„IRGI galerija“ – (ne visai) įprasta meno erdvė

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms, koks pasaulis bus po pandemijos, kultūrinėje erdvėje jau vyksta reikšmingi pokyčiai. Vienas iš tokių pavyzdžių Kauno meno lauke – nauja virtualioji galerijos erdvė "IRGI galerija".

Nors galerija virtualioji, jos įkurtuvių šventė vyks gyvai šiandien vakare, Kauno menininkų namų Vasaros terasoje. Renginio metu bus pristatyta galerija, pirmoji paroda "Displėjus nr. 1" ir joje dalyvaujantys menininkai.

Kokia gi ta "IRGI galerija"? Kuo tradicinė, o kuo – visai kitokia nei įprastos? Apie tai – pokalbis su koncepcijos sumanytojomis ir galerijos įkūrėjomis Karolina Latvyte-Bibiano (K.L.-B.) ir Judita Ragauskaite (J.R.) kalbame apie dvigubą galerijos veiklos vystymo formatą, tikslus ir siekius.

– "IRGI galerijoje" bus pristatomi startuojantys menininkai ir jų kūryba. Įvardijimą "startuojantis menininkas" apibrėžia amžiaus limitas ar kūrybinės veiklos stažas?

Norime, kad menininkai turėtų galimybę ir susipažinti, pabendrauti gyvai, todėl, nors galerija virtuali, organizuosime gyvus parodų pristatymus bei kitus renginius.

K.L.-B. ir J.R.: Mums pačioms apsibrėžti, kas yra "startuojantis menininkas" buvo iššūkis. Pradžioje galvojome nustatyti 18–30 m. amžiaus ribą, tačiau po ilgų diskusijų nusprendėme, kad nenorime menininkų įsprausti į rėmus, todėl akcentuojame kūrybinį stažą. Norime padrąsinti tuos užsislėpusius menininkus, kūrėjus, kurie dažnai kuria sau ir nebūna pastebėti. Karjeros pradžioje gali būti nedrąsu patiems kreiptis į galerijas, todėl pristatyti savo darbus "IRGI galerijoje" norintys menininkai gali registruotis patys arba juos gali rekomenduoti draugai, dėstytojai, kolegos. Ieškome šiuolaikiškų ir inovatyvių kūrėjų, kurie dar nėra visiškai įsitraukę į visuomeninę kultūrinę, meninę veiklą.

– Ar Kauno meno lauke pastebite, kad startuojantys menininkai sunkiau, lėčiau integruojasi į aktyvų miesto meninį vyksmą ir todėl nusprendėte būti juos palaikančia platforma?

(K.L.-B.): Galerijos idėja kilo iš asmeninės patirties, nes Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete esu baigusi tapybos specialybę. Mane supa daugybė kūrybingų žmonių, kurie dažnai kuria tik sau. Siunčiu jiems įvairius kvietimus pildyti paraiškas dėl parodų, meninių stipendijų, skatinu juos veikti, bet dauguma dažnai nepasitiki savimi, kažko laukia. Čia akmuo ir į mano pačios daržą. Sunku įsilieti į jau susiformavusią bendruomenę. Šių metų pavasarį, kai gavau stipendiją šios galerijos veiklai įgyvendinti, be galo džiaugiausi. O kad būtų drąsiau pradėti naują veiklą – pakviečiau prisijungti Juditą.

(J.R.): Man šis projektas taip pat labai artimas asmeniškai. Sunku yra ir kurti, ir save reprezentuoti. Nepakanka prisistatyti ir būti aktyviam tik socialiniuose tinkluose. Ten tikrai daug galimybių, bet nemažiau svarbu yra dalyvauti įvairiuose skelbiamuose konkursuose, būti aktyviems parodose. "IRGI galerija" gali tapti erdve ne tik meno mėgėjams atrasti naujus talentus, bet ir patiems kūrėjams turėti erdvę, platformą, kurioje kokybiškai ir unikaliai eksponuojami jų darbai.

– Ar ketinate burti savo menininkų ratą ir rūpintis jame esančių kūrėjų kūrybos sklaida? Ar vis ieškosite naujų, nežinomų menininkų?

(K.L.-B. ir J.R.): Startuojančius menininkus gali būti sunku pastebėti, jeigu jie dar nerado savo kelio į meno pasaulį. Mes labai norime juos atrasti ir suteikti platformą prisistatyti. Šiuo metu planuojame rengti tris displėjus (mūsų kuruotas virtualiąsias parodas) per metus, o likusį laiką ketiname erdvę užleisti personalinėms parodoms ar kitiems renginiams. Į mūsų organizuojamus displėjus galima registruotis ar registruoti kitus, visus metus, o mes tarp šių registracijų ieškosime menininkų, kuriuos kviesime pristatyti savo kūrybą galerijoje. Tokiu principu kuravome ir "Displėjų nr. 1". Labai norime, kad menininkai turėtų galimybę ir susipažinti, pabendrauti gyvai, todėl, nors galerija virtualioji, organizuosime gyvus parodų pristatymus ir kitus renginius. Tokiu būdu norime suburti gyvybingą ir atvirą menininkų bendruomenę.

– Bendradarbiausite tik su kūrėjais iš Kauno? Ar esate apsibrėžusios kokiomis medijomis kuriantiems autoriams atstovausite?

(K.L.-B. ir J.R.): Pirmojoje parodoje nusprendėme pristatyti tik kūrėjus iš Kauno. Bandome atrasti savo veiklos formatą, todėl vėliau planuojame įtraukti ne tik kauniečius. Norime bendradarbiauti su visos Lietuvos kūrėjais. Esame atviros įvairioms medijoms, sieksime sukurti daugiadisciplininę platformą atvirą visiems.

– Pagrindinė jūsų įkurtos "IRGI galerijos" veikla bus koncentruota virtualiojoje erdvėje, tačiau kiekvieną virtualiąją parodą lydės jas pristatantys gyvi atidarymai skirtingose miesto kultūrinėse erdvėse. Kodėl pasirinkote būtent tokį – dvigubą – galerijos veiklos formatą?

(K.L.-B. ir J.R.): Menams, kad ir kokios disciplinos tai būtų, reikia atviro bendravimo su žiūrovu. Mūsų galerijos tikslas yra eksponuoti darbus, sukurti platformą, kurioje menininkams padėtume atsiskleisti, reprezentuoti save. Tačiau norime ir gyvo kontakto, kad žiūrovai susipažintų su menininkais, o menininkai – vieni su kitais.

– Pirmoji grupinė paroda "Displėjus nr. 1" bus atveriama lankytojams www.irgigalerija.lt platformoje rugsėjo 8-ąją, o jos atidarymo renginys vyks Kauno menininkų namų Vasaros terasoje. Atidarymo metu pristatysite galeriją, pirmąją parodą ir joje dalyvaujančius menininkus. Renginys truks tik vieną vakarą, tačiau paroda virtualiojoje erdvėje bus pasiekiama ilgesnį laiką?

(K.L.-B. ir J.R.): Tai bus mūsų pirmasis prisistatymas derinant virtualiąją ir realiąją erdves. Gidas Algis Grigas ves ekskursiją po virtualiąją parodą, padės menininkams ir žiūrovams atrasti vieniems kitus. Nors tai tik vienos dienos renginys, paroda virtualiojoje erdvėje išliks tol, kol gyvuos mūsų platforma. Nors puslapis keisis su kiekviena nauja paroda, visas jas planuojame kaupti savo archyve.

– Kokių menininkų kūrybą pristatyti pasirinkote pirmojoje galerijos parodoje? Ar jų kūrinius jungia bendras vardiklis, pavyzdžiui, tema, medija ar kt.?

(K.L.-B.): Pirmojoje parodoje dalyvauja aštuoni kūrėjai: Ieva Stankutė, Donata Griciutė-Jutkienė, Medeinė Revuckaitė, Vytautas Paplauskas, Kaunas Vaporwave, Sandra Kvilytė, Samanta Augutė ir aš – Karolina Latvytė-Bibiano. Prieš rengiant parodą paskelbėme atvirą kvietimą, kurio metu tiek patys menininkai, tiek įvairios kultūros institucijos galėjo pasiūlyti startuojančius menininkus mūsų projektui. Gavome nemažai pasiūlymų, todėl mūsų tikslas buvo sukurti dinamišką ekspoziciją. "Displėjuje nr.1" pristatysime labai skirtingus, įvairių sričių menininkus, kuriuos, mūsų manymu, vienija tai, kad jie drąsiai eksperimentuoja tiek technikomis, tiek pasirinktomis temomis ir savo darbais kelia aktualius klausimus.


Kas? „IRGI galerija“ pristatymas.

Kada? rugsėjo 8 d. 18.30 val.

Kur? Kauno menininkų namų Vasaros terasoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių