Bandelės gali būti sveikatai palankios!

  • Teksto dydis:

Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bandelė, gal ir ne pats sveikiausias maistas, tačiau pasilepinti sveikatai palankiomis bandelėmis gali kiekvienas. Maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi baltyminių viso grūdo varškės bandelių receptu.

Visgi derėtų atminti, kad bandelės – tikrai nekenks jūsų sveikatai, jei rinksitės šviežias, pagamintas iš kokybiškų ir sveikatai palankių produktų. Taip pat jei mėgausitės ne kasdien, o pavyzdžiui priešpiečiams. Tinkamai pasirinkti produktai leis mėgautis tobulu skoniu, o ir sąžinė negrauš. Tad kokie sveikų bandelių ingredientai?

Pirmiausiai – miltai. Rinkitės ekologiškus, be cheminių medžiagų, kas palanku ne tik žmogui, bet ir gamtai. Puikus pasirinkimas viso grūdo spelta kviečių miltai. Spelta kviečiai nėra modifikuoti, jų baltymo glitimo struktūra kitokia nei įprasto kviečio ir mažiau siejama su alerginėmis reakcijomis.

Spelta kviečiai turi apsauginius žvynelius ir jų auginimo metu nereikalingos cheminės medžiagos. Viso grūdo miltai turi daugiau ne tik skaidulinių medžiagų, bet ir baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų, todėl gauname ilgesnį sotumą. Norite puresnio gaminio – dalį viso grūdo miltus keiskite į šviesesnius miltus.

Cukrus. Jei gaminate desertines bandeles cukraus gali būti iki 16 g 100 g produkto. Nesaldžiose bandelėse neviršykite 5 g 100 g produkto kaip ir žemiau pateiktame recepte.

Kildinimo medžiagos. Žmonėms linkusiems į persivalgymą vietoj mielių rekomenduojama rinktis kepimo miltelius. Mielės gali turėti neigiamos įtakos virškinimo sistemai, tad jei turite problemų su virškinimu – rinkitės bemielius gaminius.

Riebalai. Pamirškite margariną, tepius riebalų mišinius! Rinkitės riebalus iš grynų pieno produktų, tokius kaip šiuo atveju – varškę. Norite riebesnių – tiks sviestas ar alyvuogių aliejus.

Gaminimas. Formuojant bandeles labai svarbu rankas suvilgyti vandenyje – gausite tobulas, lygios formos bandeles. Paviršių aptepkite aliejumi – bandelės įgaus gražią, šviesiai rudą spalvą. Bandeles pašaukite į iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę, jos neatidarinėkite viso kepimo proceso metu. Praėjus recepte nurodytam laikui, ar bandelės iškepusios, patikrinkite mediniu pagaliuku.

Tai keletas paprastų patarimų, kurie įveikiami kiekvienai šeimininkei! Mėgaukitės tobulomis ir maistingomis bandelėmis be konservantų, su mažiau cukraus, daugiau skaidulinių medžiagų, mažiau riebalų ir daugiau baltymų.

R. Bogušienė / „Sveikatai palankus“ nuotr.

R. Bogušienės receptas: Baltyminės viso grūdo varškės bandelės

Bandelėms reikės:

500 g ekologiškos varškės;

400 g ekologiškų viso grūdo spelta miltų (dalį galima keisti ne viso grūdo);

220 g (4 vnt.) ekologiškų kiaušinių;

40 g nerafinuoto cukraus (jei norite deserto, cukraus kiekį didinkite);

šiek tiek kepimo miltelių;

10 g vanilinio cukraus.

Gaminimo eiga:

1. Kiaušinius nuplauname, įmušame į indą ir gerai išplakame su cukrumi.

2. Varškę gerai sutriname elektriniu smulkintuvu ir sudedame į kiaušinių plakinį bei gerai viską išmaišome.

3. Viso grūdo spelta miltus sumaišome su kepimo milteliais bei vaniliniu cukrumi.

4. Sausąją ir šlapiąją mases sudedame į vieną indą ir gerai išminkome.

5. Iš paruoštos masės formuojame vienodo dydžio rutuliukus, dedame jas ant skardos, padengtos kepimo popieriumi ir kepame 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol visiškai iškeps.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių