Tarp į kosmosą iškeltų „SpaceX“ palydovų – lietuvių kūrinys

Sekmadienį paleidusi į kosmosą raketą „Falcon 9“ su rekordiniu – 143 – palydovų kroviniu, privati JAV bendrovė „SpaceX“ iškėlė ir lietuvių įmonės „NanoAvionics“ kūrinį.

Kaip pranešė bendrovė, Lietuvoje sukurtas mažasis palydovas „Charlie“ yra pirmasis iš dviejų „NanoAvionics“ palydovų, sukurtų JAV radijo dažnių ir duomenų analizės bendrovės „Aurora Insight“ užsakymu. Jis pakils į Saulės sinchroninę orbitą (SSO), esančią 600–800 km aukštyje.

Pasak įmonės, pagal „Aurora Insight“ užsakymą kuriamų palydovų pagrindas yra „NanoAvionics“ sukurta nano palydovų platforma M6P – pirmoji standartizuota platforma rinkoje.

Abu palydovai taps JAV bendrovės kuriamos duomenų rinkimo ir perdavimo į žemę sistemos dalimi.

Jų teigimu, antrasis palydovas – „Bravo“ – į orbitą turėtų pakilti pirmąjį šių metų ketvirtį. Abu šie palydovai turės tiksliausią mažųjų palydovų rinkoje navigacijos sistemą su įdiegta žvaigždžių sekimo posisteme.

„Ši platforma talpina vadinamuosius šešis vienetus krovinio (vienetu vadinamas kubas, kurio kraštinės ilgis sudaro 10 cm, o tūris – 1000 kubinių centimetrų). Esant poreikiui, platforma gali turėti variklį, kuriuo galima koreguoti ar keisti palydovo orbitą“, –  rašoma lietuvių bendrovės pranešime.

JAV bendrovė šiuos palydovus naudos radijo dažnių spektro stebėsenai, apdorojant mobiliojo ryšio ir belaidžio duomenų perdavimo, televizijos transliavimo signalus.

„Šiuo metu 90 proc. „NanoAvionics“ sutarčių apima visą spektrą paslaugų – pradedant palydovo sukūrimu, kliento krovinio integravimu ir baigiant palydovo paleidimu bei jo valdymu  orbitoje. Visos iki šiol įgyvendintos misijos, leido mums sukaupti daugybę patirties ir užtikrinti sklandų duomenų ir komunikacijos iš kosmoso tiekimą klientams, o tai, mūsų industrijoje, svarbiausia“, – teigė „NanoAvionics“ generalinis direktorius Vytenis J. Buzas.

Lietuvių bendrovė pernai taip pat pasirašė bendradarbiavimo sutartį su JAV Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA). Jai sukurs 12 krovos vienetų platformą, kurioje į orbitą bus iškelta ir išbandyta NASA kuriama Saulės burių sistema „Advanced Composite Solar Sail System“ (ACS3).

„SpaceX“ raketa „Falcon 9“ sekmadienį apie 17 val. Lietuvos laiku pakilo iš Floridos valstijoje esančio Kanaveralo kyšulio. Raketa nešėja iš viso gabena 133 komercinius ir valstybinius „kosminius aparatus“, taip pat 10 „SpaceX“ palydovų.

Pasak jų, tai yra didžiausias per vieną misiją iškeltų kosmoso aparatų skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
Ta LT dezute pirstels kokius tris kartus ir uzsilenks, kam apskitai tokiems sudams reikia metyti pinigus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių