- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ padės jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Šakninės daržovės yra nuostabus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Jos labai tinka ir virtuvės eksperimentams: iš jų galima pagaminti skanių, net labai gurmaniškų patiekalų! Šiam patiekalui tinka daugelis šakninių daržovių: morkos, pastarnokai, ropės, kaliaropės, griežčiai, topinambai ir pan. Šiam patiekalui svarbiausia įvairovė! Daržoves rekomenduojama kepti su žievelėmis, nes taip jose išlieka daugiau naudingų medžiagų.
Daržoves siūloma valgyti su tradiciniu humusu. Daržovių ir humuso skoniai puikiai dera ir papildo vieni kitus.
Jums reikės (rinkitės norimas šaknines daržoves):
4 vidutinio dydžio morkų,
2 pastarnokų,
1 griežčio,
1 citrinos,
1 skiltelės česnako,
kelių čiobrelio šakelių,
alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui).
Humusui:
1 skardinės avinžirnių,
1/3 citrinos,
1 skiltelės česnako,
1 valg. šaukšto tahini,
1 valg. šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Morkų nepjaustome dalimis, įpjauname mažus griovelius. Griežtį, pastarnokus perpjauname pusiau, tai pat įpjauname mažus griovelius. Ant daržovių užspaudžiame pusę citrinos, kitą pusę padaliname gabaliukais ir įdedame kepti kartu su daržovėmis. Užpilame alyvuogių aliejaus, kad jis tolygiau pasiskirstytų ant daržovių. Uždedame kelias šakeles čiobrelio ir dedame kepti daržoves maždaug 40 minučių arba kol taps minkštos.
Humuso ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...