Birželio renginių prognozė: šiuolaikiniai festivaliai ir unikalios patirtys

  • Teksto dydis:

Judriausiu Europos kultūros sostinės mėnesiu pretenduoja tapti birželis. Šis mėnuo prasidės ir baigsis festivaliais, kurie atneš optimizmo, šiuolaikiškumo ir aktyvumo į miestiečių ir svečių širdis. Veiksmas upėse nesibaigs ir po „Santakos“ savaitgalio: parodomis džiugins kultūros laivas „Nemuno 7“, netoli upės vyks „Nacionalinės ekspedicijos“ diskusijos. O gal upės taps vienu iš maršrutų lankant meno objektų kelią Kauno rajone? Kultūra žadins kiemus mieste ir šiuolaikines seniūnijas rajone. Muzika nenurims „Vasaros Scenoje“, o aplink skambės chorai ir džiazo garsai. Kultūrai nebus prasto oro – prasideda kultūros vasara!

Muzikos programa „Optimismo“

OPTIMISMO – į industrinę praeitį atsigręžiantis, šiuolaikine eksperimentine ir elektronine muzika alsuojantis festivalis. Visai kaip modernizmo architektūros kūrėjai, pasižymėję politiniu, socialiniu, ekonominiu ir kultūriniu optimizmu, taip ir šiuolaikinės muzikos kūrėjai, kuriuos pristato OPTIMISMO, drįsta eksperimentuoti su technologijomis ir išsiskiria virtuoziškumu, netradicine kūrinių struktūra bei naujais kūrybiniais metodais.

Kada: birželio 3–5 d.

Kur: industriniai ir kultūriniai modernistiniai pastatai Kaune.

Organizatoriai: „Digital Tsunami“ ir „Ghia“ kūrybinės komandos.

Magro „Vizijos“

Spektaklis „Vizijos“ – italų šiuolaikinio cirko režisieriaus Roberto Magro dedikacija Vytautui Mačerniui ir M. K. Čiurlioniui. Spektaklyje analizuojamas žmogaus troškimas kurti ir būti apsuptam meno. Režisierius nusprendė nagrinėti Vytauto Mačernio „Vizijas“ ir, pasitelkus šiuolaikinio cirko, šokio, teatro, muzikos kalbas, atskleisti metaforas ir simbolius slypinčius poeto kūryboje, juos papildant vietinėmis istorijomis.

Kada: gegužės 31–birželio 4 d.

Kur: Paštuvos miškas.

Režisierius: Roberto Magro. 

Bilietai: čia.

„Vizijos“ / M. Plepio nuotr.

Kultūra į kiemus: Eiguliai, Dainava, Šančiai

„Kultūra į kiemus“ grįžta! Užimkite vietas VIP ložėse – savo balkonuose arba patogiai įsitaisykite savo kiemuose. Birželio mėnesį Eigulių, Dainavos ir Šančių daugiabučių kiemuose pasirodymus rengs įvairių meno rūšių – teatro, šokio, šiuolaikinio cirko, muzikos – profesionalai. Kultūros pilni kiemai džiugins aktyvių kiemų bendruomenes, kurios bendradarbiauja ir prisijungia prie „Fluxus Labas“ iniciatyvų. „Kultūra į kiemus“ projektas apsilankys vienuolikoje Kauno miesto seniūnijų.

Kada: birželio 9–11 d. – Eiguliai, birželio 14–16 d. – Dainava, birželio 20–22 d. – Šančiai.

Organizatoriai: „Kaunas 2022“

Renginys nemokamas.

M. Plepio nuotr.

Festivaliai mikrorajonuose

Kauno mikrorajonų gyventojai, bendradarbiaudami su meno kūrėjais ir vietos istorijomis, 2022-iesiems sukūrė po festivalį. Eiguliuose birželio 11 d. vyks muzikinis maršrutas „Skamba sienos“, kuriame dalyvius pasitiks bendruomenės identitetą atspindintys sienų piešiniai ir muzika. Birželio 18 d. veiksmas tęsis Dainavoje: artėjant vidurvasariui, Draugystės parke Dainavos mikrorajono bendruomenė kvies į reginį „Vasarvidžio burtai“, nukeliantį iš kasdienybės į laikus, kai žmogus semdavosi stiprybės iš harmoningo santykio su gamta ir senaisiais papročiais. Joninėms programą perims Šančių festivalis „Ateik savas“. Ketverius metus Šančiuose vystytos iniciatyvos: performansas, opera, istorijos, ekskursijos, susijungs bendram, dvi dienas truksiančiam, Šančių festivaliui. Programoje – ir vaišės autentiškame restorane „Kastytis“.

Kada: birželio 11 d. – Eiguliai, birželio 18 d. – Dainava, birželio 23–24 d. – Šančiai. Datos ir laikai gali kisti.

Organizatoriai: „Kaunas 2022“ ir mikrorajonų bendruomenės

Renginiai nemokami.

Tarptautinis chorų muzikos festivalis „Kaunas Cantat – Kaunas Sings“

Kauną užlies chorinės muzikos garsai – mieste bus rengiamas dešimtasis tarptautinis chorų festivalis „Kaunas Cantat“. Jubiliejiniame renginyje pasirodys visiems gerai žinomi kolektyvai iš Lietuvos ir užsienio. Tarp festivalio svečių bus galima išgirsti Vokietijos sekstetą „Singer Pur“, o chorų gretas papildys du vaikų chorai iš Ukrainos. Tarp įsimintinų koncertų bažnyčiose ir prie Kauno miesto fontanų, žiūrovai bus kviečiami dainuoti kartu – viso festivalio metu vyks atviri pasidainavimai.

Kada: birželio 9–12 d.

Kur: Kaunas.

Organizatoriai: VšĮ „Lituania Cantat“.

Renginiai nemokami, išskyrus atidarymo koncertą birželio 9 d. 20 val., VDU didžiojoje salėje.

Šiuolaikinės seniūnijos: Ežerėlis, Kulautuva, Raudondvaris

Ežerėlio alternatyvios realybės audiogidas supažindins su įsivaizduojama vietos realybe, o birželio 9 d. atvers fotografijos parodą (kuratorė Vaida Virbickaitė) naujai įkurtoje bendruomenės galerijoje. Kulautuvos bendruomenė rengia teatralizuotą muzikinį pasirodymą, kuriame birželio 11 d. bus papasakota miestelio istorija. Raudondvario bendruomenė birželio 17 d. kviečia pasinerti į įspūdingą kelionę laiku – teatralizuotą naktinį žygį.

Šiuolaikinių seniūnijų renginiai nemokami. Programa: čia.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Smaragdo kelio atidarymas

Kauno rajone ieškokite smaragdų. Smaragdai – netikėtose vietose atsiradę nauji meniniai objektai, pritaikyti konkrečiai vietai ar erdvei. 8 objektus, iš kurių – 4 vandens bokštus, meninių instaliacijų smaragdais pavertė menininkai: Tadas Černiauskas Tadao (Neveronys), Vytautas Viržbickas (Čekiškė), Donatas Jankauskas Duonis (Piliuona), Kotryna Čalkaitė (Daugėliškiai), Tadas Vosylius (Bubiai), Mindaugas Lukošaitis (Vandžiogala), Kotryna Čalkaitė (Užliedžiai), Donatas Bielkauskas-Donis (Mastaičiai). Smaragdo kelio atidarymas – birželio 10 d. Alšėnuose ir Neveronyse.

Kada: nuo birželio 10 d.

Kur: Kauno rajonas.

Lankymas nemokamas.

Dokumentinis spektaklis „TAKSAI. Bandymai įveikti atstumus“

Spektaklis-eksperimentas judančiuose automobiliuose pasakoja apie besikeičiančią, tačiau senus laikus menančią taksi vairuotojų kasdienybę. Spektaklio metu Kauno gatvėse pasirodys devyni taksi automobiliai su savo istorijas pasakojančiais taksi automobilių vairuotojais. Žiūrovai-keleiviai turės galimybę susipažinti su skirtinga taksistų kasdienybe, naktiniu miesto gyvenimu, jame sutinkamais pakeleiviais bei istorijomis, nutikusiomis pačiuose taksuose ir už jų ribų.

Kada: birželio 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19 d., 19 val.

Kur: A. Juozapavičiaus pr. 31G.

Organizatoriai: VšĮ Menų agentūra „Artscape“.

A. Černiausko nuotr.

„Kaunas 2022 Jazz Stops“

Legendinis „Kaunas Jazz“ pristato: „Kaunas 2022 Jazz Stops“ – keturias Lietuvos ir Europos miestų džiazo stoteles Kauno centre ir Vilkijoje. Čia pasirodys talentingiausi džiazo kūrėjai iš Lietuvos, Norvegijos, Vengrijos, Estijos, Liuksemburgo, Ukrainos. Kartu su Dudelange‘o (LU) ir Novi Sado (XS) džiazo operatoriais vienoje iš džiazo stotelių scenų renginio organizatoriai kviečia į unikalų projektą „jazzXchange“. Tai specialiai sukurtas bendras kūrinys, kurio premjera galės gėrėtis ir 2022 m. Dudelange’o bei Novi Sado miestų klausytojai.

Kada: birželio 18–19 d.

Kur: Kaunas (Laisvės al. ir Nepriklausomybės a.) ir Kauno rajonas (Vilkijos prieplaukos amfiteatras).

Renginys nemokamas.

„Nacionalinė ekspedicija“ su E. Jakilaičiu

Per septynerius metus projektas „Nacionalinė ekspedicija“ upėmis apkeliavo Lietuvą, Baltarusiją, Latviją, Lenkiją, senąsias LDK valdas ir Vidurio Europą. Birželio viduryje ekspedicija 5-ioms diskusijoms prisišvartuos Kaune ir smalsiausiais klausimais leisis į diskusijas apie miestą. Diskusijose kartu su žymiausiais Lietuvos istorikais, mokslininkais, kultūros ir meno ekspertais bus kviečiami dalyvauti miestiečiai ir miesto svečiai. Diskusijas moderuoja Edmundas Jakilaitis / Robertas Petrauskas.

Kada: birželio 17–19 d.

Kur: Kauno pilies amfiteatras.

Šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“

Artėja „Audra“. Per keletą dienų pamatysite visą Kauno ateitį! Šiuolaikinio meno instaliacijos ir elektroninė, eksperimentinė bei akustinė muzika persikels į industrines miesto erdves. Šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“ – jaunimo gyvenimo būdą, kultūrą ir vertybes atspindintis renginys, kuriantis smalsią bendruomenę per patirtis ir drąsias diskusijas. Festivalyje „Audra“ pasyviu stebėtoju būti nepavyks!

Kada: Birželio 26–liepos 3 d.

Kur: Kaunas.

Organizatoriai: Tarptautinė meno kūrėjų asociacija „Freimas“, „Kaunas 2022“, jaunimo organizacija VšĮ „Kylantis Kaunas“.

T. Štuko nuotr.

Menininkų grupės „Konsortium“ paroda „Atmintis / ateitis“ (Vokietija)

Kaune įspūdinga gausybė modernistinių pastatų. Unikali miesto istorija ir kažkada čia vykęs tarptautinis kultūrinis bendradarbiavimas įkvepia ir šiandien. Grupė menininkų-kuratorių „Konsortium“ (DE) pakvietė daugiau nei pusšimtį menininkų iš įvairių pasaulio šalių kurti bendradarbiavimu pagrįstą kolektyvinę skulptūrą, dedikuotą šiam istoriniam Kauno tarpsniui.

Kada: gegužės 27–liepos 1 d.

Kur: Gimnazijos g. 4, Kaunas

Renginys nemokamas.

„Kaunas 2022 vasaros scena“

Visą šiltąjį sezoną Kauno senamiesčio širdis – Rotušės aikštė – plaks kultūros ritmu. Įsimintiniausiais pasirodymais, koncertais, degustacijomis ir susitikimais žiūrovus ir klausytojus džiugins čia įsikūrusi „Kaunas 2022 vasaros scena“. Nuo gegužės iki rugsėjo – kruopščiai parengtos meninės programos savaitgaliai ir šimtai nemokamų renginių su geriausiais Lietuvos ir užsienio muzikos atlikėjais. Birželio repertuare: Fo Sho (UA), Girių Dvasios (LT),  Akli (LT) ir dar bent dešimt įvairių pasirodymų.

Kada: nuo gegužės 9 d.

Kur: Kauno rotušės aikštė

Organizatoriai: „Kaunas 2022“ ir partneriai

Renginiai nemokami.

Vasaros scenos programa: čia.

Vasaros pilna kultūra

Vasarą leidžiant prie upės bus galima lankyti kultūros laivą „Nemuno7“ arba dalyvauti „Upynės“ organizatorių iniciatyvose. Varinių pučiamųjų kvintetas kurs (con)Temporary muzikos traukinį, muzika skleisdamas žinią apie Kauną traukinių maršrute Kaunas–Baltstogė–Varšuva–Berlynas–Ešas–Šengenas–Briuselis. „Kaunas Gospel & Worship Festival“ įkurs palapinių miestelį, kuriame lauks Lietuvos ir užsienio Gospel chorų ir šlovinimo grupių koncertai, kino filmų peržiūros, seminarai, kūrybinės dirbtuvės bei programa vaikams. O ketvirtus metus organizuojama Tarptautinė modernizmo vasaros mokykla „Modernizmas ateičiai“ pažindins su Kauno architektūros lobiais ir leis įgyti unikalios miesto, kaip studijos, patirties.

Anksčiau pramušus sieną, Kauno centriniame pašte vyksta maišto pripildyta paroda „1972. pramušti sieną“. Užkilus ant Pelėdų kalno aplankykite parodą „Kaunas – Vilnius: nuversti kalnus“, o po to, per valandos kelionę, užpildykite patirtį parodos ekspozicija MO muziejuje (ar atvirkščiai). Kolektyvinę atmintį gaivinkite Yoko Ono instaliacijoje „Ex It“, Williamo Kentridge‘o parodoje „Tai, ko nepamename“ bei Marinos Abramović parodoje „Būties atmintis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių