Keičiasi amžiai, papročiai – tartiufai išlieka

  • Teksto dydis:

Atsisveikindamas su žiūrovais seniausias šalyje scenos menų festivalis, 42-asis "Lietuvos teatrų pavasaris", kviečia į spektaklį, festivalio laureatą. Scenoje – Lietuvos Nacionalinio dramos teatro (LNDT) "Tartiufas".

Garsiojo literatūros klasiko Molière'o veikalą LNDT inscenizavęs režisierius Oskaras Koršunovas Tartiufą vadina šių dienų herojumi. Tobulas prisitaikėlis, karjeristas, pragmatikas ir ištvirkėlis. Siekdamas savo tikslų šis personažas nesibaido jokių priemonių.

"Žinoma, spektaklyje jis neapsimetinėja šventuoliu; jis greičiau yra puikus viešųjų ryšių specialistas, gerai suprantantis, kad nėra geresnio įrankio mulkinti lengvatikius už moralę, kuria jis ciniškai manipuliuoja. Veidmainystė ir melas jam tėra įvaizdžio kūrimas, o praturtėjimas kitų sąskaita – stiprybės ir pranašumo įrodymas", – sako O.Koršunovas.

Pasak režisieriaus, tartiufai visada išpažįsta aktualiąją "religiją". Molière’o laikais jie buvo sulindę į Bažnyčią, sovietmečiu – į partiją, o dabar jie ten, kur Mamona: bankuose, politikoje ir t. t. "Jie visada ideologiškai korektiški ir blogiausius darbus sugeba įvilkti į gražiausių žodžių rūbą. Pasaulinė finansinė krizė – tartiufizmo padarinys. Ši komedija šiandien ypač aktuali Lietuvoje, kur tiesiog klesti tartiufizmas", – paraleles su nūdiena veda menininkas.

Režisierius sako šiame pastatyme nesilaikęs vien klasicistinių kanonų: čia yra ir teksto, ir veiksmo akibrokštų. Įdomias pastatymo sąlygas esą diktuoja pats Molière’as. "Šis autorius aštrus, aktualus. Jokia pjesė pasaulyje iki šiol nėra sukėlusi tokio didelio skandalo kaip "Tartiufas". Tai pirmas dramos kūrinys, tapęs tarptautiniu įvykiu: supriešinęs vieną iš didžiausių valstybių su įtakingiausia galia, megavalstybe – Popiežiaus rūmais", – sako O.Koršunovas.

Lietuvoje tartiufizmą jis mato ne Bažnyčioje, o tarp šiuolaikinių valdininkų, šiuolaikinėje politikoje, šiuolaikiniame versle, kur labai daug kalbama gražiomis frazėmis, bet už viso to slypi korupcija. "Kaip lengvai ir ciniškai manipuliuojama žmonėmis, pasitelkus propagandines viešųjų ryšių priemones... Spektaklyje tai atpažįstama. Deja, naujoji karta nėra sąžiningesnė. Ji tiesiog geriau pasiruošusi manipuliacijai", – sako O.Koršunovas.

Spektaklyje pasirodo teatro scenos žvaigždynas: Giedrius Savickas, Nelė Savičenko, Toma Vaškevičiūtė, Kęstutis Cicėnas, Darius Meškauskas, Eglė Mikulionytė ir kt.


Kas? BAIGIAMASIS FESTIVALIO VAKARAS. LNDT spektaklis "Tartiufas".

Kur? "Girstučio" rūmuose.

Kada? Spalio 12 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Kaip taikliai užmadintas įsisląptines KGB Tartiufas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių