinčių to paties Achilo kulno, bet kiekviena jų turės savų silpnųjų vietų“, – sakoma W. Dichtelio pranešime.

„Jeigu galėsime jas nustatyti, žinosime, kaip jas aktyvuoti, kad [medžiagą] sunaikintume“, – pridūrė tyrėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apie amžiais neýrančius polietileno maišelius....

Apie amžiais neýrančius polietileno maišelius.... portretas
Nežinau kodėl tie maišeliai taip yra užkliuvę , nes tikrai žinau , kad YRA PUIKIAUSIAI Į NIEKĄ SUYRANČIŲ MAIŠELIŲ. Kodėl pradžiai neuždrausti neyrančių , o gaminti tik suyrančius ?! Čia kažkokia afera trenkia... persimest ant popierinių pakuočių - o miškai kaip ?!. Žodžiu visais klausimais derėtų būti nuoširdesniais ir sąžiningesniais .......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių