- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Liepos 23-iąją visi skatinami valgyti dešrainius ir taip paminėti Tarptautinę dešrainių dieną, kuri itin populiari Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje ir Austrijoje. Tačiau dešrainių valgymo tradicijos nesvetimos ir lietuviams – ne vienas vyresnės kartos kaunietis prisimena, kaip tarpukariu miesto centre būdavo prekiaujama karštomis dešrelėmis, kurios čia pat būdavo dedamos į bandelę. Tokį maistą dažniausiai rinkdavosi darbininkai.
„Dešrainiai ilgus dešimtmečius buvo laikomi greitu, pigiu ir sočiu gatvės maistu. Visgi mados keičiasi – įvairių dešrainių galite sutikti brangiausių pasaulio restoranų meniu, o ir Lietuvos gamintojai žengia koja kojon su maisto pasaulio madomis. Per pastaruosius metus sparčiai išpopuliarėjo dešrelės be apvalkalo, kuomet įprastinis apvalkalas pakeičiamas iš jūrų dumblių išgaunama medžiaga. Klientai atranda ir kepti skirtas, vokiškas „Bratwurst“ dešreles“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.
Populiariausiomis kol kas toliau išlieka pieniškos dešrelės. Nors dar gerokai atsilieka nuo mėsos dešrelių, kasmet vis sparčiau auga ir vegetariškų dešrelių pardavimai. Pavyzdžiui, vien per pirmą šių metų pusmetį, palyginti su pernai, vegetariškų dešrelių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse išaugo 69 proc.
Dešrainio receptas priklauso nuo fantazijos
Dešrainis yra mėgstamas dėl savo paprastumo. Juk jį tradiciškai sudaro vos trys ingredientai – bandelė, dešrelė ir pasirinktas padažas. Visi kiti priedai, kaip agurkai, svogūnai, marinuoti kopūstai, o gal net krevetės, jei taip norisi, jau dedami pagal kiekvieno skonį ir galimybes.
„Maišantis viso pasaulio maisto kultūroms ir augant įvairių ingredientų prieinamumui, net ir dešrainiai įgauna antrą kvėpavimą. Norite Azija kvepiančio dešrainio? Vietoje įprastų marinuotų kopūstų dėkite korėjietiškus kopūstus „Kimchi“. Svajojate apie Meksiką? Gardinkite savo dešrainį gvakamolės padažu“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.
Mėgstantiems eksperimentus ir norintiems nustebinti svečius, maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti vegetariško dešrainio su morkomis, vietoje dešrelių, receptą.
2 porcijoms reikės:
2 šviežių morkų.
Marinatui: daržovių sultinio, obuolių sidro acto, sojos padažo, „Dižono“ garstyčių, rūkytos paprikos.
2 dešrainių bandelių.
Pagardų: marinuotų „Chalapos“ („Jalapeno“) paprikų, marinuotų raudonųjų kopūstų ar raugintų kopūstų; svogūnų – smulkintų baltų ar raudonų, karamelizuotų ar marinuotų; mėgstamo sūrio pabarstyti.
Padažų: garstyčių, kečupo, majonezo ar kito mėgstamo padažo.
Gaminimo būdas. Morkas nuskuskite ir patrumpinkite galus. Sumaišykite visus marinato ingredientus: daržovių sultinį, obuolių sidro actą, sojos padažą, „Dižono“ garstyčias, rūkytos paprikos miltelius. Marinuokite morkas mažiausiai 30 minučių, bet geriausia jas marinate palikti ilgiau, galima net iki 12 valandų. Jei marinatas pilnai morkų neapsemia, pavartykite jas. Po to morkas reikia apvirti – įpilkite tiek vandens, kad marinato ir vandens mišinys visiškai apsemtų morkas. Virkite, kol morkos suminkštės. Patikrinkite įsmeigę šakutę. Svarbu nepervirti. Morkos turi būti minkštos, bet nelūžti. Idealus variantas jas apvirus dar dėti į grilio keptuvę ar grilį ir trumpai apkepti. Galiausiai belieka dėti tokią morką į dešrainio bandelę, berti mėgstamus pagardus ir padažus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...