Ryžiai – itališki, grybai – lietuviški: visame pasaulyje išpopuliarėjusio rizoto legenda

  • Teksto dydis:

20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, specialistai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.

Ryžiai kitaip

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros sezonu daug žmonių atsigręžia į sveiką gyvenseną ir renkasi lengvesnius patiekalus. Tai lemia ir pasikeitusius pirkėjų įpročius, norą įsigyti sveikesnių produktų, dažniau užkandžiauti ne greito maisto restoranuose, o vietoje to savo namų virtuvėse gamintis daugiau organizmui vertingų maisto medžiagų turinčių patiekalų.

„Pasaulinėje rinkoje pastebimas ryžių pardavimų augimas, todėl džiaugiamės, kad ir mūsų lankytojai gali rinktis tarp įvairios produkcijos mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynose. Pirkėjams mes siūlome platų sveikų produktų asortimentą, kuriame galima rasti įvairiausių rūšių ryžių – raudonųjų, juodųjų, plikytų bei, žinoma, apvaliųjų, ypatingai tinkančių rizoto gamybai“, – sako E. Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo. 

„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem rizoto receptais, atpūsiančiais į virtuves itališko dvelksmo.

Veganiškas rizoto su grybais

Reikės:

250 g pasirinktų grybų,

4 šaukštų kokosų aliejaus,

1 šaukšto balzaminio acto,

smulkiai supjaustyto svogūno,

3 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako,

žiupsnelio druskos,

pusantro puodelio apvaliųjų ryžių,

5 puodelių daržovių sultinio,

½ puodelio mielių,

1/3 puodelio petražolių ir smulkinto balzamiko.

Įkaitinkite didelį puodą iki vidutinės ugnies ir į jį pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus, sudėkite svogūnus, česnaką. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos ir maišydami masę virkite maždaug 10 min. Tuomet suberkite ryžius ir pavirkite dar apie 2–3 min. Į šią masę supilkite 2 puodelius sultinio, o masei šiek tiek sutirštėjus, supilkite likusius. Virkite viską dažnai maišydami iki kol rizotas suminkštės. Kai ryžiai bus paruošti, supilkite mieles ir viską dar kartą sumaišykite.

Tuo metu į iki vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę dėkite grybus, pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus ir viską pagardinkite žiupsneliu druskos. Kepkite grybus iki tol, kol jie gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir supilkite balzaminį actą. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2–3 min. Kai tai padarysite, į paruoštą rizotą įpilkite grybų padažą, pagardinkite petražolėmis ir viską išmaišykite. Rizotą patiekite dubenėliuose.

Karališkasis rizoto su vištiena

Reikės:

50 g sviesto,

85 g rūkytų lašinių taukų,

1 smulkiai supjaustyto svogūno,

250 g stambiai supjaustytų jūsų pasirinktų grybų,

300 g apvaliųjų ryžių,

150 ml balto sauso vyno,

1,4 l vištienos sultinio,

140 g virtos ir smulkiai supjaustytos vištienos,

50 g tarkuoto parmezano,

žiupsnelio petražolių.

Įkaitintoje didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Dėkite lašinių taukus ir kepkite dar 5 min. ant silpnos ugnies. Suberkite svogūną, kepkite dar 10 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite grybus ir viską toliau maišydami virkite 5 min.

Tuomet suberkite ryžius į puodą verdančio vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2 min., kol jie taps skaidrūs. Į mišinį supilkite vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti. Tuomet supylę ketvirtadalį vištienos sultinio virkite dar 20 min., iki kol tekstūra pasidarys kreminė, primenanti pudingą.

Į išvirtus ryžius berkite vištienos gabaliukus, viską trumpai pašildykite. Dėkite parmezaną ir petražoles, tuomet uždenkite viską ir palikite 5 min., kad į ryžius įsigertų daugiau skysčio. Patiekalą galite pagardinti papildomai pridėdami parmezano.

„Šis karališkasis ryžių patiekalas gali būti gaminamas ir be vištienos. Taip jis puikiai tiks vegetarams, kurie į savo maisto racioną nori įnešti daugiau įvairovės. Nebijokite eksperimentuoti, nes rizotas – nėra kaprizingas patiekalas, į jį galite įtraukti daugiau žalumynų ar žuvies produktų“, – pataria maisto ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ryžiai kaip ryžiai

Ryžiai kaip ryžiai portretas
vistik geriau ir skaniau jei imi ,,Basma'čius" ar laukinius ryžius nors anie ir brangesni. O dar grybai labai skanu su grikiais.Padarai grybus kaip įprasta su kepintais rūkytais lašinukais, svogūnais ir viską supili į išvirtu grikių puodą.(jų gal būt tik nelabai daugiau kiek grybu,) Aš net grietinės kai grybus kepu, nededu tik lauro lapą ir pipirus. Na dar druska jei trūksta. Palaikai paskui viską 15min.uždengta kol kažkiek ,,atsikvepia" ir galima kirsti kad ausys linktų. Niekada nelieka kitai dienai:(

Nu bl ir virejai meluoja

Nu bl ir virejai meluoja portretas
Itališki ryžiai!!!??? Tai italai jau ir ryžius augina? Naujiena arba melagiena. Visas pasaulis pamėgo? Leiskit paklausti kaip tai sužinojot? P.S. Italai ryžių nevalgo, jie - makarončikai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių