Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!

  • Teksto dydis:

Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi praktiniais gaminimo patarimais ir pristato puikų, lengvai pagaminamą, sveikatai palankų lietuviškų balandėlių receptą su grikiais ir daržovėmis.

Pagrindinis balandėlių ingredientas – mėsa. Kokią rinktis? Sveikiausia – balta mėsa bei liesesnės jos dalys, pavyzdžiui kalakutienos filė. Taip suvalgysite mažiau sočiųjų riebalų, gausite daug baltymų, o integruodami daržoves pagaminsite subalansuotą patiekalą. Jūsų pietūs ar vakarienė bus be galo maistinga ir skani.

Norite, kad mėsa nebūtų tokia sausa? Ką daryti? Praturtinkite patiekalą įvairiomis daržovėmis – cukinijomis, morkomis ar porais. Gausite ne tik sultingesnius balandėlius, bet kartu ir naudos – juk daržovių naudingumu neabejoja nei vienas mitybos specialistas.

Ryžiai, ryžiai ir dar kartą ryžiai. O jei pasiūlytume pasigaminti balandėlius su grikiais? Ne tik greičiau, bet ir maistingiau. Grikiai mūsų krašto produktas, juose gausu ne tik angliavandenių, baltymų, nėra glitimo. Tai turbūt rečiausiai netoleruojamas ar alergiją sukeliantis produktas. Grikių virti iš anksto nereikia, jie išvirs troškinantis balandėliams.

Kokius produktus rinktis, kad būtų sveikiau? Tiek daržoves, tiek grikius ar padažui naudojamą pomidorų tyrę, ar net mėsą rinkitės ekologiškus. Tai palanku ne tik žmogui, bet ir gamtai, nes užauginta be cheminių medžiagų ir kontroliuojama nepriklausomos trečiosios šalies (sertifikavimo įstaigos).

O kaip apkepinimas balandėlių prieš troškinimą? Visiškai nereikalingas etapas, balandėliai bus skanūs ir maistingi, jei juos tiesiog dėsite į troškinimo indą ir užpilsite verdančiu, geriausia, nuo kopūstų virimo likusiu skysčiu ir padažą paruošite pagal receptūrą nurodytą žemiau. Nebus nei miltų, nei perteklinių riebalų, ar kancerogeninių medžiagų.

O kaip su bulvėmis? Virtos bulvės prie balandėlių – sveikatai naudingas pasirinkimas, tačiau jei norite vengti krakmolo – valgykite su šviežiomis ir sezoninėmis daržovėmis (pavyzdžiui, agurkais). Negalite be bulvių – rinkitės virtas ar virtas su lupyna, keptas orkaitėje.

Norite pasigaminti ilgesniam laikui? Šaldykite. Visus ingredientus susukite į kopūsto lapus, sudėkite į indelius ir tiesiai į šaldymo kamerą. Virkite tik prieš valgymą – užpilkite verdančiu vandeniu, pomidorų tyre, įdėkite gabalėlį sviesto bei mėgstamų prieskonių. Po valandos skanausite sveikatai palankius ir labai skanius balandėlius!

Jei gaminsite balandėlius iš ekologiškų produktų, su neriebia mėsa, daug daržovių, nepersūdysite viso patiekalo, saikingai vartosite sviestą ir / arba grietinę, negaišite laiko išverdami ryžius ar grikius iš anksto, nekepinsite prieš troškinant – gausis sveiki ir greitai paruošiami gardūs balandėliai.

R. Bogušienės receptas: Lietuviški balandėliai su grikiais ir daržovėmis

Balandėliams reikės:

500 g (1 vnt.) ekologiško kopūsto;

400 g smulkintos kalakutienos filė;

240 g ekologiškų morkų;

190 g ekologiškos cukinijos;

95 g ekologiškų grikių;

75 g poro;

20 g ekologiško nerafinuoto rapsų aliejaus;

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;

česnako granulės, rūkytos paprikos, persilado, ciberžolės.

Padažui reikės:

700 g ekologiškos pomidorų tyrės;

700 ml likusio kopūstų skysčio po virimo;

50 g ekologiško sviesto;

žiupsnelio druskos, prieskonių;

20 g šviežių petražolių.

Gaminimo eiga

1. Kopūstą dedame į šaltą pasūdytą vandenį ir verdame. Kas kelias minutes nupjauname po apvirusį kopūsto lapą.

2. Porą nuplauname ir supjaustome smulkiais kubeliais ir pakepiname įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.

3. Morkas nuskutame, sutarkuojame kartu su cukinija per burokinę tarką.

4. Apkepintą atvėsintą porą, tarkuotą cukiniją ir morkas, smulkintą mėsą, prieskonius ir grikius sumaišome kartu.

5. Ant apvirusio kopūsto lapo dedame įdaro ir suvyniojame kaip voką.

6. Paruoštus balandėlius sudedame į puodą ir ant jų viršaus pilame kopūstų skysčio, pomidorų tyrės, dedame sviesto ir beriame prieskonius.

7. Verdame apie 60–70 min., ant silpnos kaitros, neuždengtu dangčiu.

8. Pabaigoje gardiname šviežiomis bei smulkintomis petražolėmis, o tada tiekiame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
nejuokinkit su ta savo ekologine produkcija/tos ekologijos realiai ir su žiburiu diena nerasit

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Kažkoks siaubas!

Klaipėda Marius

Klaipėda Marius portretas
vakaru ekspresas ir neptuno 1999 baro iššūkiai moterim per pietus skaitant vakaru ekspresa ir tolstant i vyru zžvilksniu atsisako pietu ir perka kava bei laikrašti zinios 22 m siandien
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių