Kalėdų stalo favoritė – antis (receptas)

Sultinga, aromatinga ir švelniai apskrudusi antis beveik visada greitai dingsta nuo stalo, ypač patiekta su gardžiais pagardais. Tai vienas riebesnių paukščių, tad mėgautis ja reikėtų saikingai ir ruošti be papildomų riebalų.

Daugelis anties ir kalakuto kepimo laiką skaičiuoja pagal kilogramus (1 kg – maždaug viena valanda), tačiau jis priklauso nuo orkaitės temperatūros. Be to, reikia atsižvelgti į naudojamą marinatą. Jei mėgstate saldžiarūgštį, kepimo temperatūra turėtų būti mažesnė, o kepimo laikas – ilgesnis, nes saldesnis marinatas karamelizuojasi ir anties odelė pradeda greičiau skrusti. Iškepti 2,5 kg antį 175–180 °C temperatūroje užtenka 75–90 minučių. Galima išbandyti ir lėtą kepimo būdą, kai paukštis 90–95 °C temperatūroje kepa maždaug 5–6 valandas, o paskui trumpam aukštoje temperatūroje tik apskrudinama odelė.

Antį galima kepti tiek kepimo rankovėje, tiek apdengtą folija ar periodiškai aplaistant nubėgusiais riebalais, bet svarbiausia – neperkepti.

Prieš marinuojant antį, vertėtų ją subadyti ar padaryti nedidelių įpjovų, nes jos odelė storesnė nei kitų naminių paukščių. Prieskoniai marinatui priklauso nuo mėgstamų skonių ir naudojamo įdaro: jei antį įdarysite džiovintais vaisiais, geriausiai tiks saldžiarūgštis marinatas, o jei prikimšite ryžių su daržovėmis, derės druska, pipirai, česnakai ir rozmarinai.

Anties įdaras gali būti įvairūs švieži vaisiai (obuoliai, kriaušės, apelsinai), šviežios ar raugintos daržovės, kurios gali būti derinamos su ryžių ar grikių kruopomis. Tinka ir džiovinti vaisiai (slyvos, kriaušės, abrikosai).

Garnyrą galima rinktis: pradedant nuo keptų ar virtų bulvių iki šviežių, garintų, raugintų ar grilyje keptų daržovių. Jei išsikepėte kelias antis ir po švenčių dar liko nesuvalgytų, gabaliukus galite panaudoti sumuštiniams, lavašui ar net troškiniui.

Nors paukštiena dėl didesnio baltymų ir mažesnio riebalų kiekio yra laikoma sveikatai palankia mėsos rūšimi, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės už kitus naminius paukščius, tad jas ruošti derėtų be papildomų riebalų ir skanauti saikingai.

„Per šventes dažniausiai renkamės paukštieną kepti orkaitėje, ją pagardiname įvairiais prieskoniais ar skirtingais marinatais. Tai sveikatai palankus kepimo būdas, jei nenaudojame daugybės riebalų, o pasigamintu patiekalu mėgaujamės saikingai. Prieš kepant antį rekomenduočiau šakute švelniai pabadyti jos krūtinėlę ar kulšeles, kad kepimo metu pertekliniai riebalai greičiau išbėgtų. Valgyti keptą antieną būtų geriausia be odelių“, – pataria E. Gavelienė.

Raugintais kopūstais ir obuoliais įdaryta antis

Marinatui:

100 ml sauso vyno,

100 ml vandens,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, mairūno, baziliko, kalendros.

Įdarui:

800 g raugintų kopūstų,

3 svogūnai,

3 rūgštūs obuoliai,

150 ml sauso vyno,

druskos ir prieskonių pagal skonį.

Antį iš vidaus ir išorės įtrinkite marinatu ir mažiausiai 12 valandų palikite marinuotis šaldytuve. Svogūnus ir obuolius supjaustykite kubeliais. Nuvarvinkite raugintų kopūstų sūrymą. Jei reikia, šiek tiek pasmulkinkite. Pirmiausia iki auksinės spalvos ant sviesto ar aliejaus apkepinkite svogūnus, tada sudėkite obuolius ir kopūstus, supilkite vyną ir patroškinkite maždaug 10 minučių. Leiskite įdarui šiek tiek atvėsti. Tada pagardinkite jį mėgstamais prieskoniais ir druska. Prikimškite antį paruoštu įdaru. Galite užsiūti ar sukabinti dantų krapštukais ertmę, kad įdaras neiškristų. Į kepimo formą įpilkite maždaug pusę ar visą stiklinę vandens, kad antis neišsausėtų, ir pridenkite ją folija. Kepkite antį 180–200  °C temperatūroje apie 2 valandas. Po valandos pažiūrėkite, ar neišgaravo skystis, jei jo neliko, vėl truputį įpilkite. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir kepkite antį padidinę kaitrą, kol odelė apskrus. Patiekite aplink paukštį išdėlioję įdarą. Prie tokio garnyro tiks mažos apvirtos ir keptuvėje apskrudintos bulvytės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių