Tarptautinė dešrainių diena: ar atsiras, kas pakeis dešrelę?

  • Teksto dydis:

Liepos 23-iąją visi skatinami valgyti dešrainius ir taip paminėti Tarptautinę dešrainių dieną, kuri itin populiari Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje ir Austrijoje. Tačiau dešrainių valgymo tradicijos nesvetimos ir lietuviams – ne vienas vyresnės kartos kaunietis prisimena, kaip tarpukariu miesto centre būdavo prekiaujama karštomis dešrelėmis, kurios čia pat būdavo dedamos į bandelę. Tokį maistą dažniausiai rinkdavosi darbininkai.

„Dešrainiai ilgus dešimtmečius buvo laikomi greitu, pigiu ir sočiu gatvės maistu. Visgi mados keičiasi – įvairių dešrainių galite sutikti brangiausių pasaulio restoranų meniu, o ir Lietuvos gamintojai žengia koja kojon su maisto pasaulio madomis. Per pastaruosius metus sparčiai išpopuliarėjo dešrelės be apvalkalo, kuomet įprastinis apvalkalas pakeičiamas iš jūrų dumblių išgaunama medžiaga. Klientai atranda ir kepti skirtas, vokiškas „Bratwurst“ dešreles“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Populiariausiomis kol kas toliau išlieka pieniškos dešrelės. Nors dar gerokai atsilieka nuo mėsos dešrelių, kasmet vis sparčiau auga ir vegetariškų dešrelių pardavimai. Pavyzdžiui, vien per pirmą šių metų pusmetį, palyginti su pernai, vegetariškų dešrelių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse išaugo 69 proc.

Dešrainio receptas priklauso nuo fantazijos

Dešrainis yra mėgstamas dėl savo paprastumo. Juk jį tradiciškai sudaro vos trys ingredientai – bandelė, dešrelė ir pasirinktas padažas. Visi kiti priedai, kaip agurkai, svogūnai, marinuoti kopūstai, o gal net krevetės, jei taip norisi, jau dedami pagal kiekvieno skonį ir galimybes.

„Maišantis viso pasaulio maisto kultūroms ir augant įvairių ingredientų prieinamumui, net ir dešrainiai įgauna antrą kvėpavimą. Norite Azija kvepiančio dešrainio? Vietoje įprastų marinuotų kopūstų dėkite korėjietiškus kopūstus „Kimchi“. Svajojate apie Meksiką? Gardinkite savo dešrainį gvakamolės padažu“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Mėgstantiems eksperimentus ir norintiems nustebinti svečius, maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti vegetariško dešrainio su morkomis, vietoje dešrelių, receptą.

2 porcijoms reikės:

2 šviežių morkų.

Marinatui: daržovių sultinio, obuolių sidro acto, sojos padažo, „Dižono“ garstyčių, rūkytos paprikos.

2 dešrainių bandelių.

Pagardų: marinuotų „Chalapos“ („Jalapeno“) paprikų, marinuotų raudonųjų kopūstų ar raugintų kopūstų; svogūnų – smulkintų baltų ar raudonų, karamelizuotų ar marinuotų; mėgstamo sūrio pabarstyti.

Padažų: garstyčių, kečupo, majonezo ar kito mėgstamo padažo.

Gaminimo būdas. Morkas nuskuskite ir patrumpinkite galus. Sumaišykite visus marinato ingredientus: daržovių sultinį, obuolių sidro actą, sojos padažą, „Dižono“ garstyčias, rūkytos paprikos miltelius. Marinuokite morkas mažiausiai 30 minučių, bet geriausia jas marinate palikti ilgiau, galima net iki 12 valandų. Jei marinatas pilnai morkų neapsemia, pavartykite jas. Po to morkas reikia apvirti – įpilkite tiek vandens, kad marinato ir vandens mišinys visiškai apsemtų morkas. Virkite, kol morkos suminkštės. Patikrinkite įsmeigę šakutę. Svarbu nepervirti. Morkos turi būti minkštos, bet nelūžti. Idealus variantas jas apvirus dar dėti į grilio keptuvę ar grilį ir trumpai apkepti. Galiausiai belieka dėti tokią morką į dešrainio bandelę, berti mėgstamus pagardus ir padažus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių