Sveika mityba – biudžeto ribose

  • Teksto dydis:

Sveika mityba – raktas į kokybišką ir ilgaamžį gyvenimą. Tačiau daugelis namuose šeimininkaujančių žmonių vis dar klaidingai įsitikinę, kad tai brangus malonumas. Žinoma kulinarijos knygų ir maisto tinklaraščio autorė Nida Degutienė paneigia šį mitą ir dalijasi naudingais patarimais.

Trys svarbiausios taisyklės

"Dažnai patys sveikiausi ingredientai yra lengviausiai randami ir nebrangūs – pavyzdžiui, kruopos, ankštinės ir šakninės daržovės, kiaušiniai, paukštiena. Renkantis vietines, sezonines daržoves per patį derliaus piką, sumokame daug mažiau, nei pirkdami atvežtas iš už jūrų marių, ypač ne sezono metu", – teigia kulinarė.

Sveika mityba N.Degutienei reiškia sezoninius ir visaverčius patiekalus, kuriuos reikėtų gaminti iš kokybiškų, šviežių ingredientų. Kulinarė kritikuoja dietų kultūrą, nebent tai daryti lieptų medikai. Pradedantiems sveikos mitybos kelionę svarbu žinoti, kad žmogui reikia įvairovės: vitaminų ir mineralų, ląstelienos, baltymų, riebalų ir angliavandenių.

"Jeigu žmonės maistą gamina patys, jie dviem trečdaliais lenkia tuos, kurie pasikliauna pirktiniais patiekalais ir pusgaminiais", – sako N.Degutienė. Kulinarė pabrėžia, kad vertėtų įgyti įprotį skaityti produktų etiketes. Jeigu ingredient pavadinimai skamba pažįstamai – toks maistas tikrai gali keliauti į virtuvės spintelę.

"Jeigu etiketėje esantys užrašai primena chemijos pamokoje išmoktą periodinę elementų lentelę – turėtų užsidegti raudona lemputė. Toks maistas greičiausiai nebus labai naudingas, jame gali būti pernelyg daug konservantų, cukrų ar riebalų, jis tik trumpam numalšins alkį", – sako kulinarijos knygų autorė.

Renkantis produktus, reikėtų atsižvelgti ir į sezoniškumą – atvežtiniai pomidorai žiemą nebus tokie pat vertingi kaip vidurvasarį užaugę vietos ūkiuose. Todėl žiemą kur kas parankiau naudoti konservuotas daržoves – jos juk į stiklainius pateko tada, kai buvo pačios skaniausios. Svarbu valgyti kuo daugiau daržovių, žuvies produktų, o sportuojantiems nepamiršti baltymų. N.Degutienė įvardijo tris sveikos mitybos taisykles: sezoniškumas, vartojamų produktų įvairumas ir kuo pastovesnis mitybos režimas.

Brangu – nebūtinai vertinga

Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad svarbu planuoti maisto racioną bent kelioms dienoms į priekį. Statistika negailestinga: ne restoranai ar parduotuvės, bet būtent namų ūkiai išmeta didžiausią dalį nesuvartoto maisto, vadinasi, išmeta ir pinigus.

"Aš visada einu į maisto parduotuvę su sąrašu reikalingų produktų, taip mano krepšelyje neatsiranda atsitiktinių prekių. Planuodama racioną, pagalvoju ne tik ką skanaus paruošiu, bet kurie patiekalai bus vertingiausi savo maistinėmis savybėmis. Nebūtinai vertingiausi reiškia brangiausi: paradoksalu, bet, pavyzdžiui, kuo mažiau apdorotos kruopos – tuo jos pigesnės, bet kartu ir naudingesnės sveikatai", – teigia N.Degutienė.

Kulinarė įvardijo pagrindinius produktus, kurių visada derėtų turėti namuose: kruopų, ankštinių, viso grūdo miltų, makaronų, konservuotų pomidorų, tunų, kiaušinių. Nė vienas iš šių produktų nėra brangus, tačiau visi jie naudingi sveikatai.

"Pravartu šaldiklyje turėti ne tik užšaldytų vaisių, daržovių, prieskoninių daržovių, bet ir išmirkytų pupelių arba avinžirnių – šiais maistingais priedais galima papildyti sriubas ir troškinius. Jie ypač naudingi mūsų sveikatai, be to, išmirkius iš anksto, labai sutrumpėja maisto pagaminimo laikas", – atskleidžia kulinarė.

Dažniausios klaidos apsiperkant

Planavimas yra sveikos ir ekonomiškos mitybos pagrindas. "Man patinka tiksliai suplanuoti, ką gaminsiu visą savaitę. Tada parduotuvėse sugaištu mažiau laiko, išleidžiu mažiau pinigų ir įsigiju tik tai, ko reikia būtent tiems patiekalams pagaminti", – sako N.Degutienė.

Kulinarė nemėgsta išmesti maisto, todėl vieną dieną per savaitę skiria sunaudoti visiems susikaupusiems maisto likučiams ir tai daryti pataria  kitiems.

"Laimingi tie, kurie turi galimybę bent kai kurių produktų užsiauginti patys", – teigia N.Degutienė. Sezono metu produktai ne tik skaniausi, vertingiausi, bet ir pigiausi – jų reikėtų ieškoti ir turguje. Pasak kulinarės, lietuviška vasara gana trumpa, bet ir itin gausi gėrybių, todėl patartina pasiruošti ir žiemai – užsišaldyti, užkonservuoti, užsūdyti arba išdžiovinti. Tai visais atvejais pigiau, nei pirkti jau paruoštas daržoves, padažus ar kitus gaminius.

"Instinktyvus pirkimas ir ypač pirkimas tada, kai esi alkanas, – rizika prisipirkti padrikų ingredientų, kurie greičiausiai taip ir suges nepanaudoti. Taip pat per kišenę smarkiai gali suduoti ir maisto pirkimas be plano ir sezoniškumo nepaisymas", – pašnekovė įvardijo dažniausiai daromas maisto pirkimo klaidas.

N.Degutienė tvirtina, kad paprastų vasariškų receptų visai šeimai, kurie džiugins ne tik skrandį, bet ir piniginę, gausu. Pavyzdžiui, sočios pastos salotos su tunais tiks ir pietums, ir lengvai vakarienei, ir piknikui.

Pastos ir tunų salotos

(4 asm.)

1 skiltelė susmulkinto česnako,

2 šaukšteliai nutarkuotos citrinos žievelės,

2 šaukštai citrinų sulčių,

2,5 stiklinės susmulkintų petražolių lapelių,

1,5 stiklinės susmulkintų krapų,

1 šaukštelis druskos,

¼ stiklinės (60 ml) baltojo balzaminio acto,

½ stiklinės (120 ml) alyvuogių aliejaus,

1 stiklinė supjaustytų žaliųjų alyvuogių be kauliukų,

400 g pastos (rinkitės stambesnius makaronus – vamzdelius, kriaukleles ar kt.),

2x120 g konservuotų tunų (skystį nupilkite),

gražgarsčių lapellių ir grūstų juodųjų pipirų patiekti.

Dideliame dubenyje sumaišykite česnaką, citrinų žievelę ir sultis, petražoles, krapus, druską, balzaminį actą ir aliejų. Pastą išvirkite al dente (šiek tiek trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės), perliekite lediniu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į paruoštą padažą. Suberkite alyvuoges ir gerai išmaišykite, kad pasidengtų padažu. Viską sudėkite į didelį serviravimo indą. Ant viršaus dėkite tuną, gražgarsčių lapelius ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių