Mirė žinomo prodiuserio E. Bžesko mama grafikė M. Jukniūtė-Bžeskienė

  • Teksto dydis:

Lietuvos meno pasaulis neteko grafikės Marijos Jukniūtės-Bžeskienės. Apie menininkės mirtį pranešė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius. M. Jukniūtė-Bžeskienė buvo ir prodiuserio Egmonto Bžesko mama.

Dailininkė gimė 1943 sausio 1 d. Radviliškio rajono Papušinio kaime. 1967 m. baigė studijas valstybiniame dailės institute Vilniuje ir įgijo dailininkės grafikės specialybę. Parodose dalyvavo nuo 1967 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1974 m. 1971–1979 m. dėstė Kauno dailės mokykloje.

Menininkė kūrė estampo, pramoninės grafikos ir dizaino srityse, iliustravo knygas. Dailininkės  sukurtos iliustracijos ir pavieniai darbai pelnė ne vieną apdovanojimą: bronzos medalis (Liaudies ūkio pasiekimų parodoje, Maskva, 1981), SSRS dailės akademijos bronzos medalis (1982), iliustruotas L. Šepkaus „Knygų pasaulis“ buvo pripažinta gražiausia 1984 metų knyga. Amžinam poilsiui dailininkė atgulė Kaune Petrašiūnų kapinėse šalia savo mamos, dailininkės Sofijos Juknienės (1915–2006).

 Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius savo feisbuko paskyroje rašė: 

„ IN MEMORIAM

MARIJA DANUTĖ BŽESKIENĖ (JUKNIŪTĖ)

1943.01.01 – 2023.03.11

Kai neišgirsiu Tavo balso

Kai neišgirsiu jau ir nebepamatysiu,

Dalindamasi nebepraturtėsiu,

Žinojimu tuo, kad nesi, nebenurimsiu

Širdis kalbės Tau ir dėkos už viską

Nes tik dalinimasis patirtim teturi vertę žmogui,

Tik ašaros ir juokas draugėn tesujungia

Vien akmenys aštriais kampais įsikerta į delnus,

Kuriuos stipriai sugniaužus stoviu ir labai labai ilgiuosi

Tų žodžių skambesio

Kai neišgirsiu Tavo balso

Mokytojas visuomet buvo antrasis pagal svarbumą po tėvų...

Marija buvo Mokytoja, paruošusi dailės studijoms bene daugiausiai mokinių privačiai. Visi žinojo, kad jos metodika veikia, kad palankius Jos pamokas - šansai įstoti Dailės akademijon ženkliai padidėja.

Atsidavusi menui, Ji su pašnekovu dalinosi tais turtais, kuriuos sukaupė, domėjosi naujovėmis, meno pasaulio pulsu, patardavo visais klausimais, ir tie patarimai buvo be galo vertingi.

Tam, kas sutiko Ją savo kelyje, pasisekė.

Nes būdamas šalia, jauteisi nušviestas Jos šviesos ir šypsenos, pamesdavai laiko nuojautą, užburtas pasakojimų ir istorijų, kuriose Ji buvo dalyvė, įtraukdama pašnekovą eiti drauge Jos jaunystės keliais, Dailės instituto koridoriais, dalyvauti slaptuose intelektualų

susirinkimuose, į kuriuos Ją pakviesdavo, ar čiuožti rogutėmis nuo Žaliakalnio kalno...

Viskas Joje buvo džiugu, šviesu ir gera. Ji mokėjo net juodžiausius išgyvenimus pateikti reflektuojančios šviesos fone, džiaugtis ir skatinti.

Džiaugtis, ir tuo džiaugsmu užkrėsti. Kibirkštys tos liko.

Tam, kad atmintume Ją, atausdami prisiminimus šios šviesos spinduliais...“ 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Nuostabi mokytoja, pasnekove.. jos deka istojau i akademija, taip pat ji buvo ir mano mamos mokytoja.. nuostabus zmogus.. didziausia uzuojauta seimai.

užuojauta

užuojauta portretas
amžiną atilsį jai...simpatiška moteris...

Natalija

  Natalija portretas
Gaila išmiršta tikri lietuvos dailininkai ir Danutė ir jos mama meno mokyklos dėstytoja daug davė lietuvai Tai dvi nuostabios moterys
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių