Įkvėpę dailininkus, žavėję monarchus: kuo ypatingi svarainiai ir kaip juos ruošti virtuvėje?

  • Teksto dydis:

Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai sako: yra ir originalesnių šio delikateso kulinarinių idėjų. Pastarąsias jie ir kviečia išbandyti.

Vadinti „aukso obuoliais“

Liaupsinti nuo senų senovės, svarainiai savo žavesio nepraranda ir šiandien. Todėl, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, šie vaisiai prekybos tinklo parduotuvių lentynose pasirodo pačiomis įvairiosiomis formomis.

„Rudens vidurys, iki pirmųjų šalnų, yra pats svarainių derliaus įkarštis, kuomet šie subrendę vaisiai dar kiek rūgštoki, bet labai aromatingi. Visgi svarainiai nevalgomi žali ir turi būti tinkamai paruošti. Todėl ir mes pirkėjams siūlome pačių įvairiausių apdorotų svarainių produktų. Mūsų parduotuvių lentynose galima rasti džiovintų, konservuotų ar cukruotų šių vaisių. Lietuviai tokius gaminius išties noriai renkasi. Pastebime, kad svarainių ir jų produktų pardavimai šiemet, lyginant su pernai, ūgtelėjo daugiau nei trečdaliu“, – sako E. Dapkienė.

Jos žodžius, kad šiuos vaisius prieš valgymą reiktų apdoroti, tik patvirtina „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ekspertė priduria: svarainių skonis papildytas vanilės bei ananasų natomis, kurios geriausiai atsiskleidžia juos verdant. Tuomet vaisių minkštimas tampa švelnus, o rūgštumą keičia saldumas.

„Ypatinga ir svarainių struktūra. Jie labai kieti, todėl pjaustyti reiktų atsargiai, naudojant itin aštrų peilį. Patartina iš pradžių vaisius perpjauti pusiau, tada – ketvirčiais, o vėliau – išimti sėklas. Visgi kruopštesnį svarainių paruošimą atperka milžiniška jų nauda sveikatai. Šie vaisiai turtingi vitaminu C, skirtingais mineralais, antioksidantais. Juose esančios medžiagos kovoja su vėžio sukėlėjais, leidžia įveikti virškinimo sunkumus, sumažinti stresą, antsvorį, stiprinti imuninę sistemą, širdies veiklą“, – privalumus vardija B. Baratinskaitė.

Ne veltui, pasak jos, senovės graikai svarainius vadino „aukso obuoliais“ – džiaugsmo, vaisingumo ir meilės simboliu. Anot B. Baratinskaitės, istoriniai šaltiniai netgi teigia, kad dėl šių vaisių kilo Trojos karas, taip pat jie galėjo augti ir Adomo bei Ievos buveinėje – Edeno sode.

Todėl, maisto gamybos ekspertės teigimu, būtų tikra nuodėmė svarainius valgyti vien tradiciniais būdais. Pašnekovė kviečia išbadyti keletą originalių jų paruošimo idėjų.

Ištirps burnoje: svarainių ir medaus sūris

Reikės: 1 kg svarainių, 400 g medaus, 2 stiklinių vandens.

Gaminimas: pirmiausia, nuplaukite vaisius, supjaustykite riekelėmis, išimkite sėklas. Tada juos sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Karštą masę pertrinkite sieteliu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros. Tuomet padenkite lentelę švaria pašluoste, užpilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti, o, susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustę, 1–2 paras padžiovinkite. Skanaus!

„Savo struktūra šis sūris gali priminti pagamintą iš obuolių, tačiau tai – visiškai kitoks delikatesas. Jis ir saldesnis, ir išraiškingesnis – tiesiog unikalus desertas. Svarbu tik sūrį laikyti sausiai ir vėsiai. Tuomet juo bus galima mėgautis ilgai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Vitaminų kokteilis rudeniui: korėjietiška svarainių arbata

Reikės: 500 ml stiklinio indo gėrimams, 2 nedidelių svarainių, 1 citrinos, 2 skiltelių imbiero, 200 g medaus.

Gaminimas: pirmiausia, paruoškite svarainius – nuplaukite, supjaustykite, išimkite sėklas. Paruoškite ir citriną bei imbierą. Viską supjaustykite mažomis skiltelėmis. Tuomet karštu vandeniu praplaukite indą, dėkite medų ir likusius ingredientus, kol užsipildys. Uždenkite dangteliu, palaikykite 5–7 dienas šaldytuve. Tada arbatai naudokite apie 2 valgomuosius šaukštus mišinio, kurį užpilkite karštu vandeniu. Iš viso pasigaminsite apie 7–10 puodelių arbatos.

„Tokią arbatą korėjiečiai pradeda gerti pajutę pirmuosius peršalimo požymius. Nenuostabu – joje tiek vitamino C, jog nugalėtų bet kokius virusus. Tačiau dar iki tol patartina mėgautis šia arbata kuo dažniau, nes imuninė sistema taip sustiprės, kad visos rudeninės ligos aplenks iš tolo“, – pažada B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių