Festivalis „Avanti“ paskutiniam koncertui paruošė retai atliekamą programą

  • Teksto dydis:

Tarptautinis Kauno kamerinės muzikos festivalis "Avanti" visą mėnesį dovanojo gurmanišką patirtį klasikinės muzikos gerbėjams. Jau dešimtą kartą vykstantį renginį spalio 17 d. su trenksmu uždarys Valstybinis Vilniaus kvartetas ir jubiliejų švenčiantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinis orkestras.

Festivalis, supažindinęs klausytojus su profesionaliais Lietuvos styginių kvartetais, skambesio įvairove ir pristatęs ne vieną ilgai lauktą premjerą, paskutiniam koncertui paruošė retai atliekamą programą. Eugène'o Ysaÿe'o "Harmonies du soir, Op.31" ir Edwardo Elgaro "Introduction and Allegro for Strings, Op. 47" .

Duetas spalio 17 d. 16 val. VDU Didžiojoje auloje išpildys solines partijas retai sutinkamos kamerinio orkestro ir styginių kvarteto solo sudėties. Vyriausiasis dirigentas – Vytautas Lukočius. Paklausyti šios išskirtinės klasikinės muzikos skambesio gali kiekvienas – "Avanti" jau dešimt metų atlieka didelę kamerinės muzikos sklaidą nemokamai.

"Pati mintis atlikti būtent šiuos kūrinius man kilo lygiai prieš dvejus metus, tada su orkestru koncertavome Sakartvele ir sutikome puikų kvartetą iš Vokietijos, kuriam pasiūliau atlikti solo partijas su VDU Kameriniu orkestru. Tačiau pasaulį netrukus sukaustė pandemija ir planus teko atidėti. Puoselėjau viltį šią ypatingą programą atlikti su aukščiausio lygio muzikantais, kokie ir yra Valstybinio Vilniaus kvarteto nariai. Labai džiaugiuosi, kad ši programa sudomino atlikėjus ir atitiko Lietuvos kultūros tarybos lūkesčius bei laimėjo taip būtiną paramą, dėl kurios koncertas klausytojams – nemokamas", – sakė festivalio sumanytoja ir meno vadovė Rita Bieliauskaitė.

Festivalis "Avanti" simboliškai žymi ne tik savo, bet ir VDU kamerinio orkestro dešimties metų jubiliejų.

Festivalis "Avanti" simboliškai žymi ne tik savo, bet ir VDU kamerinio orkestro dešimties metų jubiliejų. Kamerinis orkestras per palyginti trumpą gyvavimo laiką jau surengė daugiau nei 200 koncertų su žymiais mūsų šalies ir pasaulio atlikėjais, koncertavo tiek Lietuvoje, tiek įvairių užsienio šalių – Kipro, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Sakartvelo – scenose. Kolektyvo repertuaras pasižymi muzikos stilių ir žanrų įvairove.

Nors 10-asis Kamerinės muzikos festivalis baigiasi, VDU Kamerinis orkestras kvies toliau švęsti. Gruodžio 16 d. orkestras suburs visus melomanus į jubiliejaus šventę.

"Avanti" aktyviai puoselėja lietuvių kompozitorių kūrybą – festivalio uždarymo koncerte skambės Mykolo Konstantino Čiurlionio styginių kvartetas c-moll, kurį atliks festivalio svečiai – Valstybinis Vilniaus kvartetas. Tai daugelio prestižinių premijų laureatas, kuris jau 55 metus yra vienas ryškiausių kolektyvų Lietuvos kultūriniame gyvenime ir pelno geriausius įvertinimus ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių