E. Frėjaus menas atgimsta skrydžiui

  • Teksto dydis:

Spalio 14-ąją Kauno kino teatre "Daina" duris atvers antroji Edmundo Frėjaus (1949–2009) darbų paroda "Gimęs skraidyti". Netradicinėse kino teatro erdvėse Kauno modernaus meno fondo iniciatyva bus pristatomas autoriaus kūrybą reprezentuojantis albumas, veiks skulptūrų, tapybos, piešinių ir medalių paroda.

Hefaistas su sparnais

Parodos pavadinimas "Gimęs skraidyti" sutampa su paskutine E.Frėjaus paroda, surengta prieš beveik 30 metų. Būtent Kaune menininkas yra surengęs daugiausia personalinių parodų, čia jis užsiėmė kalvyste tuo metu Radijo gamykloje (dabar – Prisikėlimo bažnyčia), o vėliau iki pat gyvenimo pabaigos dirbo kalvėje Domeikavoje.

Peržvelgus visą kūrybinį E.Frėjaus palikimą, autorių galima vadinti gimusiu skraidyti tarp žemiškų ir dangiškų dalykų. Jo gyvsidabriškas charakteris ir talentas gebėjo sujungti bei sulydyti prieštaringiausias reikšmes – lengvumą ir sunkumą, šaltį ir karštį, grožį ir bjaurastį. Visa tai atvaizduoja unikalūs erdviniai pavidalai – sparnuoti žirgai, atletai, angelai, amazonės, deivės, paukščiai ir kiti gyviai.

"Skraidymo galia ar negalia yra E.Frėjaus kūrybos motyvas. Visos jo parodos tiesiogiai susijusios su skraidymu. Leonardo da Vinci yra kūręs skraidančio žmogaus idėją, o ir E.Frėjus buvo nusikalęs sparnus, lyg ruoštųsi pakilti. Ne veltui vienas išmintingas tekstas apie E.Frėjų jį pavadina Hefaistu su sparnais", – apie E.Frėjaus kūrybą pasakoja istorikas Alfredas Bumblauskas.

Skulptūros ant anglies kalvų

Parodai pasirinkta unikali vieta – buvęs Kauno kino teatras "Daina", kuriame filmus kauniečiai žiūrėdavo tarpukariu ir sovietmečiu. Po daugelio metų pertraukos kino teatro erdves sušildys frėjiška kaitra. Čia bus įrengta architekto Adomo Rimšelio sukurta unikali instaliacija, sudaryta iš 5 t sveriančių anglies kalvų, ant kurių lankytojus pasitiks kilti pasirengę mistiniai paukščiai ir kiti skraidantys gyviai. Anglies instaliacija tiesiogiai susijusi su E.Frėjaus kasdienybe – kaitra, žaizdru, geležimi ir čia pat gimstančiais unikaliais meno kūriniais.

"Jo technika buvo netradicinė – skulptūros buvo formuojamos ne iš lietos, bet iš žaizdre įkaitintos geležies. Čia pat, vietoje, improvizuojant forma, ją keičiant. Kalk, kol karšta! Ir tik vėliau meistras tobulindavo kūrinį – juodindavo, leisdavo rūdyti, gremždavo, virindavo, inkrustuodavo išpjovomis ir plaktuko smūgiais", – apie E.Frėjaus skulptūros techniką pasakoja meno kritikas Ignas Kazakevičius.

Kūrybos kibirkštys

Nors parodos pagrindą sudarys kaltos geležies skulptūros, tačiau čia taip pat bus eksponuojamas ir piešinių rinkinys "Neskraidančios būtybės", kalti medaliai ir autoriaus tapybos darbai.

E.Frėjaus septynių tapybos darbų rinkinys susijęs su tų dienų aktualijomis. Grubia, primityvia maniera tepdamas ryškius aliejinius dažus ant kartono, jis nutapė įvairiausių aplinkos objektų, absurdiškų, efemeriškų ar per visą šalį tuomet nuvilnijusios istorijos akimirkų.

"E.Frėjus buvo ypatingas absurdo istorijų pasakotojas su savais pagražinimais ir smagiais palyginimais. Vyraujanti meno, kultūros ideologija buvo primestinė, iš to tyčiojomės, ironizavome. Galima būtų tai pavadinti linksmąja rezistencija. Iš to ir paveikslų absurdas", – apie E.Frėjaus tapybos darbus pasakoja skulptorius Romualdas Inčirauskas.

"Dainos" salėse taip pat bus rodomi du Henriko Gulbino dokumentiniai videofilmai apie skulptorių ir paties E.Frėjaus kurti vaizdo eksperimentai, menininko įrankiai ir asmeniniai daiktai.

Naujo albumo pristatymas

Spalio 14 d. lankytojų laukia ne tik parodos atidarymas, bet ir autoriaus kūrybos ir gyvenimo atminimui skirto albumo "Frėjus" pristatymas. Išsamią menininko biografiją ir meninį palikimą reprezentuojantį albumą pristatys ir prisiminimais dalysis skulptoriaus draugas istorikas Egidijus Aleksandravičius, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Ignas Kazakevičius, Kauno modernaus meno fondo atstovai, autoriaus dukros.

Šiam leidiniui tekstus rašė menotyrininkai Rasutė Žukienė, Rūta Marija Purvinaitė, Ignas Kazakevičius, Sigutė Aleksandravičiūtė, prisiminimus – Egidijus Aleksandravičius, Petras Repšys, Romualdas Inčirauskas, Henrikas Žukauskas, Alfredas Bumblauskas, Eglė Andziukevičienė, galerininkai Algė Gylienė, Gerard Houdin. Albumo sudarytojos – Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė, Kristina Budrytė-Genevičė, Marta Frėjutė, Monika Frėjutė-Rakauskienė.

Archyvinę ir vizualinę albumo dalį sudaro pirmą kartą surinkta išsami kūrinių reprodukcijų kolekcija, šeimos ir draugų archyvų fotografijos bei kita informacinė tekstinė ir vaizdinė dokumentacija.


Kas? Paroda "Gimęs skraidyti". Atidarymas spalio 14 d. 18.30 val.

Kur? Buvusiame kino teatre "Daina" (Savanorių pr. 74).

Kada? veikia spalio 14 d. – spalio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atidarė

atidarė portretas
tamsoje ir garso slopinimo įrangą įjunge .................... kaip neregiams

GERAS

GERAS portretas
O kodel paroda ne parodu rumuose

Anonimas

Anonimas portretas
Gaila ,per anksti išėjo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių