Pirmojo privataus skrydžio į TKS įgula nusileido prie Floridos krantų

Pirmojo visiškai privataus skrydžio į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) erdvėlaivis pirmadienį nusileido į vandenyną prie Floridos krantų, jo įgulos nariams praleidus kosmose ilgiau kaip dvi savaites, parodė bendrovės „Axiom Space“ tiesioginė vaizdo transliacija.

Po svaiginamo nusileidimo bendrovės „SpaceX“ kapsulė „Dragon“, skraidinanti misijos „Axiom 1“ narius – tris verslininkus ir buvusį NASA astronautą – švelniai tekštelėjo į vandenį Atlanto vandenyne netoli Džeksonvilio 13 val. 6 min. vietos (20 val. 6 min. Lietuvos) laiku, išskleidusi keturis didžiulius parašiutus.

„Dragon Endeavor“ grįžo namo su įgula „Axiom 1“, – paskelbė pranešėjas, link kapsulės plaukiant ją paimsiančiam laivui.

Erdvėlaivis buvo pramintas „keptu zefyriuku“ dėl didelės kaitros žymių ant jo apsauginio skydo, atsiradusių įskriejus į atmosferą 28 tūkst. km per valandą greičiu.

Tokiu būdu oficialiai baigėsi pirmoji visiškai privati misija į orbitinę stotį. Šis skrydis žymėjo svarbų momentą JAV kosmoso agentūrai, NASA siekiant plėsti komercinę veiklą žemojoje orbitoje aplink Žemę.

„Sveika sugrįžusi namo, „Axiom1“! – per „Twitter“ parašė NASA vadovas Billas Nelsonas (Bilas Nelsonas). – #Ax1 ir visa pažanga, kurią matėme komerciniame kosmoso sektoriuje, nebūtų įmanoma be NASA bendradarbiavimo su privačia pramone.“

„Axiom Space“ sumokėjo „SpaceX“ už transportavimo paslaugas, o NASA – už pasinaudojimą TKS. Kaip pranešama, kiekvienas iš trijų verslininkų už šią privilegiją sumokėjo po 55 mln. JAV dolerių (51 mln. eurų).

Amerikietis nekilnojamojo turto magnatas Larry Connoras (Laris Konoras), kanadietis finansininkas Markas Pathy (Markas Pati) ir izraelietis investuotojas Eytanas Stibbe (Eitanas Stibė) kartu su Ispanijos ir JAV pilietybę turinčiu astronautu veteranu Michaelu Lopezu-Alegria (Maiklu Lopesu-Alegrija) į kosmosą išskrido balandžio 8 dieną.

Iš pradžių planuota, kad jie kosminėje stotyje praleis tik aštuonias dienas, bet grįžimą teko keliskart atidėti dėl nepalankių orų prognozių. Įgula kosmose išbuvo iš viso 17 dienų, iš jų 15 – Tarptautinėje kosminėje stotyje.

 


Šiame straipsnyje: TKSbendrovė Axiom SpaceNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

truputį buvo neramu

truputį buvo neramu portretas
dėl Lopezo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių