Garsios tinklaraštininkės: paverskite virtuvę žaidimų aikštele

Kiaušinyje išsivolioję prancūziški skrebučiai, jautienos ir cukinijų pasimatymas kebabinėje, sriuba, kurioje morka kutena moliūgą, pyragu tapti svajojantis obuolių ir varškės apkepas. Norite dar daugiau netikėtumų virtuvėje?

Tuomet griebkite knygą „Kakė Makė. Receptai“ ir stačia galva nerkite į maisto įdomybių kelionę, kurią kartu su Kake Make sugalvojo mitybos specialistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė ir maisto entuziastė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Mudu su vyru niekada nevalgome to, ko negalėtume duoti savo vaikams.

„Vaikai apie sveiką maistą supranta tiek, kiek jų tėvai stengiasi, kad vaikai suprastų, – įsitikinusi dietistė I.Trusovė. – Jei tėvai valgo tik koldūnus su grietine, jų vaikai praranda galimybę išmokti sveikai maitintis. Vaikai – mūsų veidrodžiai. Jei norime įskiepyti gerus įpročius, pirmiausia reikia pradėti nuo savęs. Ir kuo greičiau!“

Du vaikus – dukrą Amandą ir sūnų Deną auginanti mama savo virtuvės be jų neįsivaizduoja. Ji pasakoja, kad Amanda, būdama vos dvejų, jau norėdavo maišyti tešlą. Šiandien ji mamai padeda daugiau, juo labiau kad Indrė nė kiek nesirūpina dėl išteptų suknelių, išpurvintos kėdės ar miltais nubarstytų grindų. Nėra geresnio laiko kaip tėvų ir vaikų šėlionės virtuvėje. Svarbu tik tai, kad tėvai patys norėtų linksmai su vaikais leisti laiką, maistą ne tik ragauti, bet ir apie jį kalbėti.

Pavyzdžiui, išsiaiškinti, kad žirniai, lęšiai ir pupelės nėra kruopos, kad baltymai yra mūsų kūno pagrindinė statybinė medžiaga, o jei nori užaugti stiprus ir sveikas, būti vikrus ir energingas, kasdien turi gerti daug vandens.

Indrė ir Kristina sako, kad didžiausias iššūkis buvo suderinti receptuose sveiką ir skanų maistą. „Esu daržovių maskavimo ekspertė“, – juokiasi Kristina ir išduoda, kad jos sūnus Benas visiškai nevalgo daržovių. Užtat mamos kukuliuose – pusė mėsos, pusė daržovių, o makaronai maudosi trintų brokolių padaže. „Iš kitų mamų gaunu atsiliepimų, kad mūsų receptų knyga padeda, kai išsenka fantazija ir reikia įkvėpimo“, – sako Kristina.

Ji įsitikinusi, kad vaikų maiste būtina pusiausvyra tarp skonio ir sveikos mitybos. „Nei suaugęs, nei vaikas pasimėgaudamas nevalgys garintų brokolių ir be druskos ar prieskonių paruoštos vištienos. Tačiau mes visada galime rinktis sveikesnį aliejų, viso grūdo miltus vietoj paprastų, ruduosius ryžius vietoj baltųjų. Ir būtinai sugalvokime savo patiekalams pavadinimus, vaikams jie daro ne mažesnį įspūdį nei patiekalo vaizdas“, – pataria Kristina.

Jos dvejų dar neturintis sūnus Benas mamą įpratęs matyti virtuvėje. „Auginame pirmąjį Lietuvos „Michelin“ šefą, – juokauja Kristina ir pasakoja, kad sūnų nuo mažų dienų supažindina su maisto produktais, įrankiais ir įvairiais patiekalais. „Benas jau supranta, kad keksiukai skaniau už košę, bet stengiamės valgyti ir tą, ir tą. Receptus knygai rinkau ne tuos, kurie man patinka, bet tuos, kurie galėtų pasirodyti įdomūs visai šeimai – ir tėvams, ir vaikams“, – sako ji, o knygos bendraautorė Indrė pritaria: „Mūsų šeimoje yra tradicija išmėginti naujus patiekalus, tad labai tikiuosi, kad knyga, kurią parašėme, ir kitas šeimas įkvėps nuotykiams virtuvėje.“

Būtinai sugalvokime savo patiekalams pavadinimus, vaikams jie daro ne mažesnį įspūdį nei patiekalo vaizdas.

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė į nuotykius virtuvėje kviečia ir savo sūnų. Benui patinka kuistis iš šaldytuvo ištrauktoje daržovių dėžėje, o mamai visai nebaisu, kad sūnus krimstelės žiedinio kopūsto ar agurko – Kristina daržoves prieš dėdama į šaldytuvą nuplauna, paruošia valgyti. „Bet kokia pažinimo forma yra naudinga, – ji įsitikinusi. – Kuo daugiau tėvai sugalvos veiklos virtuvėje, tuo greičiau vaikai pajus norą patys gaminti ir ragauti, ką pagamino“, – neabejoja.

Indrės namuose bene svarbiausia taisyklė – valgyti visiems kartu. Bent jau vakarienę. Ir būtina suvalgyti visas patiektas daržoves. „Mudu su vyru niekada nevalgome to, ko negalėtume duoti savo vaikams, – sako Indrė. – Negaliu suprasti mamų, kurios kerta saldainius, o šalia stovintiems vaikams sako: „Fu, kaka, tau negalima!“

Sveikos mitybos specialistė įsitikinusi, kad tėvai privalo būti pavyzdys savo vaikams, štai todėl receptų knygoje surinkti patiekalai tinka visai šeimai. Net jei tai – šokoladas, pyragaičiai ar sveikuolių traškučiai.

Receptų autorėms teko išlaikyti pusiausvyrą „sveika, bet gardu“. „Rašydama vaikams, turi būti nuoširdi, jiems įspūdžio nedaro nei mano, nei Indrės tinklaraštis, nei populiarumas, nei tai, kad esame žinomos. Kur kas svarbiau, kad mudvi esame Kakės Makės draugės ir kartu norime žaisti smagų žaidimą virtuvėje“, – sako Kristina.

Sriuba „Morka kutena moliūgą“

4 porcijoms reikės:

1 šaukšto kokosų aliejaus,

1 mažo svogūno,

2 skiltelių̨ česnako,

2 cm imbiero šaknies

3 vidutinio dydžio morkų̨,

½ sviestinio moliūgo,

400 ml sultinio – tinka vištienos arba daržovių̨,

2 šaukštų riešutų sviesto,

2 šaukštų citrinų sulčių,

200 g tiršto kokosų pieno,

druskos ir pipirų.

1. Mama nedideliais kubeliais supjaustė svogūną, česnakų skilteles ir imbierą, morkas supjaustė griežinėliais, o moliūgus – kubeliais.

2. Puode, kuriame galima ir virti, ir kepti, mama įkaitino aliejų ir sudėjo svogūną, česnako skilteles ir imbierą, maišydamos kepinome kelias minutes.

3. Į puodą subėrėme morkas ir moliūgą, maišydamos kepinome 5 min.

4. Į puodą supylėme sultinį̨, uždengėme ir virėme ant vidutinės kaitros kaitvietės apie 30 min., kol daržovės suminkštėjo.

5. Į išvirusią sriubą įdėjome riešutų sviesto, įspaudėme citrinų sulčių, įpylėme kokosų pieno ir pakaitinome dar kelias minutes.

6. Sriubą mama sutrynė̇ maisto smulkintuvu iki vientisos masės.

7. Paragavau ir pagal skonį pagardinau druska ir pipirais.

8. Patiekdami pašlakstėme aliejumi, o tėtis savo sriubą pagardino kokosų pienu, sezamų sėklomis ir smulkintais žalumynais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Z

Z portretas
Darbu normaliu užsiimkit, tinginės jūs. Negaliu žiūrėti į tokias. Plepa kad plepėti, o naudos jokios. Gyvenimo vargų nemačiusios

tadas

tadas portretas
kodel jos nuotraukose taip issiziojusios? turi protiniu negaliu?

Fe

Fe portretas
Matosi nori ti save parodyti... fui
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių