Magijos seansas: žodžio ir garso dialogas

  • Teksto dydis:

Įvykių turtingoje Kauno tapimo Europos kultūros sostine savaitėje organizuojama ne tik mastais stebinančių, bet ir veik kamerinio subtilumo renginių. Vienas tokių – neeilinė meninė fiesta „Garsūs žodžiai!“.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamo festivalio „Kauno literatūros savaitė“ renginys leis žiūrovams pasinerti į žodžio ir garso magiją: Lietuvos ir užsienio menininkų performansas įtikins, kad poezijos ir muzikos jungtis – tai daug daugiau nei dainuojamoji poezija ar hiphopas.

Ypatingas vakaro svečias – Kubos poetas Omaras Perezas. Jo šamaniškas būgnelis aidėjo Niujorke, Berlyne, San Paule ir kituose Amerikos, Europos ir Azijos miestuose, o dabar jis vieninteliam pasirodymui atkeliauja į Lietuvą. O.Perezas supina salsos ritmus, žodžių sąskambius ir paradoksus į savitą užburiantį lydinį. Pasak poeto iš egzotiškųjų Karibų, „poezija ir muzika – tai tas pats vaisius, to paties gyvūno kaulai ir kraujas“.

Kaune pasirodys ir žymiausias šia kryptimi dirbantis Lietuvos menininkas – Nacionalinės premijos laureatas Rolandas Rastauskas, kuris savo poeziją pirmą kartą atliks kartu su gitaros virtuozu Juozu Milašiumi.

„Mūsų pasirodymas VDU Didžiojoje salėje – tai balso ir instrumento pašnekesys, turintis mažai ką bendra su įprastine melodeklamacija. Eilėraštis ar jo fragmentas čia ne tekstas, kurio klausomės, o balso pastanga ir susišnekėti, ir susiremti su visiškai kitos prigimties garsynu. Dialogo bandymas greičiausiai ir yra muzikos ilgesys. Galbūt netgi nueinančios epochos ilgesys. Netikėtai dykumoje (scena irgi dykuma) susitikusių dviejų klajūnų sveikinimas Atlantidai“, – taip savo premjerinį pasirodymą pristato R.Rastauskas.

Eilėraštis čia ne tekstas, kurio klausomės, o balso pastanga ir susišnekėti, ir susiremti su visiškai kitos prigimties garsynu.

Universiteto organizuojamame rašytojų ir knygų festivalyje didelis dėmesys tenka jauniesiems kūrėjams, tad ir renginį pradės jaunosios kartos poetė Greta Ambrazaitė. Už debiutinę knygą „Trapūs daiktai“ (2018) jai paskirta prestižinė Jaunojo jotvingio premija, knyga tapo ir 2018-ųjų Metų poezijos knyga, taip pat autorė yra Lietuvos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatė. G.Ambrazaitė ne tik rašo, bet ir kuria muziką, kurią pristato kaip autsaiderišką meną: jos namų įrašuose kryžminami lo-fi elektronika ir lyriniai elementai.

Nors viešumoje G.Ambrazaitė įprastai pasirodo kaip poetė arba vertėja, VDU Didžiojoje salėje atlikėja pasirodys kaip kūrėja ir atlikėja kog leval amplua, taip pat išgirsime triphopinės atmosferikos kupinų kūrinių. Meninį vyksmą prižiūrės ir vizualinių akcentų scenoje pažers režisierius Andrius Kurienius.

„Garsūs žodžiai!“ – ne tik ypatinga VDU dovana literatūros mėgėjams „Kaunas 2022“ atidarymo proga, bet ir užuomina į šį pavasarį jau antrą kartą vyksiantį tarptautinį rašytojų ir knygų festivalį „Kauno literatūros savaitė“.

„Į mūsų festivalį gegužę esame pakvietę nemažai ryškių poetų ir prozininkų. Tačiau Europos kultūros sostinės atidarymo iškilmėms norėjosi kažko nepaprasto, kas peržengtų įprastines žanrų ir net menų ribas. Labai laukiu sausio 22-osios, kuri, tikiu, ilgam pasiliks apsilankiusiųjų klausoje ir atmintyje“, – sako festivalio meno vadovas, rašytojas Laurynas Katkus.


Kas? renginys „Garsūs žodžiai!“

Kur? Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje.

Kada? Sausio 22 d. 16 val.

Renginys nemokamas. Būtina išankstinė registracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepamirškit respiratorių ,

Nepamirškit respiratorių  , portretas
tai būtinas covid kulto atributas !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių