Kaune atidaroma „Vasaros scena“: laukia kelionė aplink muzikos ir kultūros pasaulį per 80 dienų

  • Teksto dydis:

Gegužės 12–13 dienomis „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atvers svarbiausią šiltojo sezono kultūrinę dovaną miestui – „Vasaros sceną“. Kiekvieną ketvirtadienį–sekmadienį iki pat rugsėjo vidurio Kauno rotušės aikštėje vyks Lietuvos atlikėjų ir užsienio svečių koncertai, spektakliai bei kitos kūrybinės veiklos.

Naujosios kultūrinės erdvės vieta – Rotušės aikštė – idealiai dera su „Kaunas 2022“ šūkiu „Iš laikinosios į šiuolaikinę sostinę“. Tai viena tradiciškiausių vietų mieste, kurioje simboliškai visą sezoną skambės šiandienos muzikos garsai, o vėliau aikštės laukia rekonstrukcija.

Per aštuonias dešimtis scenos veiklos dienų žadama, kad Kaune svečiuosis atlikėjai ne tik iš Lietuvos ir Europos, bet ir iš Azijos, Pietų Amerikos. Čia koncertuos įdomiausios Lietuvos grupės bei „Kaunas 2022“ ambasadoriai. Žiūrovų taip pat laukia Oskaro Koršunovo, Kauno nacionalinio dramos teatrų spektakliai ir kiti renginiai.

Atidarymo savaitgalį – svečiai iš Latvijos ir Vokietijos

„Vasaros scenos“ atidarymo proga – dovanos iš Lietuvos bei užsienio atlikėjų. Scenoje – keturi pasirodymai ir tiek pat skirtingų muzikos stilių.

Ketvirtadienį, gegužės 12 d. po dvejų metų pertraukos į Kauną sugrįš Latvijos indie-roko atlikėjai „Carnival Youth“, viena sėkmingiausių naujos kartos grupių Baltijos šalyse. Dar 2016 metais šis trio gavo „The European Border Breakers“ apdovanojimą. Kauno miestui grupė pristatys naujausią savo kūrybą. „Vasaros scena“ tądien įgaus ir naują skambesį, kurį miestui padovanos kūrybinis legendinio kauniečio Algirdo Kaušpėdo („Antis“) ir Viktoro Diawaros („Skamp“) duetas „KAnDIs“. Simboliškai minint Kalantinių savaitgalį, nepriklausomybės judėjimo metu tikrą muzikinę revoliuciją sukėlusios grupės „Antis“ narys kartu su V. Diawara pristatys dar negirdėtą programą.

 

„KAnDIs“ / Organizatorių nuotr.

Atidarymo savaitgalio „vinis“ – prie didžiausio kultūrinio renginio prisijungsiantis ir itin retai Lietuvoje pasirodantis ekscentriškas elektroninės muzikos duetas „Beissoul & Einius“. Atlikėjai penktadienio vakarą stebins ne tik nesibaigiančia energija ir išskirtiniu skambesiu, bet ir savo kurtais drabužiais.

Penktadienį pirmąjį kartą Lietuvos sceną išbandys ir džiazo grupė iš Vokietijos „TOYTOY“, kurių muzika pavergė ne vieno melomano širdį. Kvarteto kūryba įkvėpta hip-hopo ritmų, šiuolaikinės klasikinės muzikos natų ir art-pop garsų.

„Santakos“ savaitgalį švęsime Kauno gimtadienį – lauks net keturiolika koncertų

Sutapimas ar ne, bet antrojo šiuolaikinio Kauno mito trilogijos veiksmo „Santaka“ metu vyks ir miesto gimtadienis. „Vasaros scenoje“ miestą ir miestiečius sveikins atlikėjai iš viso pasaulio – Švedijos, Vokietijos, Čekijos, Taivano bei Lietuvos. Net keturiolika svečių pasiūlys alternatyvų miesto gimtadienio garso takelį.

„Vasaros scenoje“ muzikinė trijų dienų programa prasidės nuo lengvesnių natų – gitarų muzika susijungs su džiazo ritmais, o vėliau stiprės ir peraugs į elektroninės muzikos fiestą. Mėgstantiems pasaulio muzikos garsus – puokštė įdomių pasirodymų programoje „World music“ (liet. pasaulio muzika), kurioje net keturi svečiai iš Azijos ir Europos šalių.

Gitaros garsais „Santakos“ savaitgalio dalyvius stebins alternatyvaus noise-roko grupė „Sraigės efektas“. Prie jų prisijungs ir roko grupė „Shishi“, dažnai įvardijamos kaip itin stiprus šiandieninės lietuviškos muzikos trejetas, laužantis standartus apie moteris alternatyvioje muzikoje. Abi grupės buvo nominuotos M.A.M.A. (2021 m.) apdovanojimų „Metų alternatyvos muzikos grupė“ kategorijoje.

Penktadienį džiazo ritmais praturtins kvartetas „Juzt“. Nors grupė, susikūrė vos prieš keletą metų, jau spėjo užkariauti Lietuvos džiazo sceną – atlikėjai gali pasigirti Menų fabriko „Loftas“ jaunų grupių „Novus’19“ ir „Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų pirmosiomis vietomis. Aštresnių garsų į sceną įneš indie bei elektronikos atlikėjas Kristijonas Ribaitis, kurio kūryboje girdimi post-punk garsų motyvai kvies ir pašokti.

Antrąją „Santakos“ savaitgalio dieną, šeštadienį, švedų styginis orkestras „Musica Vitae“ istorinių žanrų garsais papasakos Švedijos legendas. Grupė iš Miuncheno (Vokietija) „JISR“ sujungs Vakarų bei Rytų kultūras. Tądien scenoje – ir pop/indie garsai iš Taivano – tai šimtus tūkstančių perklausų turinti ir pagrindiniuose Europos festivaliuose vasarą pasirodysianti atlikėja „LÜCY“.

Dažnai Europoje koncertuojantis DJ duetas iš Čekijos „Bratři“ į savo kelionių planus įtraukė ir Kauno gimtadienį. Taip pat pasielgė ir roko grupė iš Lietuvos „Colours of Bubbles“, dukart įvertinti M.A.M.A. metų roko grupės apdovanojimu. Sutemus, po didžiosios „Santakos“ misterijos, šurmulį į Rotušės aikštę sugrąžins įvairių tautų folk muzikos diskotekomis garsėjantys „Baltic Balkan“.

„Colours of Bubbles“ / A. Strumilos / BNS nuotr.

Sekmadienį, „Santakos“ programai tekant pabaigon, pozityviais skambesiais Rotušės aikštę nuspalvins roko, hiphopo, soulo, džiazo muzika užburianti grupė „Kedrostuburas“. Į Kauną užsuks ir reggae/dub muzikos grupė „Ministry of Echology“, kurie per savo karjerą išleido tris albumus, ruošia ir ketvirtąjį – jį pristatys „Vasaros scenoje“. Dar vieni laukiami „Santakos“ savaitgalio svečiai – art-roko grupė „Arklio galia“, kurie pasirodymą kurs saksofonais, gitaromis, lėkštėmis ir būgnais, o grupės nariai atliks libretus sunkiausiomis temomis.

Išlydint gegužę – „Garbanotas“ albumo pristatymas, hiphopo legendos bei Afrikos ir Čilės ritmai

Pavasarį Kaune triukšmingai užbaigs Afrikos ritmai. Į „Vasaros sceną“ gegužės 25 d. atkeliauja Afrikos būgnų šventė. Kultūros renginys „Afrikos dienos“ jau dešimtmetį pristato afrikietišką kultūrą ir kiekvieną pavasarį skleidžia žinią apie šį žemyną.

Prie muzikinės terapijos gegužės 27 d. prisidės atlikėjai iš Čilės – „Subhira“. Tai yra vienas inovatyviausių pasaulio muzikos žanro ansamblių Čilėje, kurio kompozicijose persipina Pietų Amerikos tautų ritmai ir kalbos, progresyvi ir šiuolaikinė pasaulio muzika, džiazas ir folkloras. Į Kauną juos atveža festivalis „Pasaulis skamba“, kuris vasarą pateiks ir daugiau egzotiškų staigmenų.

Ilgesingo roko grupė „Garbanotas“ Kauno miestui paruošė ilgai lauktą dovaną – gegužės 26 d. būtent „Vasaros scenoje“ atlikėjai pristatys savo naująjį albumą.

Staigmena gatvės kultūros gerbėjams – vienai dienai, gegužės 28 d. į miestą sugrįšiantis legendinis hip-hopo festivalis „Live from Kaunas Streets“, nukelsiantis žiūrovus į 2005–2014 metus. Kauno kultūros raidai itin reikšmingas festivalis prisidėjo prie tokių atlikėjų kaip „Lilas ir Innomine“, „MC Mesijus“, „Tie Geresni“, „Micro One“ bei kitų įžengimo į muzikos sceną. Išsiilgę hiphopo žiūrovai galės ir vėl išvysti legendinius atlikėjus – „Vaiper“, „Erke“, „MC Mesijus“ ir kitus. Šio muzikinio stiliaus gerbėjai sugrįš beveik 10 metų atgal – Lietuvos hiphopo atlikėjai antram gyvenimui prikels jungtinę dainą „Kambariokai“, kuri yra viena žinomiausių ir daugiausiai peržiūrų tuomet turėjusi daina.

MC Mesijus / L. Balandžio / BNS nuotr.

Dar vienas tarptautinis, bet iš tiesų itin vietinis akcentas „Vasaros scenoje“ suplanuotas gegužės 29 d. „Kaunas 2022“ programa atminties biuras organizuoja klezmerių muzikos koncertą „Songs from Testimonies“.

Visi „Kaunas 2022“ „Vasaros scenos“ renginiai nemokami. Koncertų ir kitų veiklų grafiką rasite čia, „Kaunas 2022“ programėlėje ar kalendoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Nereikia Kaunui mėšlo.

Anonimas

Anonimas portretas
I subines tas vasaros scenas, narkomanų ir apsvaigusių sueigos.Nera į ką žiūrėti ir nėra ka klausyti.Bebalsiu išgamu pasirodymai.Geda rodyti tokius strapaliojimus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių