Morkos – ir vaikams, ir tėveliams (receptas)

  • Teksto dydis:

Iš šios kulinarijoje plačiai naudojamos daržovės galima pasigaminti tiek traškių salotų, tiek sočios ir maistingos sriubos ar kvapnių kepinių, desertų. Morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl į kasdienės mitybos racioną jas vertėtų įtraukti visiems.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione. Jas įvairiais pavidalais galima įtraukti į meniu, bet svarbiausia – iš morkų paruošti patiekalai yra sveikatai palankūs.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, kaip sultis ar šviežias salotas, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius ir kitus patiekalus. Vis dėlto daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokia jos maistinė nauda. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Morkose gausu skaidulų, vitaminų, tokių kaip folatai, vitaminas K ar vitaminas C ir įvairių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio“, – morkų maistinę naudą vardija E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną morkas svarbu įtraukti tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį – tėvai jų gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. Tuomet vaikai galės jas kramsnoti išalkę“, – pataria E. Gavelienė.

Iš parduotuvės parsineštas morkas geriausia laikyti rūsyje, o jo neturint – šaldytuve, specialiame daržovėms skirtame stalčiuje. Morkas šaldytuve laikykite neplautas, įdėtas į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių, stipriai neapspaudžiant. Taip laikomos morkos šviežios išliks iki trijų keturių savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti: nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldyti.

Morkų pyragas

Pyragui:

3 kiaušiniai,

300 g cukraus,

300 g morkų,

100 ml rapsų aliejaus,

300 g kvietinių miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 šaukštelis sodos,

3 šaukšteliai cinamono,

0,5 šaukštelio druskos,

sviesto kepimo formai patepti.

Glajui:

300 g kreminio sūrio,

300 g miltelinio cukraus,

1 šaukštelio citrinų sulčių.

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Patepkite 24 cm skersmens formą sviestu. Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų. Įpilkite tarkuotų morkų ir rapsų aliejaus. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Įmaišykite kiaušinių plakinį. Supilkite tešlą į formą. Kepkite pyragą apatiniame orkaitės lygyje 35–40 minučių. Išimkite ir palikite visiškai atvėsti. Padėkite pyragą ant lėkštės. Glajui elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite visus produktus iki vientisos ir purios masės. Aptepkite pyragą glajumi. Papuoškite graikiniais riešutais.


Šiame straipsnyje: morkosmorkamorkų pyragas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių