TKS jau dirba pirmieji Saudo Arabijos astronautai

  • Teksto dydis:

Privačios JAV astronautikos bendrovės „SpaceX“ kapsulė su dviem Saudo Arabijos astronautais pirmadienį prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS).

Per kosmoso bendrovės „Axiom Space“ organizuotą privačią misiją į TKS atskrido pirmieji Saudo Arabijos atstovai – mokslininkė Rayyanah Barnawi (Rajana Barnavi), pirmoji į kosmosą nuskridusi moteris iš Saudo Arabijos, ir naikintuvų pilotas Ali al Qarni (Ali Karnis).

„Linkėjimai iš kosminės erdvės; aš čia atstovauju ne tik sau, bet ir visų, kas liko namuose, visų [žmonių] regione viltims ir svajonėms“, – sakė R. Barnawi.

„Mes tikrai nepaprastai džiaugiamės būdami čia“, – sakė misijos vadė Peggy Whitson (Pegi Vitson), buvusi NASA astronautė, anksčiau tokią kelionę atlikusi tris kartus.

„Buvo puikus startas, puikus skrydis, mums pakeliui buvo labai linksma ir mes išties nekantraujame čia, viršuje, nudirbti daug darbų“, – pridūrė ji.

Ketvirtas įgulos narys yra amerikiečių verslininkas Johnas Shoffneris (Džonas Šofneris).

Maždaug dvi valandos po kapsulės prisijungimo ketvertas pateko į TKS ir prisidėjo prie septynių ten jau seniau esančių astronautų – trijų rusų, trijų amerikiečių ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) atstovo.

„SpaceX“ raketa sekmadienį pakilo iš Floridos, kelionė į TKS, skriejančią 400 km aukštyje, truko maždaug 16 valandų.

„Ax-2“ yra antra visiškai privati misija į TKS. Pirmoji tokia misija įvyko 2022 metų balandį. „Ax-2“ nariai orbitinėje stotyje išbus maždaug 10 dienų ir įvykdys maždaug 20 eksperimentų.

NASA siekia skatinti komercinį kosmoso naudojimą vadinamosios žemosios Žemės orbitos srityje, kad galėtų savo dėmesį skirti misijoms į tolimesnius Saulės sistemos rajonus ir už Saulės sistemos ribų.

Pernai balandį surengta misija „Axiom Mission 1“, kai skrido trys privatūs ir vienas „Axiom“ pasamdytas astronautas, kaip pranešama, atsiėjo po 55 mln. dolerių (50,8 mln. eurų) kiekvienam. Kiek kainavo vieta misijoje „Ax-2“, neskelbiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Labai jau girtis mėgsta amerikonai... O TKS - tai rusų... Be ruselio kosmose amerikonai "nė pro kur" !

Armonautės \\\\\.../////

Armonautės  \\\\\...///// portretas
nematau.___Padaugino,miega.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių