Juos žino tik nedaugelis: gurmaniški receptai, kurie paskatins dar labiau pamėgti kriaušes

  • Teksto dydis:

Rudenį, prasidėjus šviežio derliaus sezonui, soduose kriaušėmis svyrančios medžių šakos jau beveik nestebina nieko. Juolab, kad šiuos vaisius dažnas įpratęs tiesiog valgyti žalius ir tik ką nuskintus. Tačiau jie virtuvėje pakelti antakį galėtų paskatinti kiekvieną. Mat kulinarinių šedevrų, kuriuose naudojamos kriaušės, yra tokia galybė, jog po lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertų patarimų dauguma turėtų nekantrauti eksperimentuoti. Todėl maisto žinovai pasakoja, nuo ko pradėti atradimus.

Kriaušės ant lietuvių stalo nugula itin dažnai, pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Negana to, jos teigimu, prekybos tinklo pirkėjai šiais vaisiais smaguriauja su išties didžiuliu apetitu.

„Tai tik patvirtina mūsų pardavimų statistika. Ji rodo, kad kriaušių vien nuo 2020-ųjų pradžios iki šių metų rugsėjo galo pirkėjai įsigijo stebinantį kiekį – daugiau nei 2,8 mln. kilogramų. Palyginimui – beveik tiek pat sveria Vilniaus televizijos bokštas be pamato. Todėl kriaušes lietuviai tikrai vertina, dažniausiai jas renkasi sausio–gegužės mėnesiais. Tuomet savas derlius jau būna pasibaigęs, o vaisiais norisi džiaugtis toliau. Savo ruožtu mums labai džiugu, kad šiemet, lyginant su pernai, išaugo ekologiškų kriaušių pardavimai. Jų pardavėme net pusantro karto daugiau“, – sako E. Dapkienė.

Dera ir prie pelėsinio sūrio, ir prie mėsos

Anot „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, kriaušėmis praturtinti savo mitybą tikrai derėtų, nes šie vaisiai stebina naudingųjų medžiagų gausa.

„Pirmiausia, jos turi daug vitamino C ir vario, kurie yra pagrindiniai antioksidantai, saugantys imuninę sistemą nuo virusų. Taip pat ląstelienos, kiekvienoje jų sudarančios apie 25 proc. dienos normos. Šios medžiagos gerina virškinimą, mažina skrandžio vėžio riziką. Kriaušės gausios ir natūralios gliukozės, tik būdamos labai saldžios, jos cukraus turi mažiau nei obuoliai. Tačiau tuo piktnaudžiauti nereikėtų. Vienoje vidutinėje kriaušėje yra apie 17 g cukraus. Tai – pusė dienos normos suaugusiesiems. Todėl vaisius patartina valgyti mažais kiekiais, skiltelėmis, papildyti nekaloringu jogurtu ar užsidėti ant salotų“, – rekomenduoja B. Baratinskaitė.

Ji taip pat sako – kriaušės virtuvėje puikiai dera su varške, pelėsiniu sūriu, brusketa – itališku skrebučiu. Šie vaisiai taip pat gali būti dedami ant picos greta moliūgų, kepami orkaitėje šalia briuselinių kopūstų, valgomi netgi prie kiaulienos ar jautienos patiekalų. Todėl maisto ekspertė kviečia išbandyti keletą receptų, kurie paragins skubėti į parduotuvę arba sodą ir jame susirinkti visas prinokusias kriaušes.

Ragaukite kaip gurmanai: keptos kriaušės su gorgonzola

Reikės:

3 didelių sultingų kriaušių,

3 citrinų sulčių,

100 g pelėsinio sūrio gorgonzola,

ketvirčio stiklinės džiovintų spanguolių,

tiek pat kepintų ir smulkintų graikinių riešutų,

valgomojo šaukšto rudojo cukraus,

poros saujų gražgarsčių,

ketvirčio stiklinės alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos,

nealkoholinio, kuo natūralesnio obuolių sidro.

Pirmiausia, perpjaukite pusiau kriaušes, išimkite sėklas, išskobkite dalį minkštimo. Tuomet jas apšlakstykite citrinų sultimis. Taip kriaušės nepajuoduos. Tada dubenyje sumaišykite sūrį, riešutus ir spanguoles. Mase įdarykite kriaušes. Jas sudėkite į kepimo indą. Dubenyje sumaišykite obuolių sidrą ir cukrų, šiuo mišiniu apliekite vaisius. Dėkite kepimo indą į orkaitę, kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Iškepus, leiskite atvėsti. Inde likusias sultis sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Kriaušes dėkite į lėkštę, papuoškite gražgarstėmis, apšlakstykite paruoštu padažu. Mėgaukitės!

„Tai – labai gurmaniškas, tačiau lengvai paruošiamas receptas. Jo unikalumą slepia natūralaus kriaušių saldumo ir mėlynojo pelėsinio sūrio derinys. Todėl tokiu patiekalu pasilepinti galima tiek išskirtinėmis progomis, tiek ir kasdien. Šis išskirtinis kriaušių užkandis netgi puikiai tiks kulinariniam savaitgalio vakarėliui su draugais“, – tikina B. Baratinskaitė.

Gardu ir netikėta: troškintos kriaušės su jautiena bei persimonais

Reikės:

vienos sultingos kriaušės,

1 didesnio persimono,

1 valgomojo šaukšto medaus,

500 g jautienos,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių,

tiek pat Kajeno paprikų,

šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Pirmiausia, supjaustykite jautieną, išmuškite, įtrinkite medumi ir alyvuogių aliejumi. Tada sudėkite į grilio keptuvę. Kepkite, kol mėsa bus paruošta, o pabaigoje šalia sudėkite gabaliukais supjaustytas kriaušes ir persimonus, prieš tai pastaruosius nulupę. Viską apibarstykite prieskoniais bei dar šiek tiek pakepkite. Skanaus!

„Šis receptas leidžia kiekvienam savo virtuvėje pasijusti tikru šefu. Kokybiška jautiena, vienas kitą papildantys saldžiarūgščių kriaušių ir saldžių persimonų poskoniai, tinkami prieskoniai. Visa tai sukurs tikrą gurmanišką vakarienę, kurios patys sau pavydėsite“, – net neabejoja B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika                                  portretas
Man labai skanu brukniu uogiene su kriausiu skiltelemis. Labai tinka prie kugelio ir keptos paukstienos. Super! er

Obelis

Obelis portretas
Kriaušes galima pamėgti, tik ne pamilti. Beraštija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių