Tobulo plovo paslaptis: kaip išsirinkti tinkamus ryžius ir panaudoti saldžius ingredientus?

  • Teksto dydis:

Plovas – patiekalas, kuriam daugelis negali atsispirti, tačiau retas kuris moka jį paruošti nepriekaištingai. Šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“, po apsilankymo avių ūkyje, virtuvės šefas Gian Luca Demarco nuspręs atskleisti visas šį patiekalą ir jo ruošą gaubiančias paslaptis. O tam į pagalbą pasikvies tikrą specialistą.

Šį sekmadienį žinomas virtuvės šefas lankysis netoli Anykščių įsikūrusiame „Katino ūkelyje“, kuriame ūkininkas Ladas augina įspūdingą skaičių avių – šiuo metu jų yra net apie 500. Anot ūkininko, ėrienos mėsa šiai dienai labai populiari, tad Gian Luca tradiciniam plovui panaudos būtent ją.

Paruošti plovą Gian Lucai padės geras draugas Pavelas Kolesnikas, kuris specializuojasi plovo gamyboje. Kartu jie paruoš tradicinį plovą kazane su aviena. „Viską, ką žinau apie plovą, esu išmokęs iš jo“, – sakys virtuvės šefas ir pripažins, kad būtent plovas juos su Pavelu ir suvedė.

Šiam tradiciniam tobulo skonio plovui prireiks net trijų rūšių aliejaus – saulėgrąžų, medvilnės ir linų sėmenų. „Iš pradžių įkaitiname kazaną, tada pilame aliejų ir kaitiname jį iki pirmo balto dūmelio. Turėtų būti taip: baltas – mėlynas – juodas. Tai yra ta tinkama temperatūra, kai reikia mesti mėsą. Po mėsos apkepimo dėsime svogūnus. Viena iš pagrindinių taisyklių, susijusių su svogūnais, yra ta, kad jų turi būti 10 proc. nuo mėsos kiekio. Kepant svogūnus, jie karamelizuojasi ir duoda saldumą, o kartu – ir lipnumą. Tuomet mūsų ryžiai neišeis birūs“, – pirmąsias plovo ruošos paslaptis atskleis Pavelas.

TV3 nuotr.

O kaip pasirinkti idealiai jūsų plovui tinkančius ryžius? Pasirodo, kad svarbus juose esantis krakmolo kiekis. Tad plovui reikėtų naudoti tuos, kuriuose yra kuo mažiau krakmolo. Tačiau ir čia dar ne viskas. Net radus tobulus ryžius, Pavelas rekomenduos su jais pagaminti bent 30 plovų – tuomet tikrai žinosite, kaip su jais elgtis geriausiai.

Apkepus svogūnus, reikėtų suberti prieskonius – specialų jų miksą bei druską. Pavelas atskleis, kaip tiksliai nustatyti, kiek patiekalui reikėtų naudoti druskos.

Ruošiant plovą, ne ką mažiau svarbus yra ir sliuoksniavimas. Pirmiausiai sudedamos morkos, tuomet – kuminas, nuluptas česnakas, avinžirniai, raugerškio uogos, o ant viršaus – čili pipiras ir cidonija. Nepamirškite verdančio vandens – jį įpylus, patiekalą užverkite kazano dangčiu ir palikite dar 25 minutėms. Galiausiai sudedami ryžiai ir netikėtas, saldus ingredientas – razinos.

Visas tobulo tradicinio plovo receptas ir kaip jį paruošti – jau šį sekmadienį, 9.30 val., laidoje „La maistas“ per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidas l.

vidas l. portretas
Reikia net 3 rusiu aliejaus! Net ir medvilnes! Tiems virejams parodyciau kelia i Ziegzdrius, ten vienoj istaigoj tokiu profesionalu kiek norit rasit.

Jo

Jo portretas
nuotraukoje ne maistas o vė malai

Anonimas

Anonimas portretas
na ir jovalas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių