A. Ivanauskas: mėgstu tobulinti tradicijas

Ruošdamiesi Kalėdoms daugelis sutelkiame dėmesį į vaišes, maistu nuklojame stalus. Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas nuo seno vaišes ruošia apgalvotai, laikydamasis per daugelį metų susiformavusių tradicijų. Jis sako esąs tas žmogus, kuris mėgsta tradicijas tobulinti, todėl dabar ragina maisto gaminti po šaukštą kiekvienam.

– Kokios buvo jūsų vaikystės Kalėdos?

– Vaikystės Kalėdos ir šiandienės mano Kalėdos panašios tuo, kad visada planuoju: ir anksčiau sugalvodavau, kokius patiekalus valgysime, ir dabar tai darau. Tik pirkdamas dovanas nesu geras organizatorius, nes dažniausiai nerandu to, ko noriu. Vaišių stalas – visada mano apgalvotas, papuoštas ir labai laukiamas.

– Su kuo jums labiausiai asocijuojasi Kalėdų vaišių stalas?

– Labiausiai asocijuojasi su keliais patiekalais, kuriuos gaminu tik per Kalėdas. Žinoma, ir su išpuoštais namais, nes kiekvienais metais jau nuo mažų dienų sukdavau galvą, kaip juos papuošti tiek viduje, tiek lauke. Visada darydavau namiškiams mažesnių ar didesnių staigmenų. Maloniausia, kai su šeima būdavome kartu ir gamindavau savo patiekalus: kūčiukus, mielinius pyragėlius su kopūstais, kvietines kruopas su aguonomis ir saldžiu medaus vandeniu. Ir kaip be baltos mišrainės?! (Juokiasi.)

– Ar turėjote ypatingų šeimos tradicijų? Gal kai kurias išsaugojote iki šiol?

– Tradicija yra tapę mano Kalėdų patiekalai, ruošiami metai iš metų. Tai tęsiu toliau. Taip pat – dvylika patiekalų per Kūčias. Tik esu žmogus, kuris mėgsta tradicijas tobulinti, todėl dabar skatinu visus maisto gaminti po šaukštą kiekvienam.

– Ar daug dėmesio skiriate Kalėdų dovanoms?

– Aš nesureikšminu dovanų, nors kitiems atrodo būtina jų dovanoti. Labai mėgstu jas teikti tada, kai noriu. Kalėdų dovaną galiu dovanoti ir po švenčių. Nemėgstu elgtis taip, kaip nenoriu. Tad ir su dovanų rinkimu, dovanojimu yra taip pat: jei randu kažką, ką noriu padovanoti – padovanosiu, jei nerandu – tikrai negalvoju, kad būtina kažką pirkti ir dovanoti tik dėl to, kad reikia. Šiuolaikiniame pasaulyje didelė dovana gali būti ir simbolinė – tavo laikas ar dėmesys, perrištas kalėdiniu kaspinu.

Šiuolaikiniame pasaulyje didelė dovana gali būti ir simbolinė – tavo laikas ar dėmesys, perrištas kalėdiniu kaspinu.

– Be ko neįsivaizduojate Kalėdų?

– Neįsivaizduoju Kalėdų švenčiamų vieną kartą, kadangi mano darbo specifika yra tokia, kad šias šventes minime du kartus per metus. Joms pradedame ruoštis jau rudens pradžioje, kai filmuojame laidas, fotografuojame ir maketuojame kalėdinę knygą. Todėl būtų sunku įsivaizduoti save, nešvenčiantį Kalėdų ir rudenį, ir tikruoju jų laiku. Taip pat man labai svarbus tvarumas, todėl šiais metais tam skyriau didelį dėmesį savo naujausioje kalėdinėje knygoje „Kartu Kalėdos“.

– Alfo skaniosios Kalėdos – tai...

– ... tie patiekalai, kuriuos mėgsta mano artimieji. Tik tų patiekalų – mažiau nei reikia, kad dar išliktų noras jų skanauti, bet jų jau nebūtų. Taip pat – naujausi patiekalai, iš mano tų metų kalėdinės knygos.

Kūčiukų vainikas

200 g miltų,

3 g sausų mielių,

žiupsnelis vanilinio cukraus,

4 šaukšteliai kanapių sėklų,

3–4 šaukštai alyvuogių aliejaus arba 50 g išlydyto sviesto,

100–120 g šilto vandens arba šilto pieno,

2 šaukštai grūstų aguonų,

1 šaukštas cukraus sirupo,

žiupsnelis druskos.

Į pusę miltų kiekio suberkite vanilinį cukrų, sausas mieles, kanapių sėklas, supilkite aliejų, cukraus sirupą ir šiltomis rankomis lengvai maišykite. Maišydami po truputį dėkite likusius miltus, kol bus elastinga tešla. Sukočiokite ploną ritinėlį ir jį supjaustykite. Man skaniausi kūčiukai – lukštentų lazdynų riešutų dydžio. Į skardą patieskite kepimo popierių, o ant jo su didesne ir mažesne lėkštėmis nusibrėžkite didelį ratą, jame mažesnį ratą. Į nupieštą formą šalia vienas kito (tik su mintimi, kad jie dar išsipūs), sudėliokite kūčiukus. Kepkite 190 °C temperatūroje su karšto apipūtimo funkcija apie 7–8 min. Jei norite, kad kūčiukai būtų traškūs, kepkite iki auksinio atspalvio. Jei norite, kad jie būtų traškūs tik iš išorės, o viduje minkšti, kepkite trumpiau. Labai svarbu, kad iškepusius kūčiukus dar paliktumėte kambario temperatūroje per naktį, kad vainikas sutvirtėtų.

Dviejų sluoksnių kisielius su aguonomis

400 ml natūralaus negazuoto mineralinio vandens,

150 g mangų tyrės,

4 šaukštai krakmolo,

1 stiklinė vandens krakmolui ištirpdyti,

½ citrinos žievelės,

200 g spanguolių sulčių,

150 g granatų sulčių,

1 sauja spanguolių,

2–3 šaukštai cukraus,

1 šaukštas aguonų.

Pirmam sluoksniui pusę natūralaus mineralinio vandens sumaišykite su mangų tyre, kaitinkite, supilkite du šaukštus krakmolo, sumaišytus su puse stiklinės vandens, ir nenustojant maišykite viską šluotele. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies, įtarkuokite citrinos žievelės ir įberkite aguonų. Antram sluoksniui likusią pusę natūralaus mineralinio vandens sumaišykite su spanguolių, granatų sultimis ir cukrumi, kaitinkite puode, supilkite du šaukštus krakmolo, sumaišytus su puse stiklinės vandens ir nenustojant maišykite viską šluotele. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies ir suberkite spanguoles. Saldinkite pagal skonį. Tada sluoksniuokite indeliuose arba viename inde. Siūlau jį gerti dar šiltą.

Triušiena ir pistacijomis įdaryta kalakutienos krūtinėlė

2 svogūnai,

100 g rūkyto kiaulienos kumpio,

100 g sūrio „Mozzarella di Bufala“,

200 g pistacijų,

100 g špinatų,

100 g sviesto,

250 g šviežių triušienos dešrelių,

1 kalakutienos filė,

2 pakeliai juodosios arbatos,

3 stiklinės vandens,

1 šaukštas miltų,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų.

Svogūnus, rūkytą kiaulieną, sūrį „Mozzarella di Bufala“ ir pistacijas susmulkinkite. Špinatus apkepkite keptuvėje su puse kiekio sviesto apie 3 min. arba kol špinatai suminkštės. Išspauskite triušienos dešrelių mėsą ir ją sumaišykite su kapotomis pistacijomis, svogūnais, rūkytu kumpiu, sūriu ir keptais špinatais. Kalakutienos filė išpjaukite kaip išklotinę, iš abiejų pusių įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais, į vidinę dalį sudėkite triušienos dešrelių mėsos įdarą, susukite vyniotinį ir suriškite maistiniu siūlu, kad laikytųsi forma. Šiek tiek patepkite lydytu sviestu. Juodąją arbatą užplikykite karštu vandeniu. Į skardą supilkite arbatą, įdėkite kalakutienos vyniotinį ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 1 val. Iškepusį vyniotinį suvyniokite į foliją ir pailsinkite 30 minučių. Padažui prikaistuvyje su likusiu sviestu 2–3 min. apkepkite miltus. Nuolat maišant po truputį supilkite iš skardos arbatos sultinį ir pavirkite apie 10 min., kol sutirštės, tada dėkite druskos ir pipirų. Patiekite su mėgstamomis žaliomis salotomis ar kitu garnyru.

Aguoniniai citrininiai sausainiai

1 kiaušinio trynys,

35 g cukraus miltelių,

1 šaukštas 40 proc. riebumo grietinės,

1 šakelė šviežio rozmarino,

15 g grūstų aguonų,

žiupsnelis vanilinio cukraus,

60 g 82 proc. riebumo tirpinto sviesto,

žiupsnelis druskos,

150 g kvietinių miltų (+ miltų kočioti),

0,5 citrinos žievelės.

Į dubenį įmuškite kiaušinio trynį, suberkite cukraus miltelius ir išplakite. Įdėkite grietinės, viską gerai išmaišykite. Nuskinkite lapelius nuo rozmarino šakelės ir smulkiai juos sukapokite. Į dubenį su išplaktu kiaušinio tryniu dėkite smulkiai sukapotą rozmariną, vanilinį cukrų, grūstas aguonas, tirpintą sviestą, druską, įtarkuokite citrinos žievelės. Po truputį berkite miltus ir maišykite. Subėrę daugiau nei pusę miltų, palengva pradėkite tešlą minkyti rankomis. Išminkytos tešlos ritinį dėkite jį į šaldytuvą 30–60 minučių. Likusius miltus panaudokite sausainiams formuoti. Tešlą iškočiokite iki 2–3 ml storio ir su formelėmis formuokite sausainius. Smeigtuku padarykite skylutę, kad iškepusius sausainius galėtumėte suverti ant juostelės. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 7–8 min., kol gražiai apskrus. Kai sausainiai atvės, suverkite juos ant juostelių.

Keksas su romu ir razinomis

5 kiaušiniai,

1,5 stiklinės cukraus,

1,5 stiklinės pieno,

1,5 stiklinės rapsų aliejaus,

1 vanilės ankštis,

1,5 stiklinės miltų (405 D),

1,5 pakelio kepimo miltelių,

1 stiklinė razinų,

150 ml romo,

sviesto formai ištepti,

cukraus pudros keksui apibarstyti.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, pilkite pieną, aliejų, dėkite vanilės ankštį. Viską maišydami po truputį berkite miltus ir kepimo miltelius. Razinas nuplaukite, užpilkite romu ir palaikykite per naktį. Tada nukoškite, nusausinkite ir berkite į kekso tešlą. Kekso formą ištepkite sviestu, supilkite tešlą, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 1 val. Tada nuimkite foliją ir dar kepkite 15 min. Pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iškepė. Iškepusį keksą palaikykite formoje 10 min., apverskite ir gausiai apibarstykite cukraus pudra.

Rikotos sūriu ir krienais įdaryti kiaušiniai su silke ir liofilizuotomis avietėmis

5 virti kiaušiniai,

100 g silkės,

2 šaukštai krienų,

3 šaukštai rikotos sūrio,

½ citrinos žievelės,

1 šaukštelis liofilizuotų aviečių,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų.

Virtus kiaušinius perpjaukite pusiau, išimkite trynius. Silkę supjaustykite plonomis juostelėmis. Kiaušinių trynius sutrinkite šakute iki vientisos masės, sudėkite krienus, rikotos sūrį, druską, pipirus ir įtarkuokite citrinos žievelės, viską išsukite iki vientisos konsistencijos. Kiaušinių baltymo puseles įdarykite trynių ir sūrio mase, ant viršaus sudėkite pjaustytą silkę ir užberkite liofilizuotų aviečių miltelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Produktų gadinimas.

>> tiek

>> tiek portretas
..ar receptus valgai , ne maistą ? ), kad tie receptai visi skanūs ? )

tiek

tiek portretas
geru receptu tavo,visi skanus,ekonomiski,greiti,tu geriausias is visu sefu,sekmes tau ir graziu svenciu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių