Pusryčių mados sparčiai keičiasi: kas turėtų būti lėkštėje?

  • Teksto dydis:

Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maistingų, bet ir skanių ingredientų.

„Stengiuosi, kad pusryčių patiekale būtų visų pagrindinių maisto grupių – angliavandenių, baltymų, riebalų, skaidulų. Jeigu renkuosi saldžius ar pusryčius, kuriuose gausu angliavandenių, šalia nepamirštu ir gerųjų riebalų ar baltymų: riešutų ar jų sviesto, natūralaus jogurto. Jeigu lėkštė atrodo nuobodžiai, ją papildau skonio suteikiančiais priedais – įvairiausiais sūriais, žolelėmis, prieskoniais, sėklomis, traškučiais ar net ančiuviais“, – pasakoja G.Žutautaitė.

Tinklaraštininkė pastebi, kad lietuvių pusryčių mados keičiasi į gerąją pusę – klasikiniai sumuštiniai su sūriu ar kumpiu nebėra tai, ką įprastai valgome rytais.

„Žmonių pusryčių meniu vis įvairesnis. Anksčiau daugelis rinkosi klasikines saldžias košes, o šiandien jau nebijo išbandyti sūrių variacijų su keptais kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis. Tas pats ir su sumuštiniais. Šie nebūtinai turi būti su juoda duona ar servelatu – sumuštinį galima tepti ir ant prancūziško batono ar kruasano“, – sako G.Žutautaitė ir dalijasi pusryčių idėjomis.


Pernakt brinkinta šokoladinė košė

1⁄2 stiklinės visų grūdo dalių avižinių dribsnių,

1⁄2 stiklinės ekologiško sojų gėrimo,

1 šaukštelis ispaninių šalavijų sėklų,

1⁄2 šaukštai tamsios kakavos,

1 šaukštelis agavų sirupo (nebūtinai),

mėgstamų uogų, juodojo šokolado gabalėlių, riešutų sviesto pagardinti.

Visus ingredientus, išskyrus skirtus pagardinti, sudėkite į stiklainį, užsukite ir sukratykite. Viską palikite brinkti šaldytuve pernakt arba bent 6 valandas. Košę valgykite šaltą arba pašildytą. Jei norite, pagardinkite priedais.


Pusryčių skrebutis su pesto padaže keptu kiaušiniu

1 riekė mėgstamos duonos,

2–3 šaukštai grūdėtos varškės,

2 šaukštai pesto padažo,

1 česnako skiltelė,

1 kiaušinis,

žiupsnelis druskos pagal skonį,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių,

kanapių ar sezamų sėklų, bazilikų lapelių pagardinti.

Duoną paskrudinkite keptuvėje ar skrudintuve. Dubenėlyje sumaišykite kelis šaukštus grūdėtos varškės, smulkiai pjaustytą arba tarkuotą česnako skiltelę, šiek tiek druskos. Įkaitinkite keptuvę nesvylančiu paviršiumi ir joje paskirstykite pesto padažą. Ant pesto padažo įmuškite kiaušinį ir kepkite jį tol, kol baltymas iškeps, o trynys liks skystas. Duoną padenkite sūdyta grūdėta varške, ant viršaus guldykite pesto padaže keptą kiaušinį. Skrebutį barstykite aitriosios paprikos dribsniais, mėgstamomis sėklomis, bazilikų lapeliais.


Vyšninių pomidorų ir kiaušinių apkepas

400 g vyšninių pomidorų,

1⁄2 šaukštelio stambios druskos,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

3 šviežių čiobrelių šakelių,

3–4 kiaušiniai.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Pomidorus sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir čiobreliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 20–30 min., kol pomidorai išleis sultis. Ištraukite kepimo indą iš orkaitės, pomidorus paskirstykite taip, kad juose liktų kelios duobutės kiaušiniams. Atsargiai įmuškite kiaušinius ir kepimo indą grąžinkite į orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol iškeps kiaušinių baltymai. Iškeptą patiekalą apibarstykite stambia druska, jei trūksta sūrumo, ir aitriųjų paprikų dribsniais. Skanaukite su mėgstama duona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tik durnas gali pasakyti, kad pusryčiams ar kitam dienos valgymui yra kažkokios mados.Nu pagalvokite iki kokio laipsnio tokių manytoju smegenys yra nesveikos.Zmogaus organizmas toks pats,tik maisto gaminimas keitėsi nuo viduramziu.Nes atsirado viriklos ,maistas keptas ant laužo yra nesveikas ,todel daug viduramžių žmonių ilgai negyvendavo.Virtas ,,, troškintas maistas yra sveikiausias.Baikite apie tą maistą ir jo madas ,juokas ima ir tai ,kaip rodoma kiekvieną dieną maisto gaminimas.Gaminkite ,nesiūlykite ,nekiškite kitam to mėšlo.Kiekvienas keverzą mokina kaip ką gaminti.Įsidemekite ,kad žmogaus skrandis ne kiaules ir ne karvės,žmogus negali žolę valgyti ir nesuvirškina is karto ,daug įvairių ingridentu .

Išvada

Išvada portretas
Bobiški pliurpalai. Daugiau nieko.

Antanas

Antanas portretas
Steikas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių