Autentiškas žvilgsnis į Taivano kasdienybę

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Kaune atidaroma paroda „Taivanas 2 plius 2“, kviečianti pažvelgti į Taivano kasdienybę lietuvių ir taivaniečių kūrėjų akimis.

Lietuvos autorių Mariaus Jovaišos ir Sauliaus Paukščio ir Taivano fotomenininkų Yang Che-Yi (楊哲一) ir Pan Chin-Jui (潘勁瑞) kūryba nuo birželio 10 d. bus eksponuojama parodoje Kauno „Akropolyje“.

S. Paukštys laikomas vienu iš lietuviškosios postmodernizmo fotografijos pradininkų, jo sukurti Taivano kaleidoskopai peržengia tradicinės fotografijos ribas.

„Šiuose fotografikos darbuose yra atsisakyta natūralaus spalvingumo ir koloritas yra transformuotas į sintetinius magentos, ciano, salotinės, indigo ir kitus ryškius atspalvius. Galutinė realistiškų darbų transformacija į visų neono spalvų piešinius atliepia Hiro Isono kūrybą ir šiuo metu itin populiarius vaporvawe dizaino subkultūros vaizdinius. [...] Tirštai užpildytos kompozicijos perteikia kultūrinėmis tradicijomis besiremiančios, bet masinę kultūrą propaguojančios ir sparčiai progresuojančios visuomenės dinamiką“, – sako menotyrininkas Gytis Oržikauskas.

M. Jovaiša, išgarsėjęs fotografijų iš oro albumais „Neregėta Lietuva“, „Neregėta Kuba“ ir kitais, šį kartą ne skraidė, o vaikščiojo ir ieškojo būdų, kaip iš arti atskleisti taivaniečių kultūros ir kasdienybės įvairovę.

„M. Jovaišos fotografijas galima skaidyti į dvi pastebimai skirtingo naratyvo dalis – pirmojoje dalyje fiksuoti į autoriaus matymo lauką patekę žmonės, kurie nėra aktyviai komunikuojantys su stebėtoju, tačiau yra įsitraukę į paveiksluojamą veiksmą. Šiose nuotraukose M. Jovaiša tapatinasi ne su personažais, bet su pačiu vyksmu, į kurį kamera žvelgia pakreiptais rakursais“, – sako menotyrininkas.

Tuo metu Taivano fotomenininkų kūryba, pasak jo, suteikia parodai autentiškumo ir aktualumo. Pan Chin Jui darbuose svarbus ne gyvas aplinkos paveikslas, o antriniai šalies kultūros reprezentantai: gatvės menas, bendruomenės ritualai, regionui būdingos iškabos, vietos kulinarija ir tradicijos.

Yang Che-Yi nuotraukose, kuriose vaizduojami Taivano gamtovaizdžiai, liudija apie sudėtingus klimato kaitos procesus, tiesiogine to žodžio prasme keičiančius šalies veidą.

Beveik 100 fotografijų paroda birželio 10 d.–liepos 7 d. bus eksponuojama trečiajame Kauno „Akropolio“ aukšte, koridoriuje nuo „Topo centro“ link „Džiaugsmotekos“.

Lietuviai fotografai į Taivaną vyko jo Kultūros ministerijos kvietimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kaip ten su gamyba stakliu ginklu eksportu i ruskyna Paskui žudo ukrainiečių tauta...Koncervai patenkinti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių