Jubiliejiniame „Ąąąąąąžuolissimo!“ koncerte – premjera, pučiamųjų muzika ir skrajojantys angelai

  • Teksto dydis:

Net šešios „Ą“ koncerto pavadinime – ne korektūros klaida! Juk tai Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ šiemet švenčia savo gyvavimo 60-metį.

Jau lapkričio 20 d. ištikimiems klausytojams „Ąžuolynas“ paserviruos švytinčią programą. „Ąąąąąąžuolissimo!“ – štai tokiu kylančiu glissando savo jubiliejų išdainuoja Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ muzikantai kartu su ketvirtus metus kolektyvui vadovaujančiu dirigentu Giedriumi Vazniu.

„Ąžuolynas“ gimė 1961 m., visuotinės pučiamųjų orkestrų karštinės metu. Vienas po kito savo miestuose pučiamųjų instrumentų kolektyvus steigė Vilnius, Šiauliai, Panevėžys. Ne išimtis ir Kaunas, įkūręs savo orkestrą prie tuomečio Vytauto poilsio ir kultūros parko. Įdomu tai, kad „Ąžuolynas“ savo įgijo tik po pirmojo veiklos dešimtmečio: neatsiejama vizitine kortele tapęs kolektyvo pavadinimas, manoma, radosi dėl šalia Vytauto parko žaliuojančio Kauno Ąžuolyno.

Orkestro nuotr.

Kauno simboliu tapusiame kolektyve grojo net kelios pučiamųjų instrumentų atlikėjų kartos. Per visą gyvavimo laikotarpį „Ąžuolynui“ vadovavo Jonas Lechavičius, Aloyzas Marcinkevičius, Marijonas Daunoravičius, Juozas Kučiauskas, Petras Tadaras, Vytautas Ramančiūnas ir Ričardas Kukulskis. Jau keletą metų „Ąžuolyno“ vyriausiojo dirigento pareigas einantis jaunosios kartos dirigentas Giedrius Vaznys kolektyvą vedą atsinaujinančios ir nenuspėjamos programos keliais. 

„Ąžuolyno“ orkestras reikšmingas ne tik kaip su Kaunu per laiko išbandymus keliaujantis orkestras – orkestras inspiravo ne vieną kultūrinį reiškinį. Žavu tai, jog iš šio orkestro atlikėjų atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės kilo ir kitas reikšmingas kolektyvas – Kauno bigbendas, šiemet taip pat minintis savo 30-ies metų jubiliejų. Jau beveik dešimtmetį savo jėgas sujungę koncertinėje įstaigoje „Kauno santaka“ (vadovas Vaidas Andriuškevičius), abu kolektyvai kartu su Kauno muzikos ansambliu „Ainiai“ kasmet pristato naujus kūrybinio bendradarbiavimo su Lietuvos ir užsienio atlikėjais vaisius.

Orkestro nuotr.

Nuo pat įkūrimo savo pavadinimu ir dvasia „made in Kaunas“, orkestras „Ąžuolynas“ jau daugiau nei puššimtį metų džiugina Laikinosios sostinės ir visos Lietuvos klausytojus. Nors pirminė prieš 60 metų įsteigto orkestro funkcija buvo muzikos garsais talkinti miesto renginiams, „Ąžuolynas“ tapo aukšto lygio orkestrines programas atliekančiu kolektyvu. Pastaraisiais metais pristatęs išskirtines programas su užsienio muzikos žvaigždėmis –  prancūzų trombonininku Jaques‘u Mauger’u, rusų violončelininku Denisu Shapovalovu bei vengrų smuikininke ir teremino virtuoze Katica Illényi – „Ąžuolynas“ dovanos dar vieną įspūdį paliksiančios muzikos vakarą, po kurios teliks sušukti: „Ach, buvo tiesiog ąąąąąąžuolissimo!“

Jubiliejiniame „Ąžuolyno“ koncerte skambės originalūs ir aranžuoti kūriniai pučiamųjų instrumentų orkestrui. Štai amerikiečių kompozitoriaus Franko Ticheli kompozicijoje „Angels in the Architecture“ (Architektūros angelai) klausytojai išgirs efektingai perteiktas dangaus ir pragaro, gėrio ir blogio paraleles. Šio kūrinio pasaulinė premjera įvyko 2008 m. Sidnėjaus operos rūmuose, ir būtent jie inspiravo opuso pavadinimą.

Orkestro nuotr.

Kompoziciją vokalu apjungs koncerto viešnia, kylanti jaunosios kartos solistė Dovilė Kazonaitė (sopranas). Ne kartą kritikų vertinta už aktorinį meistriškumą ir gražų tembrą, 2017 m. buvo apdovanota „Operos vilties“ premija. Nors D. Kazonaitė yra rengusi programų su žymiausias Lietuvos orkestrais ir dirigentais, tačiau koncerte išgirsime jos debiutą su  „Ąžuolyno“ orkestru.

„Nekantrauju susipažinti su kolektyvu, jo skambesiu, aura. Nauji žmonės – nauji vėjai! Su pučiamųjų orkestrais teko dainuoti ne vieną kartą, tačiau su „Ąžuolynu“ dar neteko koncertuoti,“ – atvirauja D. Kazonaitė, šventiniame koncerte atliksianti ne tik „angelo vaidmenį“ minėtame kūrinyje.

D. Kazonaitė savo balsu kerės ir dar viename, ypatingai jautriame vakaro numeryje – chorinės muzikos pasaulyje plačiai žinomo Erico Whitacre’io kompozicija „Goodnight Moon“ (Labos nakties, Mėnuli). Ją įkvėpė Margaret’os Wise Brown ir iliustratoriaus Clement’o Hurd’o knygos vaikams, paskelbtos dar 1947 m. Šios visame pasaulyje skaitomos istorijos mažiesiems prieš užmiegant išspausdintos net 4 milijonų tiražu, ir ne vieną vaikų kartą pakerėjo savo ramybe, nuoširdumu bei tikrumu.

Orkestro nuotr.

„Ąžuolynas“ klausytojams paruoš ir premjerą – Raimundo Martinkėno „Songs for Myself“ (Dainos apie save). Sukurtas pagal Vytauto Mačernio tekstą, kūrinys dedikuotas būtent šio, amžinai jau lietuvių literatūros klasiko 100-asias gimimo metines pažymėti. Šis kūrinys – tai KĮ „Kauno santaka“ vykdomo trijų renginių ciklo „Atminties kelias: Vytauto Mačernio stotelės“ dalis. Naujo kūrinio autorius R. Martinkėnas pučiamųjų instrumentų garsais siekė perteikti poetinį V. Mačernio žvilgsnį į save ir jį supusią aplinką. „Čia svarbus vaidmuo teks solistui,– pasakoja R. Martinkėnas, – tapybiškai pristatančiam aplinkos peizažų atvaizdus, stiprinančiam emocinę kūrinio tėkmę, juos išdainuojant arba skaitant pučiamųjų instrumentų orkestro kontrapunktų fone.“

Naująją premjerą atliks Giedrius Prunskus (baritonas), nuolat bendradarbiaujantis su įvairiais Lietuvos kompozitoriais. Minkštas, tačiau gilus ir lankstus tembras solistą atvedė iki įsimintinų vaidmenų LNOBT ir Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, lied žanro kūrinių ir visad spalvingų teminių koncertų.

Solidžia, spalvinga ir abejingų nepaliksiančia programa Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ kviečia kartu švęsti kolektyvo 60-metį koncerte „Ąąąąąąžuolissimo!“ lapkričio 20 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje. Informacinis rėmėjas – „Kauno diena“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių