Grūto parke toliau lieka Kaune kažkada stovėjusios sovietinės skulptūros

Lenino, Keturių komunarų paminklai, Memorialinio ansamblio komjaunuoliams trys skulptūrinės dalys, Felikso Džeržinskio biustas ir Vinco Mickevičiaus-Kapsuko paminklas – tai Kauną seniai palikęs, tačiau miesto savivaldybės valdomas patikėjimo teise valstybei nuosavybės teise priklausantis „ilgalaikis materialusis turtas“.

Antradienį Savivaldybės tarybos posėdyje apie jį bus kalbama, priimant sprendimą, kaip teigiama jo projekte, „perduoti asociacijai „Dzūkijos parkai“ 10 metų, bet ne ilgiau kaip iki nuosavybės teisės į turtą perėjimo kitam asmeniui, laikinai neatlygintinai naudotis pagal panaudos sutartį nurodytą valstybei nuosavybės teise priklausantį Kauno miesto savivaldybės patikėjimo teise valdomą ilgalaikį materialųjį turtą sovietinių skulptūrų eksponavimo Grūto parke veiklos tęstinumui užtikrinti, tenkinti meno kūrėjų poreikius ir meno plėtros, kultūrinės edukacijos ir kultūros paveldo apsaugos veiklai vykdyti“.

ELTA primena, jog vykdant Vyriausybės 1998 m. gruodžio 31 d. nutarimą „Dėl demontuotų tarybinio laikotarpio paminklinių skulptūrų perdavimo“, 2000 m. lapkričio 30 d. buvo pasirašyta panaudos sutartis, kuri galiojo iki 2020 m. gruodžio 31 dienos. Pagal šią sutartį, 1999 m. vasario 23 d. perdavimo ir priėmimo aktu, Kaune buvę paminklai perduoti neatlygintinai naudotis panaudos pagrindais (eksponuoti Grūto miško parke) VšĮ „Hesonos“ klubui, kuris yra asociacijos „Dzūkijos parkai“ narė /steigėja.

Tad jau pernai rugsėjį „Dzūkijos parkai“ paprašė Kauno miesto savivaldybę perduoti skulptūras panaudos pagrindais tolimesniam naudojimui, – sovietinių skulptūrų ekspozicijos Grūto parke veiklos tęstinumui užtikrinti. Pasak Asociacijos atstovų, jos „veiklos tikslas – tenkinti meno kūrėjų poreikius, vykdyti meno plėtros, kultūrinės edukacijos ir kultūros paveldo apsaugos veiklą“.

Grūto parke 1999-aisiais pradėta kurti ekspozicija, skirta sovietmečio kultūrinio paveldo saugojimui, jau nuo 2001 metų balandžio 1-osios tapo atvira visuomenei. Visa ekspozicija įrengta privačiomis lėšomis, parke sukaupta virš 36 tūkst. sovietinio laikotarpio eksponatų. „Ekspozicijos unikalumas – didelė paminklų ir ideologinių skulptūrų sankaupa vienoje vietoje. Kas yra retas reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, – pabrėžiama Kauno miesto politikams pateiktame paaiškinime.

Savivaldybės tarybai priėmus sprendimą dėl sutarties su viešąja įstaiga „Dzūkijos parkai“, ją parengti bei pasirašyti bus įgaliotas Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesovietinės skulptūrosGrūto parkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių