Braškių sezonas Lietuvoje sukėlė cukraus pūgą: trys netikėti uogienių receptai

  • Teksto dydis:

Iš parduotuvių lentynų sparčiau graibstomas cukrus išduoda, kad Lietuvoje jau prasidėjo džemų ir uogienių gamybos vajus. Rekordinėje šios vasaros kaitroje sirpstančios braškės keliauja į stiklainius, kad vėliau galėtų priminti saldų šios vasaros skonį.

Savo ruožtu „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, jog užtenka vos kelių ingredientų, kad įprasta braškių uogienė įgytų dar daugiau ryškių spalvų.

Prekybininkai pastebi, kad cukraus pardavimai ėmė pastebimai augti. „Prognozuojame, kad netrukus cukraus paklausa pasieks piką, kai per savaitę nuperkama 0,5 mln. cukraus pakuočių. Įpusėjus vasarai pagal cukraus pardavimus nesunku atspėti, kada įsibėgėja ne tik braškių, bet ir serbentų, mėlynių, vyšnių ar aviečių derlius. Paprastai klientai iš anksto apsirūpina didesniu cukraus ir kitų konservavimo priemonių kiekiu, kad vėliau galėtų rūpintis tik šviežiomis uogomis“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Cukrus yra seniai žinomas konservantas, padedantis išsaugoti daržo ir sodo gėrybes ilgus žiemos mėnesius. Įsismarkavus braškių sezonui maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris netikėtus gardumynų iš braškių receptus. „Kas tik paragauja šių uogienių, visada bando atspėti, kokie yra slaptieji jų ingredientai, sudarantys derinį su braškėmis“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Braškių džemas su baziliko natomis

Reikės:

5 stiklinių sutrintų braškių,

1 šaukšto sviesto,

1 pakelio tirštinamojo uogienės mišinio su pektinu,

7 stiklinių cukraus,

pusės stiklinės susmulkinto šviežio baziliko,

mažų stiklainių.

Puode sumaišykite braškių tyrę ir sviestą. Tada į masę suberkite mišinį su pektinu. Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirkite. Kai masė užvirs, sumažinkite kaitrą ir suberkite cukrų, gerai išmaišykite.

Tada padidinkite kaitrą ir leiskite masei užvirti antrą kartą, virkite dar minutę. Tada įmaišykite baziliką į uogienę.

Nukelkite puodą su uogiene nuo viryklės, nugriebkite susidariusias putas. Supilkite karštą masę į įkaitintus stiklainius, nepripilkite iki pat viršaus – palikite šiek tiek vietos. Užsukite stiklainius sandariais, dezinfekuotais dangteliais.

Sudėkite stiklainėlius į didelį puodą, pilną vandens. Vanduo turi visiškai apsemti stiklainėlius. Virkite vandenį su stiklainiais maždaug 10 minučių. Tada nusemkite vandenį ir stiklainius iš puodo, leiskite atvėsti.

Orkaitėje keptų braškių džemas

Braškių džemo gaminimas orkaitėje skamba neįprastai, tačiau šio eksperimento rezultatai pradžiugins smaližius. Be to, šį gardumyną galima pagaminti tiek iš šviežių uogų, tiek iš šaldiklyje atrasto pernykščio derliaus likučių. Savo ruožtu B. Baratinskaitė sako, kad geriausia šį džemą gaminti, kai braškių daug ir jų nereikia skaičiuoti.

Džemui reikės:

1 kilogramo visiškai sunokusių, nuplautų ir supjaustytų į keturias dalis braškių,

1 kupinos stiklinės cukraus,

2 šaukštelių valinės ekstrakto.

Suberkite braškių gabalėlius, cukrų ir vanilės ekstraktą į vieną stiklinį kepimui skirtą indą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, karts nuo karto pamaišydami, kol sultys beveik išgaruos ir masė taps tirštos konsistencijos. Būkite atidūs, kad prieš pabaigą džemas nepradėtų degti. Visas kepimas gali trukti iki 1,5 valandos – trukmė priklauso nuo braškėse esančio vandens kiekio ir kepimo indo gylio. Džemu galite mėgautis iškart arba konservuoti į švarius, iškaitintus stiklainius.

Braškių ir rabarbarų uogienė

Reikės:

950 gramų rabarbarų, supjaustytų maždaug 2 cm dydžio gabalėliais,

600 gramų pusiau perpjautų braškių,

1,5 kilogramo cukraus

7 šaukštų citrinos sulčių.

Sudėkite rabarbarų ir braškių gabalėlius į stiklinį indą, apibarstykite cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti per naktį.

Vaisius ir cukrų kaitinkite gilioje keptuvėje ar troškintuve, švelniai maišykite mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite ant didelės ugnies apie 13–15 min., maišydami ir patrindami braškes šaukštu, tuomet nuimkite nuo viryklės. Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei masė klampi, ne pavandenijusi ir ne skysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias putas. Uogienę pilkite į šiltus stiklainius ir sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais. Prieš sandėliuodami leiskite atvėsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

          Vika                        portretas
Kai paraso,kad stiklainius su uogiene reikia dar iur kaitinti, metu toki receota i siuksliadeze. Seniai nekaitinu, nors verdu trumpai. Bereikalingas papildomas darbas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių