Lietuvos ir Kanados teatralai kuria dialogą apie Stambulo konvenciją, eitynes ir translyčius

Lietuvos ir Kanados teatralai siekia teatro priemonėmis kurti demokratišką dialogą labiausiai visuomenę supriešinančiomis temomis. Tai paliudijo savaitgalį įvykusi Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) spektaklio „Kauno asamblėja“ premjera. Spektaklis yra projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis, kūrėjas – ir teatras „Porte Parole“ iš Kanados.

Pasak Nacionalinio Kauno dramos teatro atstovės Jolantos Garnytės-Jadkauskienės, šio unikalaus dokumentinio spektaklio idėja ir koncepcija gimė 2016 metais. Jos autoriai – teatro „Porte Parole“ kūrybinė komanda: dramaturgai Annabel Soutar, Brett Watson, Alex Ivanovici. Skirtingos šio spektaklio versijos jau buvo pastatytos Monrealyje (Kanada), Miunchene (Vokietija), Merilande (JAV) ir San Paule (Brazilija). Lietuva – penktoji šalis. Spektakliu siekiama, kad teatras taptų naujovišku demokratinio dialogo centru.

„Kiekviename mieste spektaklio kūrybinė komanda organizuoja vakarienę, į kurią pakviečia keturis vienas kito nepažįstančius skirtingų ideologinių pažiūrų žmones. Vakarieniaudami jie kalbasi ir diskutuoja skirtingomis temomis, pavyzdžiui, dalijasi patirtimi, ar kada nors buvo nesuprasti dėl savo pažiūrų, įsitikinimų ir panašiai. Pokalbis įrašomas, ir iš jo gimsta spektaklio scenarijus. Pakviesti aktoriai vaidina vakarienės dalyvius bei atkuria jų vakarienę teatro scenoje. Scenoje vyksta realių žmonių susitikimas, vartojant autentišką jų kalbą“, – paaiškino teatro atstovė.

Spektaklio kūrimo procesas Kaune truko ne vieną mėnesį. Pirmiausia kūrybinė grupė – aktoriai Aistė Zabotkaitė, Henrikas Savickis ir dramaturgai Brett Watson bei Alex Ivanovici pernai rugsėjį aiškinosi Lietuvos ir Kauno bendruomenei aktualiausias bei labiausiai visuomenę priešinančias temas. Jie kalbino žmones gatvėse, ieškojo pašnekovų socialiniuose tinkluose. Beje, kūrėjai vaidino abiejose Kanados asamblėjų versijose.

Teatro pranešime primenama, kad šio proceso metu Kaunas kaip tik ruošėsi daug ažiotažo sulaukusioms „Kaunas Pride“ eitynėms, dar nebuvo išblėsusios aistros dėl Stambulo konvencijos, vėliau aštrių diskusijų objektu tapo nelegalių imigrantų klausimas.

Kanados menininkų pastebėjimu, Lietuvą skaldo kitokios temos nei jų šalį: „Liberali politika mūsų šalyje vyrauja kur kas ilgesnį laiką. Tad, pavyzdžiui, moterų lygybės klausimai visuomenėje nebekelia daug ginčų. Šiuo metu Kanadoje svarbesnė tema yra translyčių žmonių teisės. Seniesiems Kanados gyventojams kyla didesnė nedarbo, įvairių ligų ir netgi savižudybės rizika. Tai mums primena, kad ne visais istorijos tarpsniais elgėmės pagarbiai“, – teigė režisierius Chrisas Abrahamas – vieno iš pagrindinių Kanados „Crow‘s Theaatre“ teatro meno vadovas ir generalinis direktorius.

„Lietuvoje dokumentinis teatras yra pakankamai jaunas, neturime daug jo pavyzdžių. Tokių scenos kūrinių pagrindas yra ne dramaturgija, literatūra, fikcija, bet dokumentinė ar archyvinė medžiaga. Pavyzdžiui, interviu, laikraščio straipsnis, fotografijos, garso ir vaizdo įrašai, autobiografijos, moksliniai pranešimai bei kita“, – sako teatrologas ir NKDT meno vadovas Edgaras Klivis, pridurdamas, kad „dokumentinis teatras, siekiąs scenoje atgaivinti, pažinti realius įvykius ir asmenybes, dažnai dokumente, kuris perteikiamas scenoje, vengia pakeisti net žodį, kad išliktų kuo arčiau autentiškos tikrovės. Tai gali būti daroma dėl įvairių priežasčių: atkurti istorinį teisingumą, išgirsti tuos, kurių balsai buvo nutildyti, atlikti meninį tyrimą ar parodyti tikrovės sudėtingumą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Flurona

Flurona portretas
Su neomarksistais demokratinis dialogas neįmanomas.

ups

ups portretas
vienu zodziu ,tegul tuos koncertus iskrypeliai ir ziuri,jie vaidina ir groja ,ne zmonems , o neaiskioms butybems,fu

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Pasirodo ir Lietuvos kultūrą "užgrobė" Stambulo konvencija! Baisu! Nieko gero nebelaukiame! Kaip reikia tai normaliai Lietuvėlei atsilaikyti prieš tokį brudą??
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių